מתלבטים האם אתם מזינים את תינוקכם בכמות מספקת של חלב אם, פורמולה או מזון מוצק? אם זה מנחם אתכם, מדובר בדאגה המשותפת להרבה מאוד הורים. אנחנו רוצים לדעת שהקטן שלנו מקבל את התזונה הטובה ביותר, בכמות מספקת, ושהוא יוכל גם להתפתח ולשגשג בצורה הטובה ביותר.
מה שתורם לתחושת הבלבול הוא שאין נוסחה מדויקת אחת, וממש כפי שלמבוגרים יש העדפות מזון שונות וכמויות המשתנות בהתאם לגיל, לתיאבון ושלל פרמטרים נוספים – כך גם לתינוקות יש העדפות שונות, ולכן חשוב מאוד לעקוב אחר אותות רעב ושובע. כדי להבין מהן דרישות ההזנה הכלליות של ילדים בשנה הראשונה לחייהם, הכנו לכם מדריך שיעשה לכם סדר.
החודשים הראשונים לחיים
בחודש הראשון לחיים הגוזל הקטן עדיין ממשיך את חייו ברחם (למעשה, עוד ממשיך אותם עוד הרבה אחרי) ולכן דרישות המזון שלו מועטות מאוד. עד לשלב בו התינוק יאכל אוכל מוצק, הוא ניזון מחלב אם או מפורמולה. אם מדובר באם מניקה, אזי שהכמויות עשויות להשתנות בין הנקה להנקה ובין שעות ביום, והן בעיקר תלויות ברצון ובצורך של התינוק היונק.
מדברים במספרים
הקיבה של התינוק הקטן, שגדלה בהדרגה, בשלב זה עדיין מאופיינת בנפח קטן מאוד ולכן גם כמויות המזון, בין אם מדובר בחלב אם ובין אם בפורמולה, קטנות מאוד.
במידה והתינוק ניזון בפורמולה, הכמויות יעלו בהדרגה עם חלוף הימים, שכן נפח הקיבה עולה והדרישות לכלכלת התינוק עולה בהתאמה. אם בחודשיים הראשונים לחייו התינוק יכול לשבוע מ-60 מ"ל של תחליף חלב, אזי בחודשים שלאחר מכן הוא ישבע מכמויות של 120 מ"ל ואפילו 240 מ"ל.
החלב שמתאים את עצמו לצורכי התינוק
אם מסתכלים על חלב אם, המצב שונה. בעוד שבפורמולה הכמויות גדלות בהדרגה כיוון שדרישות האנרגיה של התינוק הגדל עולות, הצריכה של חלב אם נותרת זהה החל מהחודש השני לחיי התינוק ועד לסוף תקופת ההנקה. איך זה קורה? פשוט כי החלב הוא חומר ביולוגי המשנה את הרכבו תמיד בהתאם לצרכי התינוק, ולכן גם אם הנפח לא גדל – ההרכב מתאים את עצמו לתינוק בוגר יותר.
האם יש הבדל בתדירות היציאות?
אחד הסימנים המובהקים לכך שהתינוק שלנו מקבל את ההזנה המספקת היא תדירות היציאות והפיפי היומית שלו. גם כאן יש הבדל בין תינוק הניזון מפורמולה לחלב אם, כשבפורמולה נצפה ליציאה בכל יום ואילו בחלב אם, החל מהחודש השני לחיי התינוק, יכולים שלא להופיע יציאות גם במשך מספר ימים. קקי ירוק לתינוק, למשל, הוא מאפיין מובהק של תינוקות הניזונים מחלב אם ולעיתים הוא עשוי להעיד על כך שהחלב שהתינוק יונק אינו שומני מספיק (במקרה כזה נאריך את משך ההנקה בכל פעם, כדי שגם החלב המימי וגם השומני יותר יצאו).
באיזו תדירות תינוקות אוכלים?
המפתח להבנת הזנת התינוק בשנה הראשונה טמון בהבנה עמוקה יותר – תינוקות לא נולדו עם ספר חוקים והם לא מצייתים לכללים מוגדרים. מה זה אומר? שיכול להיות שתמצאו את עצמכם מחממים שוב בקבוק פורמולה גם לאחר שחלפו "רק" שעתיים מההאכלה הקודמת, ויכול להיות שתמצאי את עצמך מניקה גם שלוש פעמים תוך שעה אחת. ככלל, תינוקות אוכלים כל שעתיים-שלוש ולעתים גם "פותחים פער" ארוך יותר, בייחוד בלילה (אם התמזל מזלכם, כמובן).
מעבר למוצקים
המעבר לאוכל מוצק הוא מעבר מרגש מאוד, שכן הוא מלמד על כך שהתינוק הקטן פיתח סט מיומנויות כשל אדם בוגר, או לכל הפחות מתקרב לשם – הוא מסוגל לתפוס מזון בידו, הוא יציב מספיק כדי לשבת לבדו (או עם תמיכה) והאיברים הפנימיים שלו בשלים לעיכול של מזון שאינו חלב.
בשלב זה אין ציפייה שהתינוק יחליף את חלב האם או הפורמולה במזון מוצק באופן קבוע, אלא באופן הדרגתי, לאט לאט, תוך הקשבה לצרכים של התינוק ולאיתותים שהוא מביע. את החשיפה למוצקים נתחיל לא רק באופן הדרגתי אלא גם מבוקר. נתחיל בחשיפה לאלרגנים נפוצים ונמשיך במזונות שונים ומגוונים במגוון דרכי הגשה. בשלב זה האוכל כמובן נועד גם להזנה, אך גם לחקר, למידה וחוויה.
לאט לאט יחליף האוכל המוצק את החלב, עד שבגיל שנה רוב המזון של התינוק יהיה מאוכל מוצק והפורמולה או ההנקה יפחתו בהדרגה.