הוועדה לתשתיות לאומיות (ות"ל) אישרה (שני) למשרד התחבורה והבטיחות בדרכים לקדם את התוכנית תת"ל 185 – מתח"ם לב המפרץ. על פי התוכנית, שטח מרכזית המפרץ יגדל מ-20 דונם ל-45 דונם, ויתווספו לו, בין היתר, חניון תפעולי, חניון לילה וחניון "חנה וסע" מצידו הצפוני
הוועדה לתשתיות לאומיות (ות"ל) נתנה היום (שני) אור ירוק למשרד התחבורה והבטיחות בדרכים לקדם תוכנית להרחבת מרכז התחבורה מרכזית המפרץ בחיפה ובכך להופכו למרכז תחבורה משולב (מתח"ם) הגדול ביותר בישראל ומהגדולים במזרח התיכון.
ממשרד התחבורה נמסר, כי חזון ה"האבים" של שרת התחבורה והבטיחות בדרכים, מירי רגב, צובר תאוצה, עם מתן האישור להכנת התוכנית להרחבת מרכזית המפרץ, המחברת בין מגוון רחב של אמצעי תחבורה, המשרתים את כל תושבי מטרופולין חיפה וצפון הארץ.
התוכנית (תת"ל 185 – מתח"ם לב המפרץ) היא חלק מתוכנית אב ארצית למתקני תשתית לתפעול תחבורה באוטובוסים לשנת 2040, שבמסגרתה אושרו עד כה שלוש תוכניות, הכוללות 19 מתחמי תחבורה משולבים (מתח"מים) במטרופולין תל אביב, ומקודמים עשרות מתח"מים נוספים ברחבי הארץ.
עוד נמסר ממשרד התחבורה, כי ייחודה של התוכנית הנוכחית הוא בכך שהיא עוסקת במתח"ם בודד, עקב גודלו וייחודו. מתח"ם מרכזית המפרץ הוא כבר היום מרכז התחבורה הגדול והעמוס ביותר בישראל, המחבר מגוון גדול במיוחד של אמצעי תחבורה ומשרת אזור רחב ביותר. במסגרת התוכנית יגדל שטח המתח"ם מ-20 דונם ל-45 דונם.
"הרחבת מתח"ם מרכזית המפרץ נדרשת בדחיפות, על מנת לאפשר לו לתפקד ביעילות נוכח הביקושים הגוברים", נמסר בהודעת משרד התחבורה. "למרכז יתווספו, בין היתר, חניון תפעולי, חניון לילה וחניון 'חנה וסע' מצידו הצפוני. במסגרת הליך התכנון תבוצע בדיקה של הפרוגרמה העתידית הדרושה למתח"ם, תוך התחשבות בפיתוח המתוכנן במפרץ חיפה, הכולל הוספת מיליוני מ"ר של שטחי מסחר, תעסוקה, מגורים ופנאי במסגרת תוכנית תמ"א 75".
השרה מירי רגב: "מתן אור ירוק לקידום תוכנית להכפלת מרכז תחבורה משולב במרכזית המפרץ בחיפה הוא שלב חשוב במימוש חזון התחבורה הציבורית שאני מקדמת, שבו אנו מחברים את ישראל באמצעות רשת של מרכזי תחבורה מתקדמים, 'האבים', המציעים חיבוריות וקישוריות מלאות. באמצעות 'האבים' אלה נוכל כבר בשנים הקרובות להציע לכל תושבי מדינת ישראל את האפשרות להשאיר את הרכב הפרטי בבית או בחניון, ולהגיע בתחבורה ציבורית מתקדמת ונוחה אל מחוז חפצם – לעבודה, לקניות ולמרכזי השכלה, רפואה ותרבות, כמקובל בערים המובילות בעולם".
מרכזית המפרץ, שהחלה לפעול בשנת 2002, משמשת מרכז התחבורה הגדול ביותר בישראל, בו עוברים כ-30 אלף נוסעים ביום. במתחם פועלים 75 קווי אוטובוס המבצעים כ-4,500 נסיעות ביום, וכן ארבעה קווי מטרונית, מסילת החוף ומסילת העמק של רכבת ישראל, וכן הרכבלית המגיעה ישירות לטכניון ולאוניברסיטה.
בעתיד הקרוב מתוכננים לפעול במתחם גם קו הרכבת הקלה "נופית" לנצרת. כמו כן, מתוכננים קווי מטרונית נוספים ושביל אופניים במסגרת תוכנית "מטרופן", הכוללת 25 קילומטרים של שבילי אופניים המרשתים את כל חלקי חיפה. במתח"ם יוקם גם מרכז ניהול תנועה מטרופוליני.
תוכנית מתח"ם לב המפרץ היא, כאמור, חלק מתוכנית אב ארצית למתקני תשתית לתפעול תחבורה באוטובוסים לשנת 2040, שהכין משרד התחבורה באמצעות חברת נתיבי איילון, ואשר נסמכת על תוכנית אסטרטגית ארצית לפיתוח התחבורה הציבורית. בתוכנית זו קבע משרד התחבורה יעד פיצול בין כלי רכב פרטיים לתחבורה ציבורית ביחס של 60 אחוז לרכב פרטי ו-40 אחוז לתחבורה ציבורית עד שנת 2040.
בשנה החולפת התבצעו בישראל 853 מיליון נסיעות בתחבורה הציבורית, מהן 87 אחוז באוטובוסים – כ-740 מיליון. התוכנית מתבססת על ההנחה כי גם לאחר הפעלת מערכות הסעת ההמונים המוקמות ומתוכננות כיום, כמו הרכבת הקלה והמטרו, ימשיכו האוטובוסים לשמש כרובד המשמעותי ביותר של התחבורה הציבורית.
מנכ"ל משרד התחבורה והבטיחות בדרכים, משה בן זקן: "מסוף מרכזית המפרץ מייצג את חזונה של השרה רגב, שבו מתחברים כל אמצעי התחבורה במקום אחד, עם מעברים מהירים ונוחים ביניהם. לרשות תושבי חיפה והצפון יעמדו מגוון של קווי אוטובוס, מטרונית, רכבת קלה וכבדה, ואפילו רכבלית, עם נגישות נוחה ברכב פרטי, אופניים ומיקרו מוביליטי, והכל תוך חיבוריות וקישוריות אופטימליות. כך תיראה תחבורת העתיד בישראל, וזו רק ההתחלה".