מבוטחי כללית בסכנה: גם חברת הביטוח מנורה לא רוצה עסקים עם הקופה וייתכן שבעוד חודש וחצי יופעל סעיף "חיסול עצמי", כך שחברים חדשים לא יוכלו להצטרף לביטוח סיעודי ותנאי הביטוח לחברים הקיימים יורעו משמעותית
קופת החולים מתמודדת עם משבר חסר תקדים. לאחר שאף חברת ביטוח לא ניגשה למכרז שפרסמה הקופה באוגוסט האחרון, הודיעה בשבוע שעבר גם חברת הביטוח מנורה מבטחים כי היא אינה מעוניינת יותר לנהל עבורה את ביטוחי הסיעוד. משמעות הדבר היא שכללית מוצאת את עצמה ללא חברת ביטוח שתטפל בתחום, מצב שעלול לגרום לפגיעה אנושה בתנאי הביטוח של מיליוני מבוטחיה.
למרות שמנורה הביעה נכונות לבחון את האפשרות, ברשות שוק ההון לא נרשמה התלהבות כלפי ההצעה. לאחר הודעת מנורה כי גם היא אינה מעוניינת בתפעול הביטוח, נשארת כללית ללא פתרון חלופי, לעת עתה.
בהיעדר פתרון, כללית תיאלץ להפעיל את מנגנון החיסול העצמי, מצב שבו תנאי הביטוח ממשיכים להתנהל אך ללא קליטת מבוטחים חדשים ותוך התאמת התנאים לכספים המצומצמים שנותרו בקרן. המהלך צפוי להרע את מצבם של מבוטחים רבים כשהתשלום החודשי המובטח ללקוחות עלול אף להצטמק מ–5,000 שקל בחודש ל–1,000 שקל בחודש בלבד — שיגרום לעזיבה לקופות חולים אחרות עד שלא יישאר אף מבוטח.
במידה ולא תימצא חברת ביטוח חלופית ב-45 הימים הקרובים, עם סיום ההסכם הנוכחי בין כללית לחברת הביטוח הראל, יופעל מנגנון המכונה "סעיף חיסול עצמי" (ראן אןף). מנגנון זה מגדיר את תנאי הביטוח כאשר פוליסת ביטוח קבוצתית מגיעה לסיומה ללא המשך הסכם. במקרה כזה, לא יהיה ניתן לקלוט מבוטחים חדשים לביטוח סיעודי ותנאי הביטוח יתעדכנו בהתאם ליתרת הכספים שנותרה בקרן הביטוח, דבר שצפוי להוביל לירידה דרסטית בפיצויים למבוטחים הסיעודיים ולהרעה משמעותית בזכויותיהם.