באוקטובר 2017 תנועת ME TO הגיחה לעולם במחאה שעוררה סערה בכל הנוגע לתופעת ההטרדות המיניות, ומיקמה אותה במרכז תשומת הלב.
המודעות והחשיפה לתופעה המטרידה פתחו צוהר לעידן חדש בו מקרים רבים של הטרדות מיניות אינם מושתקים עוד, אלא צפים ועולים באופן תדיר לסדר היום הציבורי.
אך האם אנו באמת יודעים הטרדה מינית מהי? או מה הגבול בין המותר לאסור?
אכן במקרים מסוימים מדובר במצב חד משמעי, בו ניתן לזהות באופן ברור שאכן בוצעה הטרדה מינית. אך, ברוב המקרים מדובר באירועים שבשטח האפור, בסיטואציות בדמות "מילה נגד מילה", שרובן התרחשו ללא עדים או תיעוד לאותו האירוע. לכן, דווקא במקרים בהם השטח האפור הוא זה ששולט בזירה, רבים יכולים למצוא עצמם מואשמים בהטרדה מינית או לחילופין קורבנות להטרדה מינית.
מהי ההגדרה להטרדה מינית?
הטרדה מינית יכולה לבוא לידי ביטוי באופנים רבים, אך אלו הבולטים שבהם:
- הערות ומגע מיני במסגרת אינטראקציה לא מינית, כמו הטרדות מילוליות או פיזיות הנוגע לגוף ולזהות המגדרית ואף ללבוש וקישוט הגוף.
- סחיטה באיומים בעלי אופי מיני.
- פרסום תצלום, סרט או הקלטה של אדם, המתמקד במיניותו, בנסיבות שבהן הפרסום עלול להשפיל את האדם או לבזותו, ולא ניתנה הסכמתו לפרסום.
- התייחסויות חוזרות ונשנות המתמקדות בהעדפה מינית או מתמקדות במיניות באופן כללי.
לעיתים הטרדה מינית יכולה להתרחש גם אם המוטרד לא הראה למטריד שהוא לא מעוניין בהצעותיו או לא הראה סלידה מהתנהגות אחרת בעלת אופי מיני.
לרוב אנו ניתקל במקרים של הטרדות מיניות בעיקר כאשר קיימים יחסי מרות או כפיפות בעבודה, אך גם כאשר המטריד והמוטרד הם בני אותו מעמד במקום העבודה.
מצבים כאלה יכולים להיווצר בסיטואציות רבות כמו למשל, במסגרת קשר רומנטי אגב יחסי עבודה או כאשר המטריד יוצר סביבת עבודה עוינת, אך גם כאשר המעסיק לא מטפל בתלונות על הטרדות מיניות שהובאו לידיעתו.
במידה ועברת הטרדה מינית בעבודה ישנם כמה דברים שחשוב לזכור:
- יש לדווח לאחראי על הטרדה מינית בעבודה, ככל ויש כזה.
- במקביל לדיווח חשוב גם להגיש תלונה במשטרה.
- הטרדה מינית לרוב לא נעשית בנוכחות עדים ולכן אם קיימות בידיכם התכתבויות או ממצאים אחרים היכולים להעיד על אותו אירוע חשוב מאוד לאסוף אותם.
- שימו לב לכל ניסיון התנכלות או התעמרות לאחר הגשת התלונה או הדיווח.
- דרשו לקבל פרוטוקול לאחר כל בירור או שימוע.
- זמן הוא פקטור חשוב ביותר ולכן כדאי לשים לב לתקופת ההתיישנות.
- מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ מעו"ד מנוסה בתחום עבירות המין בכלל והטרדות מיניות בפרט מיד לאחר ההטרדה או לאחר שפוטרת ממקום העבודה עקב אותה תלונה.
הוגשה נגדי תלונה – מה עושים?
במקרה בו הוגשה נגדך תלונת בגין הטרדה מינית בעבודה ישנם 3 דברים שחשוב לזכור:
- פנה לקבלת ייעוץ משפטי בהקדם ועוד בטרם חקירתך במשטרה מעורך דין המתמחה בתחום עבירות המין.
- במידה וקיימות בידייך ראיות שיכולות לתמוך בגרסתך זה הזמן לאסוף ולשמור אותן.
- הימנע מיצירת קשר עם המתלונן/ת או כל צד ג' שיכול להיות מעורב באירוע.
משרד עורכי דין שי-יוספזון מתמחה בתחום עבירות המין ואנו נדאג לעמוד על זכויותייך בין כנפגע/ת עבירה ובין כחשוד/ה! ונסייע לך להגיע לתוצאה הטובה ביותר עבורך!