קמתם עם כאב גב או צוואר? כואב לכם בירידת מדרגות או ירידה לשטיח? כאב פיזי גורם לחשש אצל לא מעט אנשים שמתארים את מצבם "עמוד השדרה שלי הרוס", "הדיסק שלי יצא מהמקום", "הברך שלי נשחקה". לימור אילוז, מנהלת שירותי הפיזיותרפיה במכבי שירותי בריאות מחוז צפון מציעה דרכי התמודדות
מה תבחרו לעשות ומה אתם יודעים על טיפולי פיזיותרפיה?
חשוב לציין כי מעל 80% מהאוכלוסייה סובלים מכאבי שלד שריר, כמו כאבי גב, כאבים בברכיים, בכתפיים, בצוואר או בקרסול. הכאב יכול להתפתח במהלך השנים, להתעצם או לרדת בתקופות מסוימות. יתכן כשמופיע כאב תפנו לאתרי האינטרנט, תשאלו שכנים ומכרים ותחשפו לשיטות טיפול שונות ומטפלים שונים. אך לא תמיד הידע שמופיע הינו מדויק וכל כך רצינו לספר לך בכמה עובדות.
ממצאים בהדמיות אינן בהכרח משקפות את מצבכם התפקודי
ידוע כי ישנם אנשים רבים שניתן לראות בסריקות ה-MRI שלהם ממצאים ניווניים, קרעים בגידי הכתף או ניוון דיסק והם אינם חשים כאבים כלל. למשל, מחקר הראה כי ל- 87% מהאנשים שלא חווים כאבי גב יש ממצאים חריגים בסריקת MRI. חלק מהשינויים הינם תהליכים טבעיים בהזדקנות, כפי שהעור מתקמט ככל שאנחנו מזדקנים. ממצאי ההדמיה עשויים לגרום לאמונה שהגוף "פגום" או "שביר" ולכן זקוק "לתיקון". ויש שיחששו בעקבות זאת לבצע פעילות יום יומית או פעילות גופנית דבר העלול להחמיר את מצבם.
לחץ נפשי המתבטא ככאב גופני
רבים מאיתנו חווים עלייה במתח הרגשי בשנה האחרונה, המצב הנפשי יכול לבוא לידי ביטוי ככאב גופני. כשאנחנו במצב מתמשך של חרדה או אי שקט מערכת העצבים שלנו חשה בסכנה, במקום לפעול ולתפקד כרגיל היא מצויה במין 'מצב חירום' ולאורך זמן עלול לגרום לכאב וחולשה. מחקר שנערך בשנת 2021, בתקופת הקורונה, מצא שלחץ נפשי כרוני גורם להפרשה לא תקינה של הורמון הקורטיזול ולעליה ברמת הכאב.
אורח חיים כטיפול בבעיות שלד
האם ידעתם שההמלצה הבינלאומית לטיפול בבעיות שלד שריר שאינן על רקע טראומה, היא קודם כל להגיע לפיזיותרפיה? לפני הדמיות כמו אולטרסאונד, רנטגן CT או MRI, לפני תרופות או ביקור אצל אורתופד. בפגישה עם הפיזיותרפיסט הטיפול ממוקד אדם וגישה הכוללת חינוך, שינוי אורח חיים כמו שינה, תזונה מאוזנת, ניהול מתחים ותוכנית פעילות גופנית מתמשכת. הדגש בטיפול יהיה על בניית תוכנית תרגול והמלצות אותן יוכל המטופל להמשיך כאורח חיים ולנהל את הכאב במידה ויחזור. המפגש יכול לכלול סוגי טיפול נוספים בכאב כמו אלקטרותרפיה (חשמל) טרמותרפיה (חימום או קרור), דיקור, חבישות וטכניקות מנואליות, אך הן ניתנות בעיקר בשלב החריף של הבעיה ואינן עיקר הטיפול. סמכו על הפיזיותרפיסט שלאחר בדיקה יפנה אתכם לרופא במידת הצורך.
דרכי התמודדות עצמית עם כאב שלד שריר
המשך בפעילות: גם אם עליכם להוריד עצימות בימים הראשונים חשוב שתנסה לחזור לפעילות גופנית. הניחו את האמונות בצד, דעו שהגב לא נשבר בקלות, אם לא עברתם טראומה. קליקים בברך אינם מצביעים על הרס הרקמה. יתרה מכך, חששות אלו מעצימים את הכאב ומונעים תנועה. התייעצו עם רופא המשפחה על נוגדי כאב, בעיקר אם אלו עוזרים לכם להישאר פעילים ולישון טוב. הניעו את האזור ואל תתקבעו בתנוחה אחת, לא כל כאב מצביע על נזק והמשך תנועתיות יביא לרב לשיפור במצבכם.
- היעזרו בחימום או קירור אם מקל על הכאב
- אבחנה רפואית אינה הכרחית ברב המקרים, הכאב יחלוף איתה או בלעדיה.
- חפשו תנוחת שינה שתאפשר לכם לישון לפחות שבע שעות בלילה, תהליכי החלמת הרקמות הגוף נעשים בעיקר בלילה.
- חפשו טכניקות הרגעה כמו נשימות עמוקות, מדיטציה או מיינדפולנס.
חשוב להכיר כי תחום הפיזיותרפיה הרחיב את גבולות הידע וההשפעה על המטופלים ולמעשה הוא קו ראשון לטיפול מותאם אישית בבעיות שלד שריר, לשיפור תפקוד וקידום שנות חיים בבריאות טובה. זכרו, צוותי הפיזיותרפיה יכולים לתרום למצבכם במגוון דרכי טיפול והתייעצות, במכונים או באמצעים מקוונים, ובנוסף במכבי שירותי בריאות אין צורך בהפניית רופא לקביעת תור לפיזיותרפיה.
הכותבת: לימור אילוז, מנהלת שירותי הפיזיותרפיה במכבי שירותי בריאות מחוז צפון