בפרויקטים של "מחיר למשתכן" ברחבי הארץ, מאות משפחות זכו בדירה במחיר מוזל – אך מציאות העיכובים מותירה אותן מחכות לשווא. המדינה לא מספקת פתרונות, והזוכים נאלצים להתמודד עם חוסר וודאות וקשיים כלכליים * עו"ד אורלי מנדלסון: "המדינה מחויבת לספק מענה ברור לזוכים ולבחון מנגנונים של סיוע כספי לזכאים שנפגעו"
משרד הבינוי והשיכון הודיע לאחרונה כי בימים אלה מקודם סבב נוסף של הגרלת כ-5,000 יחידות דיור במסגרת תוכנית "דירה בהנחה", אך עבור מאות משפחות שזכו בהגרלות "מחיר למשתכן," הבטחת הדירה המוזלת הפכה לאכזבה עמוקה. בעוד שפרויקטים שונים ברחבי הארץ לא מצליחים להתקדם לפי לוחות הזמנים המקוריים, זוכים רבים נאלצים להמתין שנים ארוכות עד שתתחיל בניית הדירות שלהן – שלא נראית באופק. גם בחיפה המצב בעייתי, כשבמורדות לינקולן, 300 זוכים ממתינים לתחילת העבודות מאז שנת 2020, ובנאות פרס, כ-500 זוכים מחכים מאז 2021 לדירות שעדיין לא נבנו.
העיכובים הללו, מלבד ההשפעה הכלכלית, מותירים את הזוכים במצב של מתח נפשי וחוסר וודאות, כאשר כל ניסיון למצוא מענה מהמדינה נענה בתשובות כלליות בלבד.
עו"ד אורלי מנדלסון, לשעבר יועצת משפטית ומנהלת תחום המקרקעין בעיריית חיפה וכיום בעלת פירמת עורכי דין המתמחה בנדל"ן ורשויות מקומיות, מתארת את המצב שבו נתונים הזוכים: "הממשלה יזמה את תוכנית 'מחיר למשתכן' במטרה לאפשר לרבים גישה לדיור בר השגה, אך בפועל רבים מוצאים עצמם מתמודדים עם חוסר ודאות מוחלט. חוסר האחריות שהמדינה נוקטת בעיכובים הללו פוגע באופן ישיר בזוכים, שחייבים להמשיך לשלם על דירות שכורות או למצוא פתרונות דיור אחרים, ולעתים תוך כדי תשלום משכנתה עבור הדירה שאינה בנויה."
עו"ד מנדלסון, המייצגת זוכים רבים, עורכת בימים אלה פניות וסדרת פגישות בנושא במשרד הבינוי והשיכון, מוסיפה כי במקרים כאלו יש צורך דחוף בהתערבות ממשלתית למען הזוכים, שלא צריכים לשאת על כתפיהם את כישלונות התוכנית. "המדינה מחויבת לספק מענה ברור לזוכים ולבחון מנגנונים של סיוע כספי לזכאים שנפגעו, כמו פיצוי על הוצאות דיור זמני או הנחות מסוימות. ראוי גם לבחון תיקון כולל של לוחות הזמנים ומנגנוני הפיקוח על הפרויקטים כדי למנוע מקרים דומים בעתיד."