ישראל היום: משה שגב, נוסע שמאס בעישון הפסיבי בתחנת "לב המפרץ" שבחיפה, תיעד תדיר את אי־אכיפת החוק ברציפים • התביעה הייצוגית עומדת על 52 מיליון שקלים
עישנו לידכם כשביקרתם בתחנה המרכזית לב המפרץ בחיפה? ייתכן שתהיו זכאים לפיצוי בעתיד. ב"ישראל היום" דווח כי בית המשפט המחוזי בחיפה אישר תביעה ייצוגית בהיקף מוערך של 52 מיליון שקלים נגד אגד וסופרבוס על כך שלא אכפו את איסור העישון ברציפים בתחנת לב המפרץ (מרכזית המפרץ).
הנזק הנתבע הוא פיצוי של 100 שקלים לאדם, כ־52 מיליון שקלים סך הכל. התובע משה שגב טען שהוא מבקר בתחנת לב המפרץ במרבית ימות השנה ותיעד ב־13 מועדים שונים עישון ובדלי סיגריות על הארץ ברציפי אגד, ובשמונה מועדים אחרים ברציפי סופרבוס. בבקשתו לתביעה ייצוגית נטען כי בניגוד למתחייב בחוק למניעת עישון במקומות ציבוריים, בתחנה המרכזית בחיפה לא היו סדרני עישון, ולא פעלה מערכת כריזה לאיסור העישון. התובע צירף לבקשתו דו"ח שכתב חוקר פרטי.
עוד דווח ב"ישראל היום" כי באגד נטען בתגובה שהשטח נרחב ובו כ־20 רציפים, וכי כן נקבעו נהלים למניעת עישון. עוד טענו כי חלק מהמעשנים הם נרקומנים, בדרכם לקבלת תחליפי סם. עוד נטען כי המבקש לא פנה באף אחד מהמקרים לאחראי במקום בתלונה – טענה שלא נתקבלה בשלב זה, מכיוון שאין חובה כזו בחוק. טענת סופרבוס היתה כי החלה לפעול בשלב מאוחר יותר, ורק בשלושה רציפים, וכי היא אחראית רק לחלק קטן יותר של הנזק.
הערכת התובעים היא שבכל יום עברו ברציפי התחנה כ־50 אלף בני אדם, ש־80 אחוזים מהם אינם מעשנים. בהנחה שרק אחוז אחד מצטרף לתביעה, מדובר ב־130 אלף איש על פני ארבע שנים.
בית המשפט קבע כי למרות הנהלים – אין כל ראיה אמיתית לפעילות של סדרני עישון, ונראה שההנחיות בדבר פעילותם לא יושמו. לא צורפה רשימה שמית של סדרנים שאפשר לחוקרם, לא הוגש תצהיר של מנהל התחנה, ולא הוצגה אפילו פנייה אחת לשוטר או לפקח עירוני. כמו כן, לא היה נוהל של טופס בדבר פנייה למעשנים. אמנם הוצבו שלטי איסור עישון והוסרו המאפרות, אך לא היתה פעילות אקטיבית למניעת עישון. הטענה בדבר ה"נרקומנים" נסתרה כשהוצגו תמונות רבות של חיילים המעשנים ברציפי התחנה.
השופטת ריבי למלשטריך־לטר מביה"מ המחוזי אישרה את התביעה, עבור "כל אדם שאינו מעשן, אשר נחשף במרכזית 'המפרץ' לעשן סיגריות", מיום מועד כניסתו לתוקף של החוק. בנוסף, אישרה כי לתביעה תצטרף עמותת "אוויר נקי" ובראשה עו"ד גיא אופיר. עו"ד עמוס האוזנר, המייצג את העמותה, התייחס לדברים: "אין להתיר מצב שבו שהייה בתחנה מרכזית תיהפך בהכרח לסיכון בריאותי. פסק הדין צריך לשמש תמריץ לאכיפת החוק המוטלת על ענקי התחבורה. מן הראוי שיקראו היטב את פסק הדין כל החברות העוסקות בתעבורה".