ראש עיריית חיפה, ד"ר עינת קליש רותם, בישיבת מועצת העיר שנערכה הערב: "מנהלת 2030, אותה אנו מקימים היום, תתכלל את פעילות העירייה בתחום המרחב הציבורי, העסקי, הסביבתי וההתנהגותי
לכדי אסטרטגיה ברורה ועקבית, עד שנראה את חיפה מרקיעה שחקים"
את הדברים האלה אמרה הערב (א') ראש עיריית חיפה, ד"ר עינת קליש רותם, בישיבת מועצת העיר, בה הודיעה על הקמת מנהלת חיפה 2030.
קליש רותם: "נכנסתי לפוליטיקה לפני 6 שנים, כי סברתי שהעיר חיפה צריכה להתחדש. לפני כחצי שנה נבחרתי לתפקיד ראש העיר בעיקר סביב נושא זה ובזכות הרקע המקצועי שלי, המומחיות שלי בהתחדשות ערים. כשאני אומרת "התחדשות עירונית" – ובניגוד למה שמרביתכם אולי חושבים, אני לא חושבת רק על חידוש התשתיות העירוניות הפיזיות.
במדינה שלנו המונח "התחדשות עירונית" הפך לשם נרדף ל"התחדשות נדל"ן", עם התעלמות מוחלטת מסוגיות אחרות חשובות לא פחות, אם לא יותר.
"התחדשות עירונית" עבורי היא התחדשות של המרחב העיסקי. היא משקפת, בראש ובראשונה, חשיבה על הכוח הכלכלי שצריך להיות לעיר חיפה, ועל מה יתבסס הכוח הכלכלי של תושביה. היכן יעבדו, באילו מקצועות, ואיזה סוגים של מקומות עבודה יהיו כאן בעוד 5 או 10 שנים. לא רק היי-טק, אלא גם תעשיות מסורתיות, אבל מודרניות, לא מזהמות, המבוססות על אנרגיות מתחדשות, ולא רק תעסוקה למעמד הגבוה, אלא לכל המעמדות כולם. העיר חיפה ענייה במקומות תעסוקה ובאפשרויות קידום לתושביה, ואת זה אנחנו חייבים לשנות. אחדהנושאים שחרטנו על הדגל הוא תחום התיירות. למרות שאינו עתיר כסף, הוא כן עתיר כוח אדם ואפשרויות, כפי שאפשר ללמוד מאיים רבים ביוון שבלי תיירות היו גוועים ברעב. ברור לכולנו שהסביבה היפה שלנו משופעת בהזדמנויות לתיירות, ושאסור לנו להחמיץ את האפשרות להפוך לאבן שואבת תעסוקתית גם בתחום חשוב זה.
"התחדשות עירונית" עבורי היא התחדשות של מדיניות, המעצבת את ההתנהגות בעיר. כמו מדיניות חניה, מדיניות רישוי עסקים, כריתת עצים, אכיפת עישון או צואת כלבים.
"התחדשות עירונית" עבורי היא התחדשות של המרחב הציבורי – חשיבה על פיזור, עיצוב ואופי השטחים הירוקים, איך נהפוך את הוואדיות שלנו לחלק בלתי נפרד מהעיר. איך נחדש את מערכות התחבורה הפרטית והציבורית, נחשוב מחדש על החיבורים והמחברים הנדרשים בין התחבורה, מקומות התעסוקה, מקומות הפנאי והבילוי. התחדשות מערכת התחבורה הציבורית כוללת חשיבה על טכנולוגיות חדשות שעדיין לא נמצאות במרחב העירוני, כמו שבילי האופניים שעליהם נשמע בהמשך הישיבה.
"התחדשות עירונית" עבורי היא התחדשות של התפיסה הסביבתית והחברתית של העיר. אנחנו מתכננים להוביל תהליכים שיוציאו תושבים ממעגל העוני, ויאפשרו להם לקבל כלים לא רק כתמיכה ומשענת, אלא כדי שיוכלו לעמוד על רגליהם בכוחות עצמם. אנחנו מתכננים לפעול נגד המזהמים בכל הכוח, כי עיר מתחדשת לא תהייה שווה שום דבר, מבלי שניתן יהיה לחיות בה בבריאות טובה.
מנהלת חיפה 2030 מציבה לעצמה למטרה לתכלל את כל הנושאים שהוזכרו כאן, ועוד רבים אחרים, לכדי אסטרטגיה אחת ברורה ועקבית. אחר כך תפקידה יהיה לוודא את מימושה.
כפי שבתל-אביב קמה מנהלת "עיר עולם", ששמה לעצמה למטרה לחזק את תל אביב כעיר גלובלית, והיא עושה זאת בהצלחה רבה, חיפה זקוקה למצפן אחר – התחדשות כלכלית, סביבתית ותשתיתית.
המנהלת תקום תחת לשכת ראש העיר, במקומה הטבעי. היא תציג ותקדם את האסטרטגיה העירונית להתחדשות, דבר שאותו חייב להוביל ראש עיר, בלי קשר לזהותו.
המנהלת תהייה רזה מאד מבחינת תפקידים, ותכיל מספר עובדים, מצומצם ומקצועי. אין בכוונתה להיכנס בנעלי עובדי העירייה הקיימים, שעושים את עבודתם נאמנה ובמסירות. לא יהיו כפילויות ולא תהייה עבודה מקבילה. להיפך, היום קיימים גופים שונים בעירייה שעושים עבודה מקבילה בנושאים מסוימים (כמו תרבות, הפקות, קידום היי-טק וכו') – המנהלת תגדיר צרכים ותפקידים ותעניק את הכוח לכל אגף או מחלקה בעירייה לקדם את הנושאים היושבים על שולחנו. למנהלת יצטרפו אנשי מקצוע ייחודיים רק אם הפונקציה שלהם חסרה כיום בעירייה, בתחומים קריטיים לעתיד העיר חיפה, ושעד היום לא טופלו.
תפקידה של המנהלת יהיה לתכלל, לחבר ולהוביל קדימה את כל גופי העירייה, לפעמים גם תאגידיה – באותו הכיוון. להנהיג.
יעזור לי בניהול המנהלת סגן ראש העיר וממלא מקום, נחשון צוק.
אני גאה להודיע היום, כ- 7 חודשים לאחר כניסתי לתפקיד, על הקמת מנהלת חיפה 2030 – להתחדשות העיר.
המנהלת תעבוד ביצירתיות, עם הממשלה או בלעדיה, עם התקשורת או בלעדיה. כבר הוכחנו שאנחנו יודעים לעשות את זה. ואנחנו לא נרפה עד שנראה את חיפה מרקיעה שחקים".