חברת גב-ים, בעלת קרקעות בשכונות א' וג' בקריית ים, מונעת מהתושבים לחדש חוזי חכירה או לבצע פעולות במקרקעין או אפילו לבנות ממ"ד • לטענת הדיירים, הדבר נובע מהעובדה כי החברה מתכננת להקים במקום מגדלים • העירייה מצהירה על תמיכתה בתושבים, אך אלה טוענים שמתנהל קשר בינה לבין חברת גב-ים מאחורי גבם כבר שנים • התושבים גם חוששים מפני הקמת מגדלים שישנו את אופי השכונה ומתגייסים למאבק ציבורי • עו"ד אורלי מנדלסון, המייצגת עשרות בעלי נכסים ומשפחות במתחם נערכת לקרב: "לא ניתן לחברה לנצל את מעמדה כדי לכפות על הציבור פרויקט שאינו מתאים לאופי השכונה" • חברת גב-ים: "החברה הקימה את קרית ים, אשר נקראה בעשורים הראשונים 'גב ים' והחכירה 200 יחידות דיור לתקופה של 99 שנים, שעתידה להסתיים בעוד כ-20 שנה. החברה הקדימה את המאוחר, והיא פועלת בשנתיים האחרונות ביחד עם הרשות המקומית, לתכנון ורישוי תכנית פינוי-בינוי במקום" • עיריית קרית ים: "העירייה רואה לנגד עיניה ופועלת רק למענם של תושבי העיר בעלי זכויות החכירה"
חדש: חדשות חיפה והקריות בטלגרם! וגם באינסטגרם, בפייסבוק, בטיקטוק, בטוויטר, בוואטסאפ, בתרדס וגם באפליקציה לאייפון ולאנדרואיד.
בקריית ים, תושבי שכונות א' וג' ניצבים במאבק מול חברת הנדל"ן גב-ים, המחזיקה בזכויות על קרקעות השכונה. החברה, אשר חתמה עם התושבים על הסכמי חכירה ארוכי-טווח בעבר, סירבה בשנים האחרונות לאפשר להם לחדש את החוזים, למכור את נכסיהם או לבצע שינויים בבעלות – צעדים שיצרו תחושת חוסר אונים ומובילים את התושבים לפנות לעירייה לעזרה.
עם זאת, למרות הצהרות העירייה על תמיכתם בתושבים, אלה טוענים כי העירייה וחברת גב-ים ניהלו מגעים בנושא במשך שנים מבלי שהם עודכנו בדבר: "זה מרגיש כאילו אנחנו חלק ממשחק שאנו לא מבינים את כלליו," סיפרה תושבת השכונה, "רק כשגב-ים החליטה שהיא רוצה לשנות את פני השכונה ולהקים מגדלים, הבנו שאנחנו בבעיה."
א', בעל נכס במתחם, אומר: "האבסורד הוא שגב-ים גם לא מאפשרת לשנות את נסח טאבו. אני לדוגמא לא רוצה את כל הבלאגן הזה ומעוניין להעביר את הבעלות על הדירה – אבל בחברת גם-ים לא מאפשרים לי לעשות את זה, ואז יוצא מצב שאני צריך לחיות בדירה, שני עשורים מהיום – נגד רצוני".
עו"ד אורלי מנדלסון, לשעבר יועצת משפטית ומנהלת תחום המקרקעין בלשכה המשפטית בעיריית חיפה וכיום בעלת פירמת עורכי דין המתמחה בנדל"ן ורשויות מקומיות, מייצגת עשרות בעלי נכסים ומשפחות במתחם, קיימה לאחרונה מספר פגישות בנושא עם נציגי עיריית קרית ים וראש העיר דוד אבן צור: "המצב הנוכחי שבו נשללות מהתושבים זכויות בסיסיות כמו חידוש חכירה, מכירת נכסיהם לרבות העברתם בירושה או אישור לבניית מרחבים מוגנים – שהם היום צו השעה, הוא מצב בלתי מתקבל על הדעת. גב-ים פועלת באופן חד-צדדי, ומציגה את התושבים כבני ערובה בתוכניות שלה. לא ניתן לחברה לנצל את מעמדה כדי לכפות על הציבור פרויקט שאינו מתאים לאופי השכונה."
לדבריה, המצב מחייב עירנות והגנה על הזכויות המשפטיות של הדיירים מול ניסיונות כאלו. "אנו נפעל בכל הכלים המשפטיים כדי לוודא שזכויות התושבים יכובדו, והם לא ימצאו את עצמם נאלצים לוויתורים על בתיהם," הוסיפה עו"ד מנדלסון. "המאבק כאן הוא לא רק על הבתים עצמם, אלא על שמירת איכות החיים והקהילה שהתושבים בנו לאורך שנים."
"אי-ודאות ולחצים"
במשך שנים, התושבים התנהלו מתוך הבנה שמעמדם בשכונה בטוח וכי חוזי החכירה שלהם יימשכו. אבל, לאחרונה, כאשר ניסו לחדש את החוזים או למכור את בתיהם, הם גילו כי גב-ים מסרבת לאפשר להם לבצע פעולות אלה, דבר שהוביל אותם למאבק ציבורי נגד החברה. "אנחנו לא יכולים להמשיך לחיות בחוסר הוודאות הזה," אמר אחד התושבים. "לא מאפשרים לנו לחדש חכירה, ולא מספקים פתרונות – איך אפשר לחיות כך?"
