מחירי הנדל"ן, שלא באמת יורדים והריביות למשכנתאות המרקיעות שחקים, גורמים לזוגות צעירים ולמשפחות לבחון ברצינות את העדפת השכירות על פני הקנייה. אולם גם שכירת דירה הינה משימה לא פשוטה, הכרוכה בעלויות משמעותיות ומצריכה בדיקה מקיפה. עו"ד עופר גראור, ממשרד עו"ד אטיאס פרוכטר ושות', מציג את כללי הזהירות העיקריים הנדרשים בטרם חותמים על חוזה השכירות.
> דירות חדשות בקריות
עו"ד גראור: "ראשית חשוב לבדוק האם האדם הטוען כי הוא מבקש להשכיר לכם נכס, הוא בעל הזכויות בדירה. אל תהססו לבקש ממנו את תעודת הזהות והספח של המשכיר וכן נסח טאבו/ אישור זכויות מינהל / חברה משכנת. בנוסף, חשוב לוודא, כי לדירה אישור איכלוס ("טופס 4"). צריך לבדוק האם ישנן חריגות בניה, האם ניתן היתר לפיצול של דירה מפוצלת וכד', שכן, על השוכר לדעת כי במידה ונעשה שימוש בדירה בניגוד להיתר, מדובר גם בעבירה של השוכר והוועדה המקומית עלולה לדרוש פינוי מיידי שלו מהדירה".
ומה עושים בנוגע לתשלומי חובה אחרים פרט לשכר הדירה? "בסעיף תשלומי החובה – חשוב להתחייב לשלם רק ארנונה וחיובים שוטפים המוטלים על שוכר כמו: תשלומי צריכת מים וביוב, חשמל, ועד בית, כבלים או לווין אם רוצים בהם ולא היטלים או תשלומים בגין שיפוץ הבניין או הרכוש המשותף הקיים בו".
אם החלטתם לחתום על חוזה, לאחר שווידאתם שייכות הנכס למשכיר, חשוב לערוך בדיקת המצב הפיזי של הדירה – אם נתגלו ליקויים – לציינם בחוזה השכירות ולהקפיד לכלול סעיף בחוזה לפיו המשכיר אחראי לתיקון תקלות וליקויים עקב בלאי סביר, בעיקר בנכסים ותיקים.
יש לאפשר ארכה של עד 7 ימים לתיקון הפרה נטענת / עיכוב בתשלום, בלא סנקציה נגד השוכר. בנוסף, אם נדרשים ביטחונות – ערבות בנקאית / שטר חוב – יש לקבוע בחוזה מועד ברור וקרוב להשבתם והתראה לשוכר ולערב למועד, של כשבועיים לפחות, לפני הפעלתם.
עו"ד גראור מדגיש, כי חוק השכירות והשאילה, מקנה זכות להחלפת שוכר והמשכיר אינו רשאי להתנגד אלא מטעמים סבירים, רצוי לעמוד על זכות "להכניס" שוכר חלופי שיתחייב בתנאי החוזה הקיים כלשונו.
לסיכום, חשוב לצד בחינת חוקיות החוזה לבחון את המעמד הפיננסי של הדירה המוצעת ולוודא כי אין חובות משוכר קודם או של בעל הנכס.
לאחר הכנסת כלל הסעיפים ובירור מול הרשויות השונות ניתן לחתום בדירה החדשה ולפתוח פרק חדש בחיי בני הזוג או המשפחה.