תאחדות הקבלנים נגד ההגבלות שמתכנן בנק ישראל על נוטלי המשכנתאות: "צעד שגוי שאינו בכיוון הנכון – במקום לעודד היצע, הוא שוב ידכא התחלות בנייה"
התאחדות הקבלנים בוני הארץ יוצאת נגד הטלת מגבלות על נוטלי המשכנתאות שמתכנן בנק ישראל, ומזהירה כי הצעד עלול להביא להחרפה נוספת במשבר הדיור ולעליית מחירי הדירות עוד שנים רבות, הפוך לגמרי ממה שהתכוונו בבנק המרכזי ובממשלה.
נשיא התאחדות הקבלנים ראול סרוגו שלח מכתב לנגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון ולמפקח על הבנקים יאיר אבידן, עם העתק גם לשר האוצר אביגדור ליברמן ולשר השיכון זאב אלקין, ובו כתב כי "הגבלות על נוטלי המשכנתאות זה צעד שגוי שאינו בכיוון הנכון, לא יהיה בו כדי לרסן את עליית מחירי הדיור אלא דווקא לליבוי עליית המחירים".
נזכיר, כי לפי פרסומים נגיד בנק ישראל החליט על מהלך מפתיע לצמצום פעילותם של המשקיעים בשוק הדיור — באמצעות הגבלת האשראי שהם יוכלו לגייס. הוא החליט לבטל את האפשרות של המשקיעים לקבל משכנתא למימון רכישת הדירה להשקעה בעזרת שעבוד הדירה הקיימת שבבעלותם כך שהם יידרשו בעצם להעמיד יותר הון עצמי בגין הרכישה.
עמדת התאחדות הקבלנים בוני הארץ, היא כי "משבר הדיור המביא עמו עליות מחירים נובע עקב היעדר היצע שמקורו באי שיווק קרקעות מדינה בכמות הנדרשת, בחוסר עידוד בעלי קרקעות פרטיות למכור קרקעות פרטיות לבנייה, עקב חוסר ודאות בנוגע להמשך תמ"א 38 שמספקת כחמישית מכלל הדירות הנבנות כל שנה, מהיעדר עובדים זרים המבצעים את עבודות הליבה בבניית דירות, מעודף רגולציה הגורמת להתארכות תהליכי התכנון, הרישוי, הביצוע והגמר ועוד. לפיכך, טיפול בצד הביקוש כמו הצעד אותו שוקל בנק ישראל, לא יהיה בו כדי 'לצנן' את עליית מחירי הדיור, והוא ישיג בפועל את התוצאה ההפוכה". ההתאחדות מציעה לממשלה להיפגש ולדון במשותף בהצעותיה לטיפול במשבר.
ההתאחדות טוענת כי המהלך המדובר יצמצם משמעותית את אפשרויות המימון של משקיעי הנדל"ן וירחיק רבים מהם מהשוק. אם זה יקרה, הדבר יוביל לתפיסת ההתאחדות לפגיעה בהיצע הדירות להשכרה והיצע הדירות בכלל, וכתוצאה מכך השוכרים הפוטנציאלים ייפנו לשוק הראשוני – דירות לקנייה, וזה יגביר את הלחץ על מחירי הדיור.
מארגון הקבלנים מחוז חיפה נמסר לאתר חדשות חיפה והקריות: "מצער שבנק ישראל בוחר לפעול שוב להורדת הביקוש לדירות באופן מלאכותי במקום לדאוג להגדלת היצע הדירות. לצערנו, עליות המחירים החדות שאנו רואים כיום נובעות מצעדי ממשלות העבר שעשו בדיוק את אותה הטעות. הניסיון מלמד כי יצירת ביקוש כבוש מובילה תמיד להתפרצות ביקושים באופן חסר רסן ולעליית מחירים חדה יותר בהמשך. יתרה מכך, פגיעה מלאכותית בביקוש גוררת בהכרח גם פגיעה בהיצע ומוטב שהממשלה ובנק ישראל ינקטו בפעילות רצופה ושיטתית להרחבת היצע הדירות ויניחו לצד הביקוש, הוכח כבר שזה לא מועיל".