"לפני כשנתיים וחצי – לא היה תקציב מדינה", אמר זאב אלקין, שר הבינוי והשיכון, "הייתה אנרכיה שלטונית ומעט שיווקיים שגרמו לעליה במחירים, אבל השנה נגיע לקרוב ל-100,000 שיווקי קרקע והתחלות בניה. יש תנופה בפריפריה וביקוש גדול בצפון הארץ – אבל חיפה ספציפית היא אירוע כאוב בתחום הבנייה, ויש לנו ביקורת קשה על כל מה שקורה בחיפה בשנים האחרונות. יש בה פוטנציאל להתחדשות עירונית, אני רואה באיזה קצב ערים אחרות מממשות את הפוטנציאל, ובחיפה זה לא קורה".
הדברים נאמרו בכנס מיוחד שהתקיים באוקטובר במלון "דן כרמל" חיפה ביוזמת "הפורום הכלכלי לקידום חיפה והצפון", תחת הכותרת "הבחירות לכנסת ה-25 בפתח: איך מפתחים ומקדמים את איזור חיפה והצפון?". בכנס השתתפו שר הבינוי והשיכון ח"כ זאב אלקין (המחנה הממלכתי), השר לשעבר וח"כ אלי כהן (הליכוד), ח"כ טטיאנה מזרסקי (יש עתיד), ח"כ אופיר סופר (הציונות הדתית), ח"כ ינון אזולאי (ש"ס), ח"כ נעמה לזימי (העבודה), ח"כ שרון רופא-אופיר (ישראל ביתנו), ח"כ אורנה שטרקמן (הבית היהודי) ועוד.
השר לשעבר וח"כ אלי כהן (הליכוד): "אם לא יהיה שינוי חד, אנחנו הולכים לקראת תקופה כלכלית בעייתית מאוד. כיסי האזרחים מתרוקנים, ובקופת המדינה יש עודף של 33 מיליארד ש"ח. אנחנו נקפיא את מחירי החשמל, המים והארנונה עד סוף שנת 2023. בנוסף, נוריד את המע"מ באחוז אחד כל שנה, עד לרמה האירופאית של 12%. הכסף קיים בתקציב, וצריך רק להשתמש בו".
ד"ר שלמה נס, יו"ר "הפורום הכלכלי לקידום חיפה והצפון": "השכר החודשי בצפון הארץ נמוך משמעותית מהממוצע הארצי, ושיעור מיטות האשפוז בצפון הוא הנמוך בארץ. תיקון המצב הקיים מצריך שינוי סדר העדיפויות הלאומי והגדלת תקציבים מצד המדינה"
"המצב הנוכחי מהווה אפליה כלכלית בחסות המדינה. הפערים מתבטאים כמובן גם במספרים; השכר החודשי הממוצע במחוז הצפון הוא 8,026 ש"ח – נמוך ב-16.7% מהשכר החודשי הממוצע בישראל וב-27.8% מהשכר במחוז המרכז (נתוני מרכז המידע והמחקר של הכנסת). בנוסף, בדו"ח מבקר המדינה נמצא כי בשנת 2019 – שיעור מיטות האשפוז הכללי במחוז הצפון ל-1,000 נפש עמד על 1.5, הנמוך ביותר; ואלה רק שתי דוגמאות מייצגות. תיקון המצב הקיים מצריך שינוי סדר העדיפויות הלאומי והגדלת תקציבים מצד המדינה. לכן, רגע לפני הבחירות, מצאנו לנכון לקיים כינוס מיוחד של הפורום עם נציגי המפלגות ולשמוע מהם כיצד ניתן לייצר מציאות אחרת בצפון הארץ".
אופיר שיק, סגן ראש המועצה גליל תחתון ויושב ראש ארגון לב בגליל: "אנחנו מנסים לקדם מול ממשלת ישראל תכניות לפיתוח הצפון כבר שנים רבות, ללא הועיל, וזה יוצר פערים כלכליים משמעותיים. ממשלת ישראל צריכה לקדם את החוק לפיתוח הגליל, שיכניס כסף תוספתי אמיתי – כ-2 מיליארד ש"ח עד שנת 2030. כך נוכל לסגור את פערי הבריאות, לשפר את התחבורה הציבורית ועוד".