תעשיית הרכבים האוטונומיים והחשמליים כוללת מאות ואלפי חברות שעוסקות בפיתוח רכיבים שונים שנדרשים עבור אותם רכבים. פיתוחים טכנולוגיים משמעותיים לצד דחיפה של ממשלות ומשקיעים הפכו את השוק הזה לחם במיוחד
דסי ניר
דמיינו את זה: אתם במשרד בישיבת עבודה אינטנסיבית במיוחד כאשר בשעה 12 בדיוק הרכב שלכם יוצא לבדו מהחניה במשרד לעבר בית הספר של הילדים. בדיוק בזמן לאסוף אותם הביתה בסיום יום הלימודים, כפי שהגדרתם באפליקציית השליטה על הרכב. רכב שליחויות אחר כבר הוזמן עם שני מגשי פיצה לארוחת הצהריים. התסריט הזה אולי נשמע דמיוני לחלוטין אך לא לאורך זמן – תעשיית הרכבים האוטונומיים דוהרת לשם במלוא הקיטור. כנהגים, ייקח עוד קצת זמן עד שנוכל להתרווח במושב האחורי ולתת לרכב לדאוג לכל השאר, אך כמשקיעים ייתכן כי ניתן למצוא הזדמנויות השקעה בתחום כבר עכשיו שיכולות לגוון את תיקי ההשקעות שלנו.
בעשור האחרון הושקעו בשוק החדשנות ברכבים אוטונומיים וחשמליים כ-220 מיליארד דולרים, כאשר סכום ההשקעה השנתי הממוצע הכפיל את עצמו כמעט פי 7 מתחילת העשור. לא צריך להיות משקיע הון סיכון כדי להיחשף לתעשייה הזו ולשלב אותה בתיקי ההשקעות שלכם. מנהלי השקעות מקצועיים בוחנים כיצד לאפשר ללקוחותיהם חשיפה מתונה למגמות חמות בשוק ההון. חשיפה כזו עשויה להיות באמצעות השקעה ישירה בחברות שמעורבות בפיתוחים חדשניים לתעשיית הרכב או באמצעות השקעה בקרנות המתמחות בתחום.
רכבים אוטונומיים או רכבים חשמליים?
אם ההבטחה הגדולה של העשור החולף היתה המכונית החשמלית, הרי שבשנים האחרונות אנחנו שומעים יותר ויותר על מכוניות אוטונומיות שצפויות לייתר את הצורך בלימודי נהיגה. בינתיים, המכוניות החשמליות הולכות ותופסות נתח שוק משמעותי יותר ככל שהשיפורים הטכנולוגיים לצד הטבות המיסוי ברכישה הופכים אותן לאטרקטיביות ונוחות יותר לשימוש. בסוף שנת 2020 כבר היו ברחבי העולם למעלה מ-10 מיליון רכבי נוסעים חשמליים, כרבע מתוכם נמכרו רק בשנת 2020 לבדה. אירופה מובילה את המגמה עם כ-10% של מכירות מכוניות חשמליות מסך המכירות, וסין מדביקה את הקצב עם קרוב ל-6% מהמכירות בשנת 2020. ארה״ב משתרכת הרבה מאחור והאמריקנים, כך נראה, עדיין מעדיפים את רכבי הבנזין שלהם. גם בישראל נמכרו פחות מ-2% מכוניות חשמליות מסך מכירת המכוניות בשנה החולפת ומכוניות הבנזין עדיין שולטות באופן בלתי מעורער בכבישים.
המכוניות האוטונומיות נמצאות עדיין רק בשלב הפיתוח והניסוי, ואין כיום ייצור המוני של מכוניות אוטונומיות זמינות לרכישה. יחד עם זאת, הטכנולוגיה שתאפשר לנו להתרווח בנחת במושב האחורי הולכת ומתפתחת בצעדי ענק ובכמעט כל המכוניות החדשות כבר מוטמעים היום רכיבים שונים שהופכים את המכונית שלנו לאוטונמית באופן חלקי – כזו שיודעת להתריע בפנינו על סכנות ומכשולים שונים בדרך ועל נהיגה לא זהירה מספיק מצידנו. כיום כבר מקובל לדבר על כמה רמות של אוטונומיה במכוניות העתיד, כאשר רמות 1-2 כוללות מערכות מחשוב שמנטרות את הנהיגה ומסייעות בקבלת ההחלטות של הנהג, ברמות 3-4 מערכות המחשוב מחליפות את הנהג במרבית משימות הנהיגה השגרתיות אך הנהג יכול לבחור או נדרש לעבור למצב ידני במצבי חירום וקיצון, ואילו רמה 5 מתייחסת למכונית אוטונומית לחלוטין שבה אין צורך בנהג כלל. לפי התחזיות, ב-2030 כ-10% מהמכוניות בכבישים יהיו אוטונומיות.
ישראל על המפה של שוק הרכב העולמי
למרות שכנראה ייקח עוד לא מעט זמן עד שמכוניות אוטונומיות יהפכו למחזה נפוץ בכבישים, מירוץ החימוש בין החברות בפיתוח הטכנולוגיה והרכיבים שנדרשים לשם כך כבר נמצא בעיצומו. כל יצרניות הרכבים הגדולות עוסקות בפיתוח ובבדיקה של יכולות מחשוב מתקדמות ברכבים שיאפשרו להם להיות יעילים וחכמים יותר וגם אוטונומיים יותר בסופו של דבר. בישראל אין אמנם תעשיית רכב ממש, אך החדשנות הטכנולוגית הישראלית שכבר הפכה לשם דבר לא פסחה גם על תחום הרכבים. פועלים פה כ-340 סטארטאפים שזכו להשקעות בסכום של למעלה מ-18 מיליארד דולר ומתמחים בתחום הרכב או שמפתחים יישומים שיכולים לשמש גם את התעשייה הזו. בין היתר, מדובר על תוכנות שיוטמעו ברכבים, מערכות המאפשרות אינטגרציה בין רכיבים שונים, מערכות בקרה אלקטרוניות, חיישנים, רכיבים אלקטרוניים שמשמשים לשליטה ובקרה על סוללות וספקי כוח ורכיבים אלקטרוניים אחרים. השוק, שכבר מגלגל היום כ-240 מיליארד דולרים, צפוי להכפיל את עצמו בעשור הקרוב. ההשקעה בסטארטאפים הישראלים בתחום הרכב מממקמת את ישראל במקום הרביעי בעולם בחדשנות בתחום, כאשר בכל העולם רואים גידול משמעותי בהיקף ההשקעות בחדשנות שדוחפת את הרכבים החשמליים והאוטונומיים קדימה.
בין אם אתם רואים את עצמכם בשנים הקרובות סומכים על רכבים אוטונומיים ובין אם לאו, קשה להתכחש לחשיבות האדירה של התעשייה הזו ולמהפיכה שהיא עשויה לחולל בחיים של כולנו. לשינוי טכנולוגי כל כך משמעותי כזה יש גם השלכות נרחבות על שוק ההון.
*אין באמור כדי להוות התחייבות להשאת תשואה ואין באמור משום תחליף לשיווק השקעות אישי המתחשב בצרכי הלקוח.