עשרות בתי ספר ישנים בקריות דורשים חיזוק מפני רעידות אדמה * "כלכליסט" מדווח כי כסף יש, גם תוכנית, אפילו פתרון זמני עד לביצוע, אבל כלום לא קורה * האם בית הספר שהילדים שלכם לומדים בו יקרוס ברעידת אדמה? הרשימה המלאה של בתי ספר בקריות בסכנת קריסה, כפי שפורסמה ב"כלכליסט"
אורט קרית ביאליק, אורט קרית מוצקין, רוגוזין בקרית אתא. בעצם כמעט כל בית ספר שאתם מכירים בקריות נבנה לפני 1980, אז החלה הבנייה לפי תקן רעידות אדמה, נמצא ברשימת בתי הספר שדורשים חיזוק, שפורסמה באתר כלכליסט.
"רשימת בתי הספר הפריכים", מונח שטבע פיקוד העורף, עמדה במרכזו של דו"ח שחובר בסוף 2010 בידי ועדת ההיגוי הבינמשרדית להיערכות לטיפול ברעידות אדמה. "חיזוק מבנים הוא אחד האמצעים החשובים ביותר לצמצום הנזק בנפש וברכוש עקב רעידת אדמה", נכתב בדו"ח. לפי האמור בו, הממשלה הקציבה לחיזוק מבני ציבור (ובכללם בתי הספר) כ־140 מיליון שקל לשנה, ובסך הכל כ־3.5 מיליארד שקל ב־25 שנה.
זה היה יכול להיות סיפור לא שגרתי על טיפול ממשלתי רציני בעניין של פיקוח נפש, אלמלא התברר שאף שחלק מהכסף כבר הוקצה, פשוט לא משתמשים בו – עד היום לא חוזק אף לא בית ספר אחד. לכל היותר בוצעו סקרים, בדיקות ועבודות תכנון.
זה השלב שבו סיפור החלם מקבל עוד טוויסט מפתיע. בכלכליסט דווח כי לאחר שהבינו שלחיזוק בתי הספר יידרשו שנים, בוועדת ההיגוי הגו פתרון זמני: מערכות ההתרעה מפני רעידות אדמה, שאמורות לספק התרעה מוקדמת לתלמידים עשרות שניות לפני הרעש. רעיון טוב, אבל התקנה שנגזרה ממנו מחייבת התקנת מערכות התרעה כאלו בבתי ספר חדשים שנבנים כעת, ומדלגת על בתי הספר הישנים, הפריכים, שסכנת הקריסה שלהם היא הגדולה ביותר. יש אמנם תוכנית להקים מערכת התרעה ארצית, אבל גם פיתוח והקמה של מערכת כזאת אמור לקחת כמה שנים. הגורמים המטפלים בנושא מודעים לבעיה, וכבר המליצו להקצות תקציב חד־פעמי להתקנה מיידית של מערכות התרעה בבתי הספר הפריכים מתוך אותו תקציב המוקצה לחיזוקם.
ממשרד החינוך נמסר לכלכליסט: "המשרד מתקצב את הבדיקות, התכנון והביצוע, אך אינו מבצע בפועל. הרשויות המקומיות הן המבצעות בהתאם ליכולתן. כיום יש כ־200 בתי ספר בכ־60 רשויות בתהליך בדיקה ותכנון, שניים מהם כבר בביצוע, וארבעה עברו להליך של בנייה חדשה. בעניין מערכות ההתרעה, החלטת הממשלה קובעת כי תוקם מערכת התרעה ארצית בתהליך שיחל ב־2013 ויימשך שנתיים".