גירדו מסטיקים מהשולחנות ומיחזרו אותם לדבק תעשייתי
לעסו ומיחזרו: זה אף פעם לא נעים למצוא שאריות של מסטיק משומש בתחתית השולחן או הכיסא, אך עבור קבוצה של 11 תלמידים מאשכול הפיס של תיכון קריית חיים, נמצאה דרך יצירתית למחזר את אותם מסטיקים ולמצוא פתרון לתופעה הנפוצה בקרב תלמידים בבתי ספר.
כתב "ישראל היום" דניאל סריוטי מדווח כי חברי המיזם בהדרכתה של מנהלת אשכול הפיס בתיכון, חגית מזרחי, בדקו במסגרת המחקר יותר מ־1,000 שולחנות בבית הספר שלהם וגילו כי בתוך שלושה חודשים בלבד, מאז תחילת השנה, הודבקו בממוצע על כל שולחן בבית הספר בין 75 ל־150 מסטיקים משומשים.
לאחר שגירדו בחופשת החנוכה את כל השולחנות מגומי הלעיסה שהוצמד אליהם, הם הצליחו לצבור כמות של לא פחות מ־20 ק"ג מסטיקים משומשים. לאחר התייעצות עם אריה לצטר, טכנולוג סוכרים במפעל הממתקים של עלית, ועם תהילה פייגלין, מנהלת מעבדות הגומי בטכניון, הם טחנו את היבול שאספו והמיסו אותו באמצעות בנזין לבן עד שקיבלו נוזל צמיג, היכול לשמש לתעשיית הדבקים.
עוד דווח ב"ישראל היום" כי בעקבות תוצאות הניסוי פנו היזמים הצעירים למפעל "ניר עותק" שבניר דוד, וגייסו לעזרתם את אנשי התכנון והפיתוח של המפעל. לפני שבוע נפגשו התלמידים עם אריק קרינגל, מנהל פיתוח וטכנולוג ראשי במפעל "נירעותק", ועם אנשי צוותו, ובתום מערכת של ניסויי מעבדה הצליחו לייצר מהגומי הטחון דבק ידידותי לסביבה, המתאים להפקת מדבקות איכותיות.
בעקבות ההצלחה מתכננים התלמידים להפיק מדבקות שולחן אשר יודבקו בתחילת השנה מתחת לכל השולחנות בכיתות הלימוד, שבאמצעותן יהיה ניתן להסיר במהירות וביעילות מדי חודש את המסטיקים שיודבקו שם כדי להשתמש בהם לתעשיית המיחזור שפיתחו. במקביל, ומתוך דאגה לאיכות הסביבה, הם מתכוונים לערוך מסע הסברה אשר יעודד את התלמידים להשליך מסטיקים משומשים רק לפחי מיחזור מיוחדים, אשר יוצבו בכיתות ותכולתם תועבר למיחזור בתעשיית הדבקים.
על פי נתוני יצרניות המסטיקים ללעיסה, צורך השוק הישראלי מדי שנה כ־750 טונות של גומי לעיסה. מיחזור של אפילו רבע מהכמות בלבד עשוי לתרום בצורה משמעותית לשמירה על איכות הסביבה, ולהוריד בצורה ניכרת את עלויות תעשיית הדבקים.