גיל המעבר הוא תקופה של שינויים שלא אוהבים לדבר עליהם. עם השנים, המופע ההורמונלי משתנה- אצל חלק מהנשים הצניחה היא הדרגתית ואצל חלקן היא קורית בזמן קצר. אך אצל כולן, ייצור האסטרוגן צונח משמעותית, מה שבתורו גורם לשינויים פיזיים ורגשיים. יש נשים שיחוו את השינויים בצורה אינטנסיבית וקשה יותר, בעוד שנשים אחרות כלל לא ישימו לב שמשהו השתנה. כך או כך, זו יכולה להיות תקופה מבלבלת, ולכן, גם במקרה הזה – ידע הוא כוח. הינה חלק מהאתגרים שאת יכולה לפגוש בדרך ואיך תוכלי להתמודד איתם.
גלי חום
התופעה עם יחסי הציבור הרעים ביותר. השינויים ההורמונליים גורמים לשינויים בבלוטת ההיפותלמוס במוח, שאחראית על ויסות החום בגוף. לכן, במשך תקופה ארוכה (שמשכה משתנה מאישה לאישה), לפתע תוכלי לחוש חום קיצוני ומתמשך ביום, והזעות בלילה.
איך אפשר להתמודד?
אין דרך להעלים או למנוע את הגלים לחלוטין, אך יש דרך להקל עליהם. כך למשל, ניתן לסגל שינויים בתזונה, כמו הפחתת מזון מן החי, הפחתת קפה, אלכוהול וסיגריות, כמו גם מזון מטוגן ותבלינים חריפים שמעוררים את חום הגוף באופן טבעי מאידך, מומלץ לשתות יותר מים, שמקררים את הגוף באופן טבעי. רצוי להחליף משקאות מוגזים וממותקים במים, או לכל לפחות במיצי פירות וירקות (ותה צמחים כמובן). וגם אם עובר עכשיו גל קשה, יש לזכור שלכל גל התחלה, אמצע וסוף, ולפעמים הדבר היחיד שאפשר לעשות הוא לאמץ את המאוורר הקרוב ולהמתין עד חלוף זעם.
אין במה להתבייש: דליפת שתן
במהלך גיל המעבר, רמות האסטרוגן יורדות באופן משמעותי, ולירידה זו השפעה רבה על פעילות מערכת השתן. אולי זה יפתיע את חלקכן, אך מלבד השמירה על יכולת הפוריות והמחזור החודשי, לייצור אסטרוגן השפעה גם על מערכת השתן. האסטרוגן אחראי בין היתר על בריאות השופכה ושלפוחית השתן ועל תפקודן התקין. בגיל הפוריות, רמת האסטרוגן הגבוהה מאפשרת לשרירי השופכה להתכווץ (ולמעשה, מה שאנו קוראים לו להתאפק). אך עם צניחת האסטרוגן, תפקוד השופכה ושלפוחית שתן נפגע ועלולה להופיע בריחת שתן. השפעה נוספת ומשמעותית שאינה קשורה להורמונים היא מערכת שרירי רצפת האגן. הירידה באסטרוגן מחלישה את השרירים באזור ומעלה את הסבירות לדליפת שתן.
איך אפשר להתמודד?
בעוד במקרים של דליפות משמעותיות ניתן להסתייע בתחבושות גדולות במיוחד שימנעו את המבוכה. במקרים קלים יותר ניתן לתרגל תרגילים לחיזוק רצפת האגן, שמגבירים את השליטה על הסוגרים באמצעות כיווץ והרפיה מודעים של השרירים באזור. מלבד החיזוק והביטחון שהם יכולים להעניק, ניתן לבצע את התרגול שלהם בכל מקום- באוטו, בבית או בעבודה, והנה שתי ציפורים במכה.
קשיי שינה
בכל מה שקשור ללילה, לא רק האסטרוגן משחק תפקיד חשוב אלא גם אחיו הפרוגסטרון. הפרוגסטרון הוא חומר בעל איכויות מעודדות שינה ומורידות חרדה והוא בעל השפעה מיטיבה על הנשימה. בשנות הפוריות, האסטרוגן משפיע על טיב השינה: הוא אחראי לקצר את משך ההירדמות ולצמצם את מספר ההתעוררויות בלילה. למרבה הצער, אצל נשים רבו הצניחה באסטרוגן גורמת לצניחה באיכות השינה, מה שמשפיע על מצב הרוח בימים שבין לילה ללילה.
איך אפשר להתמודד?
מחליטות תה מרגיעות כמו קמומיל ועד טיפול במלונין בשחרור איטי, מטיפול פסיכותרפי ממוקד בהפרעות שינה ועד פעילות גופנית, כל אישה יכולה לבחור את הדרך המתאימה לה ביותר לאורח חייה. בסופו של דבר, התמדה בכל אפשרות תיצור תנאים נוחים יותר לשינה- מבחינה פיזית ורגשית, מה שיסייע בהשגת איזון רב יותר בכל הרבדים.