תוכן שיווקי
שוק ההון מגיב להתפתחויות בהתפשטות נגיף הקורונה והמדדים תנודתיים יותר מבדרך כלל. תקופה כזו מצריכה מהמשקיעים מחשבה בבחירת כלי ההשקעה, המגזרים והחברות שבהם ישקיעו. למרות המשבר, יש גם חברות שמרוויחות מהמצב, ולנו המשקיעים נותר להמתין בסבלנות ולעקוב אחר ההזדמנויות המתפתחות
דסי ניר
אחרי שנה חיובית בשוק ההון באה לה מגפת הקורונה וטלטלה את כולנו. כמעט קשה לזכור שרק לפני כמה חודשים חגגנו עשור חדש שחשבנו שיבשר על הזדמנויות חדשות. מתחילת 2020 ירדו מדדי המניות המובילים בישראל ובעולם בעשרות אחוזים, כאשר גל קטן נוסף של ירידות הורגש עם ביאת הגל השני של נגיף הקורונה. אך לא הכל שחור. בסין, שבה התפרץ המוקד הראשון של המגפה, למילה משבר יש משמעות נוספת, והיא – "הזדמנות".
תוך שנים ספורות רובנו כבר הספקנו לשכוח, אולם וותיקי המשקיעים עוד זוכרים את המשברים הקודמים וכיצד מי שנשאר בשוק הצליח דווקא למצוא הזדמנויות השקעה חדשות לתיק ההשקעות שלו. קשה לנבא את העתיד, אך אין ספק ששוק ההון אינו יחידה אחת שעולה ויורדת באותו קצב. גם כאשר חברות רבות מתקשות להמשיך לצמוח, ישנן חברות שעבורן משבר מסוג זה הוא דווקא הזדמנות ייחודית.
אלה שיורדים: תיירות, תחבורה ואפילו חברות דלקים
בחודשים האחרונים המציאות משתנה במהירות, מצבים שמעולם לא דמיינו הפכו לשגרת חיינו החדשה. במצב שבו כולנו מצמצמים את היציאה מהבית למינימום ההכרחי, חל איסור על התקהלות ומדינות מותירות את שעריהן סגורים יחסית לעת עתה – טיולים ברחבי העולם הופכים למשימה בלתי אפשרית לחלוטין.
דווקא בעונת הקיץ, בה רבים תכננו נסיעות וחופשות, חברות מלונות, נסיעות, חברות תעופה, וכל נותני השירותים שמסביב התלויים בהם נמצאים כעת בחוסר וודאות מוחלט, כמו גם מקומות בילוי כמו בתי קולנוע, מועדונים, או אולמות הופעות. גם חברות תחבורה מקומיות חשות היטב את הירידה בשימוש בתחבורה ציבורית ואפילו בתחבורה פרטית. כתוצאה מכך, החוליה הבאה להיפגע בשרשרת הן חברות הדלקים שכבר מזמן לא חוו ירידה גדולה כל כך במחירי הנפט.
אלה שעולים: שליחויות, שירותים מקוונים, וחברות פארמה
לצד המגבלות על הפעילות שלנו הפוגעות בחברות התלויות בכך, ישנן חברות שהמגבלות המוטלות עלינו מהוות הזדמנות עסקית ייחודית עבורן.
בתקופה ייחודית זו, בה אנשים נעים הרבה פחות ומשתדלים למעט יציאות מהבית, גובר הצורך בשירותים שמגיעים עד למפתן הדלת. חברות המציעות שירותי שליחויות לפי דרישה, או חברות עם מערך שליחויות אימתני המאפשר להן לשנע את המוצרים ישירות לבית הלקוח בצורה מהירה, זוכות לביקושים ערים לשירותיהן. גם חברות המאפשרות לנו לעבוד, לצרוך וליהנות ישירות מהכורסה בבית, כמו חברות לשירותי שיחות וידאו, או חברות תוכן לצפייה ברשת, נהנות מעליה בביקוש בשל ההמצב הנוכחי.
בעולם כיום, בו שגרת החירום הרפואית נמשכת מזה חודשים ועתידה להישאר איתנו לפחות בעתיד הנראה לעין, חברות המייצרות ציוד ומכשור רפואי נחוץ, ציוד מיגון, תרופות וחיסונים מתאימים, עשויות לצאת מהמשבר הזה מחוזקות. המרוץ העולמי לפיתוח חיסונים וטיפול תרופתי שיוכלו לשפר את ההתמודדות שלנו עם הנגיף, יכול להניב סכומי עתק לחברות שיגיעו ראשונות לקו הסיום. אך גם מבין חברות הפארמה, ישנן חברות שעשויות דווקא להיפגע מהמשבר, בשל סיבות שונות, כך שלא כל החברות נמצאות בעמדת פתיחה שווה להתמודד עם המצב הנוכחי.
לא כל מכשירי ההשקעה מתאימים לכולם
כפי שלא כל החברות ערוכות להתמודד עם משבר הקורונה באותו אופן, גם אם הן שייכות לאותו ענף כלכלי, הרי שגם לא כל מכשירי ההשקעה שעשויים להיות בתיק ההשקעות שלנו הינם בעלי תכונות המאפשרות להתמודד טוב יותר עימו.
גם כאשר המשבר איים להפיל כלכלות, הממשלות של מרבית המדינות, וודאי המובילות שבהן, עדיין נחשבו יציבות מספיק כדי לעמוד בהתחייבויותיהן למשקיעים. לפיכך, גם בתקופה כמו זו של תנודתיות חזקה בבורסות, אגרות חוב ממשלתיות עדיין נחשבות לכלי השקעה בטוח יחסית לחלופות הקיימות. אגרות החוב הקונצרניות נחשבות למגלמות בתוכן סיכון מעט נמוך יותר מזה של המניות לאורך זמן, הערך של אגרות החוב ייקבע במידה רבה בהתאם לחוסן הפיננסי של כל חברה וחברה.
כמו בכל תקופה של אי יציבות כלכלית, גם כעת המשקיעים נדרשים לזהירות רבה יותר בהתאמת תיק ההשקעות לצרכיהם ולמטרות שלהם. משקיעים הנוטים לבצע פעולות קניה ומכירה רבות ותזזיתיות עשויים להתקשות לעמוד בקצב השינויים הגבוה בשוק. ניסיון העבר מלמד, כי אסטרטגיה נבונה יותר תהיה להתאזר בהרבה סבלנות ואורך רוח.
*אין באמור כדי להוות התחייבות להשאת תשואה ואין באמור משום תחליף לשיווק השקעות אישי המתחשב בצרכי הלקוח