במקום, התושבים מרגישים כי החברה מנסה לכפות עליהם השתתפות בפרויקט התחדשות עירונית עתידי שכולל בניית מגדלי מגורים בשטחי השכונה. תוכניות אלה, לטענת התושבים, לא רק שינו את אופי השכונה והפכו אותה מצמודת קרקע למתחם עירוני רווי בניינים גבוהים, אלא גם מצמצמות את השטחים הפתוחים הירוקים. "גב-ים מנסה להפוך אותנו בני ערובה," ציין אחד התושבים, "רק מי שישתף פעולה עם הפרויקט שלהם יקבל את האישורים הבסיסיים, כמו חידוש החכירה."
העירייה בתווך: תמיכה בתושבים או ניהול מגעים עם גב-ים?
בהתאם לעמדת ראש העיר דוד אבן צור, העירייה מצהירה על תמיכתה בתושבים. אולם לטענת התושבים, וגם לפי תגובת גב-ים, במהלך השנים האחרונות התקיימו מספר פגישות בינם לבין גורמים ברשות המקומית – מבלי שניתנה הודעה רשמית לתושבים על תוכן הפגישות ועל תוכניות העתיד: "העירייה והחברה מנהלות מגעים מאחורי הגב שלנו, הם מנסים לסגור עסקאות שמתעלמות לגמרי מהאינטרסים של הקהילה המקומית”.
התושבים: “האזור לא מתאים למגדלים"
התוכניות שמקדמת גב-ים לשכונה כוללות בניית מגדלי מגורים חדשים במקום הבתים הפרטיים, דבר שמעלה בקרב התושבים חשש מאובדן איכות החיים הנוכחית. השכונה, שמאופיינת בבניה צמודת קרקע ובשטחים ירוקים פתוחים, עשויה להפוך למתחם בניינים גבוהים וצפופים – דבר שעלול להכביד על תשתיות התחבורה, מערכת החינוך המקומית, והסביבה הירוקה.
התושבים טוענים כי החברה מנצלת את זכותה החוקית על הקרקעות כדי לכפות עליהם שינוי, אך מתעלמת מצרכיהם. "אנחנו לא נגד פיתוח," מסביר אחד הדיירים, "אבל חשוב לעשות זאת בצורה שתשמור על אופי המקום ועל איכות החיים שלנו."
המאבק מול גב-ים קיבל לאחרונה תנופה ציבורית, עם תמיכה של פעילים מקומיים וארגוני סביבה שמבקשים להפעיל לחץ על העירייה ועל החברה לוותר על תוכניות המגדלים או לכל הפחות לערוך אותן בהתאם לשיתוף פעולה עם התושבים. "המטרה שלנו היא לשמור על השכונה כפי שהיא," אומרת תושבת אחרת, "לא להפוך אותה לעוד מגדל בטון בעיר צפופה."
מעיריית קרית ים נמסר בתגובה: "עיריית קריית ים רואה לנגד עיניה ופועלת רק למענם של תושבי העיר בעלי זכויות החכירה. הרשות סבורה ואף הבהירה לחברה כי היא חוטאת לאינטרס הציבורי בכך שזכויותיהם של דיירי בתים נפגעות לאור שינויים דרסטיים במדיניות החברה. וקודם לכל, החברה נדרשת לקדם תהליכי שיתוף ציבור עם התושבים וקבלת עמדתם לתוכניות המוצעות. הרשות המקומית מלווה את התושבים באמצעות צוותים מקצועיים של העירייה והזמינה את כלל החוכרים לכנס משותף שהתקיים השבוע. המינהלת העירונית מלווה ועוזרת לנציגים הפועלים בשטח, להתגבש לנציגות מאורגנת ועצמאית אשר נבחרה ע"י התושבים, והם אלה שיחליטו על ההתנהלות הקניינית מול חברת גב ים”.
מחברת גב ים נמסר בתגובה:
"1. חברת גב-ים רכשה קרקעות במפרץ חיפה החל משנות ה-30 של המאה הקודמת, במטרה לגאול את הקרקע.
- עם פיתוח התעשיה במפרץ חיפה על-ידי גב-ים, החליטה גב-ים להקים גם שכונת מגורים, אשר תשמש את הפועלים באזור.
- גב-ים הקימה על קרקע בבעלותה, כאמור, את קרית ים, אשר נקראה בעשורים הראשונים של קיומה – "גב-ים".
- גב-ים החכירה את 200 יחידות הדיור שהקימה לתקופות ארוכות בנות 99 שנה.
- במהלך השנים ועל-פי הסכם החכירה עם החוכרים, כל מקרה של העברת בעלות ביח"ד או הרחבה שלה, היתה כרוכה בתשלום סכומים לגב-ים, לצורך קבלת האישורים הנדרשים ממנה.
- תקופות החכירה עתידות להסתיים בעוד כ-20 שנה.
- כחלק מהאינטרס הלאומי של פיתוח מתחמי התחדשות עירונית, גב-ים הקדימה את המאוחר, והיא פועלת בשנתיים האחרונות, ביחד עם הרשות המקומית, לתכנון ורישוי תכנית פינוי-בינוי, לרווחת קרית ים כולה. בכוונת גב-ים להקים שכונת מגורים חדשה ומפותחת, עם שטחי ציבור נרחבים, ואנו משוכנעים שהכל ייעשה בדיאלוג עם הדיירים ותוך שיתוף פעולה.
- כל זאת, על מנת לוודא שבתום תקופת החכירה האמורה, לא זו בלבד שהדיירים ימשיכו להחזיק בנכס שלהם, אלא בנכס מושבח”.