ראש עיריית חיפה, עינת קליש-רותם, חתמה היום על 22 מכתבים למפעלים המסוכנים במפרץ חיפה, לדבריה המכתבים הוכנו טרם האסון בביירות, בהם עיריית חיפה דורשת מבעלי המפעלים ומנהליהם להמציא לעירייה "תיקי מפעל עדכניים" המפרטים את שלבי הטיפול והמענה לכל תקלה ואירוע אשר עלולים להוות סכנה לשלום הציבור.
"האסון שפקד השבוע את ביירות ממחיש את חשיבות הדרישה שלנו, המבוססת על תקנות רישוי עסקים [מפעלים מסוכנים] והוראות מנכ"ל משרד הפנים", אמרה קליש-רותם.
קליש-רותם: "על התיקים לפרט את כל שלבי הטיפול בכל מקרה של תקלה או אירוע שעלול להתרחש במפעל ולהוות סכנה תוך התמקדות בשלב התגובה המידית. אנו דרשנו כי התיקים יוכנו על פי הנחיות ודרישת הגופים המקצועיים כפי שאושרו ע"י הוועדה הבין משרדית לרישוי עסקים.
בצירוף מקרים מפתיע, המכתבים הוכנו לפני הטרגדיה הנוראה שאירעה השבוע בלבנון. אנחנו לא היינו זקוקים לתזכורת הכואבת כדי להבין את עוצמת הסכנה הטמונה בהימצאותם של חומרים מסוכנים בלב המרחב העירוני, אבל היום מבינים את חשיבות הדבר עשרות מונים.
עד להוצאת המפעלים המסוכנים מלב ריכוזי האוכלוסייה, נמשיך ונעשה הכל כדי להבטיח שהמפעלים ינקטו בכל האמצעים המחמירים ביותר לשמירה על שלום ובטחון הציבור".
וועד עובדי בז"ן: "כמעט בכל עיר נמל בעולם יש מיכלי דלקים ומפעלים כימיקלים"
מוקדם יותר פרסם וועד עובדי בתי הזיקוק הודעה לתקשורת באמצעות היחצ"ן רני רהב. בהודעה צוטט חנן סונטג, יו"ר וועד עובדי בזן ודורון ניסן, יו"ר מועצת עובדי בזן: "אנו דוחים מכל וכל את הניסיון להשוות בין האסון בביירות לבין מצב המפעלים במפרץ חיפה המנוהלים על פי תקני הבטיחות המחמירים ביותר במערב אירופה"
"המפעלים במפרץ חיפה עומדים בכללים והתקנים של בטיחות ואיכות הסביבה כפי שנקבעים על ידי המדינה ועובדים כיום בהתאם לתקנים המחמירים ביותר במערב אירופה והושקעו בהם סכומי עתק בכל הקשור לבטיחות, זיהום הסביבה והפליטות מהמפעלים".
ליאור שמואלי, יועץ איכות סביבה מוביל בתחומו אומר כי: "מדובר בהשוואה משוללת כל יסוד בין אחסון לא מפוקח של 2,750 טון של חומר נפץ (אמוניום ניטרט הוא חומר נפץ) בלבנון לבין מפעלים במפרץ חיפה המאחסנים דלקים וחומרי גלם אחרים תחת פיקוח ותקני בטיחות מהמחמירים ביותר בעולם, עם היתרי רעלים, סקרי סיכונים ורגולציה אירופאית".
עוד נכתב בהודעה: "חשוב להבין שכמעט בכל עיר נמל בעולם (לדוגמא: ברצלונה, רוטרדם, המבורג) יש מיכלי דלקים ומפעלים כימיקלים, כי זה חלק בלתי נפרד מאורח החיים המודרניים. כל משק מתקדם וגם המשק הישראלי חייב חומרי גלם כאלה ואחרים (אמוניה הכרחית בכל בית קירור) וכל כלי הרכב (גם רכב היברידי, ואפילו רכב חשמלי) צורכים דלק".
"אנו קוראים לכל מקבלי ההחלטות לא להיגרר להשוואה שכזאת כי מדובר בדמגוגיה זולה והונאת הציבור".