שיטות טיפול חדשניות בתחום ה – IVF, טכנולוגיות עתידניות ליצירת עוברים בריאים ודרכים לשיפור הסיכויים לכניסה להריון. ד"ר שחר קול, מומחה בעל שם עולמי ורופא הנשים המחוזי של 'מכבי שירותי בריאות' בצפון, משתף בריאיון מיוחד על החידושים והפיתוחים הצפויים בתחום רפואת הנשים
ד"ר שחר קול, מומחה עולמי בפריון וראש תחום רפואת נשים במחוז הצפון של מכבי, כבר שנים ארוכות עוסק בתחום, ושמענו ממנו מה ההמלצות שלו לנשים בגיל הפריון שמעוניינות להרות? לדבריו, ההליך מתחיל באורח חיים מותאם, בדגש על שני בני הזוג. "החל משמירה על משקל תקין, פעילות גופנית, הימנעות מעישון, תזונה נכונה ומאוזנת ועד מהימנעות מצריכה מוגזמת של אלכוהול, כל אלו הם בסיס ראשוני להריון תקין"
כיצד האישה יכולה להיערך לקראת כניסה להריון? "משרד הבריאות ממליץ על צריכת חומצה פולית, יוד וויטמין D לפני כניסה להריון. בנוסף, מומלץ שבת הזוג תבצע סקר גנטי לשלילת נשאות למחלות גנטיות קשות. ניתן לבצע סקר גנטי לפי המלצת איגוד הגנטיקה בישראל במסגרת מכבי ("גנומטר"): מדובר על בדיקת דם פשוטה והתוצאות מגיעות בתוך מספר שבועות. אם יימצא שבת הזוג נשאית למחלה גנטית כלשהי , על בן הזוג להיבדק גם כן."
ד"ר קול, הוא בוגר מצטיין בית הספר לרפואה של הטכניון. בעברו התמחה ברפואת נשים ברמב"ם וביצע השתלמות עמיתים באנדוקרינולוגיה של הרבייה באוניברסיטת מרילנד, בולטימור, ארה"ב. בנוסף לתפקידו הבכיר במכבי, משנת 2014 עד 2017 שימש כמנהל יחידת ב-IVF ברמב"ם והחל משנת 2017 עבר לנהל את יחידת ה-IVF של אלישע.
ב-'מכבי שירותי בריאות' כבר 26 שנים שהוא מנהל את מרפאת הפריון במכון בריאות האישה של 'מכבי' בחיפה, ומזה 17 שנים משמש כרופא נשים מחוזי בצפון. ד"ר קול מתגאה במעל למאה פרסומים (עם בקרת עמיתים) בספרות הרפואית, וקרוב למאה פרסומים אחרים, לצד מתן הרצאות בתחום מומחיותו בארץ ובעולם.
ומה לגבי נשים שלא מצליחות להרות? איך למעשה נראה המסע של מטופלות פריון במכבי?
"לפי 'הספר' יש לפנות לברור רפואי אם לא מושג הריון בתום שנה של ניסיון להרות. אם מדובר על מטופלת מעל גיל 35 יש לשקול לפנות מוקדם יותר. מסע המטופלת מתחיל בפניה לרופא/ת נשים המטפל/ת. הברור הרפואי כולל שאלות רפואיות, בדיקה גינקולוגית, והפניה לבדיקות דם (כגון פרופיל הורמונלי), צילום רחם וחצוצרות בהתאם לממצאים, ובדיקת זרע של בן הזוג. חלק מהזוגות יופנו להמשך ברור וטיפול במסגרת מרפאות פריון שבמרכזי בריאות האישה של מכבי. טיפולים בקהילה יניבו הריון במקרים רבים, אך לפעמים מתגבש הצורך בטיפול בהפריה חוץ גופית (IVF), המבוצע בבית חולים, בכפוף לאישור מרכז אישורי פריון של מכבי. הלידה הראשונה מטיפול IVF הושגה באנגליה בשנת 1978. מאז הטיפולים הפכו פשוטים, קצרים, בטוחים, ומאוד יעילים. במחקרי הפריון בהם אני עוסק, ישנן דרכים לשיפור התהליך בשלושה שלבים בטיפולי הפריה חוץ גופית – שלב גירוי השחלות, שלב גרימת הביוץ והשלב שלאחר השאיבה. בכל אחד מהשלבים אנו הרופאים צריכים לבנות תכנית טיפול מותאמת אישית לכל מטופלת, בהתאם למצבה ולרקע הרפואי שלה. אין פרוטוקול אחד שמתאים לכולן"
ד"ר קול מוביל מערך של רופאים מצוינים בכל רחבי מחוז הצפון במכבי, כולל מנהלי מחלקות בכירים בבתי החולים המובילים והגדולים בצפון. את הניסיון הרב שצבר הוא דואג כבר שנים ארוכות להטמיע ברפואת הקהילה. "לרשות חברי וחברות מכבי עומדים רופאי נשים מהשורה הראשונה שמעניקים שירותי רפואה איכותית ומתקדמת קרוב לבית. לכן אפשר לומר בביטחון שחברות מכבי בצפון זוכות למענה רפואי מהרופאים הטובים בארץ".
האם יש לצפות לפיתוחים מיוחדים בתחום רפואת הנשים בשנים הקרובות?
"בתחום בו אני עוסק (רפואת הפריון ו- IVF ) צפויים פיתוחים דרמטיים בשנים הקרובות בכל הקשור לגנטיקה; למשל, נטרול גנים חולים ברמת העובר והחלפתם בגנים בריאים, ויצירת תאי מין מתא בוגר – ייצור ביציות או תאי זרע מכל תא בוגר בגוף, בלי קשר לגיל הביולוגי של המטופל/ת, ומכאן אפשרות לייצר כמות בלתי מוגבלת של עוברים מהם ניתן לבחור את המוצלחים ביותר לפי בדיקות גנטיות. תרומתי האישית היא מחקרים שיזמתי בתחום גירוי השחלות לפני שאיבת הביציות, ובתמיכה ההורמונלית לאחר השאיבה, המעוררים סקרנות ברחבי העולם, ומיושמים בהצלחה ביחידות רבות בארץ ובעולם"
לסיום, מה לדעתך תרומתה של 'מכבי' לרפואת הנשים בקהילה?
"בראש ובראשונה איכות הרופאים העוסקים במלאכה, בנוסף לצוות איכותי ביותר בתחום הסיעוד והמעטפת הנדרשת כדי להעניק טיפול כוללני ברמה גבוהה לכל אישה באשר היא. מכבי מובילה את סטנדרט הבריאות הגבוה בישראל ברפואת הקהילה ובאמצעות אנשי הרפואה המצוינים שלנו לצד הכלים המתקדמים שברשותנו אנו יכולים להעניק טיפול איכותי ברפואה הציבורית, כשווה לזו הניתנת ברפואה הפרטית".