על רקע המתיחות בין רוסיה לאוקראינה, חבר מועצת העיר חיפה, קיריל קארטניק, מבקש מראש העירייה עינת קליש שהעיר תכין תוכניות לקליטת פליטים יהודים מאוקראינה
חבר מועצת העיר חיפה, קיריל קארטניק, שלפני 11 שנה עלה לבדו מאוקראינה לישראל על מנת להתגייס לצה"ל, פנה לראש העיר עינת קליש בסוגיית המלחמה בין רוסיה לאוקראינה. "רוחות המלחמה המנשבות בגבולות אוקראינה מדאיגות את העולם כולו ואת מדינת ישראל בפרט", כתב קארטניק לקליש, "כולנו, ללא קשר למוצא, עוקבים לאחרונה אחר המתרחש במזרח אירופה. כידוע , הסכסוך הגיאופוליטי בין רוסיה לאוקראינה הולך ומחמיר מיום ליום. איום הפעולה הצבאית בשטח שבו חיה ומתקיימת הפזורה היהודית הגדולה באירופה – מחייב את ישראל לנקוט בפעולות נחרצות בסיוע לקהילה היהודית. מדאיג במיוחד עתידם של אלפי יהודים בחלקים המזרחיים והמרכזיים של אוקראינה".
עוד הוסיף כי "לפי הסטטיסטיקה, כיום באוקראינה עם אוכלוסייה של כ- 45 מיליון איש, חיים כ- 100 אלף יהודים! חשוב לזכור כי מדובר בקהילת יהודי אוקראינה שסבלו מפוגרומים ואנטישמיות כל ימי הביניים וכמעט הושמדה במהלך מלחמת העולם השנייה – לפי הערכות במזרח אוקראינה בלבד חיים כ- 75 אלף יהודים שזכאים לעלות לישראל לפי חוק השבות (חוק השבות, תש"י -1950) אנחנו לא יכולים להישאר אדישים לגורלם! הם אחינו ואחיותינו בדם!".
"פרוץ המלחמה יאלץ עשרות אלפים מהם לעזוב את בתיהם לנטוש את רכושם ולחפש מקלט בישראל. מתוך הזדהות עם אנשים אלו, לא רק בתור יליד אוקראינה , אלא גם כיהודי ישראלי – אני לא יכול להיות אדיש לגורלה של קהילה שלמה של יהודים באוקראינה, גורלם קשור בגורלי ובגורל עם ומדינת ישראל!"
"אני קורא לך, ראשת עריית חיפה, להתחיל בשיתופי פעולה להכנת תוכנית לקליטת יהודים פליטי המלחמה – (גם בעלי אזרחות ישראלית וגם עולים חדשים). אני מעלה הצעת היערכות לאפשרות קליטת חירום יהודים פליטי מלחמה מאוקראינה בחיפה".
"מטרת התוכנית – להתכונן לקליטת חירום של כמות גדולה של פליטים בזמן מוגבל ובאמצעים הנתונים ברשותנו ולאפשר קליטה מאורגנת ומתוכננת תוך מתן דגש לרגשות ולצרכים של הפליטים על מנת לאפשר ולהקנות להם הרגשה של "בית חם" – בחיפה. חשוב לזכור שבין הפליטים יכולים להיות אנשים בכל הגילאים כולל אנשים עם מגבלויות וצרכים מיוחדים.
ברצוני לעלות מספר הצעות על מנת לאפשר קליטה מהירה ומאורגנת:
– הכנת מרכזי אירוח זמניים – בתי מלון /אכסניות לקליטה הראשונית.
– הכנת נקודת מתן עזרה רפואית דחופה למקרים דחופים במרכזי אירוח זמניים (קופות חולים /משרד הבריאות). במיוחד עכשיו בתקופת ההתפרצות נגיף קורונה.
-הפעלת גני ילדים/ בתי ספר יומיים זמניים במרכזיי קליטה זמניים– בשפה רוסית/אוקראינית לקליטה הראשונית של הילדים/נוער בשיתוף ארגוני נוער ומתנדבים.
-יעוץ והכוונה בשפה רוסית/אוקראינית כולל סיוע והסברה והכוונה ועזרה במילוי טפסים (מתנדבים ועובדים סוציאליים).
-גיבוש קבוצות מתנדבים לאיסוף חפצים חיוניים (כגון ביגוד, ריהוט וכו').
ליווי אישי של הפליטים במידת הצורך (ניתן לבצע באמצעות המתנדבים פרטיים או מתנדבים מטעם ארגונים שונים כגון לשכת עורכי הדין בחיפה, ועדי שכונות ועוד).
חשוב שאנשים אלו ירגישו שזה הבית שלהם, שהם מוגנים ודואגים להם והם יקבלו עזרה.
בטוח אני שחיפה בשיתוף עם חברי המועצה וארגוני ציבור ומערכות נוספות, תוכל להפוך לדוגמא לקבלת פנים הראויה מאורגנת ומסודרת.
בנוסף לכך, אני קורא למשרדים ממשלתיים כגון משרד לקליטת העלייה, סוכנות היהודית להיערך במשותף לקליטת הפליטים".