אי אפשר לראות את הנצחון של צבי גוב-ארי, ראש עיריית יבנה, ללא התרומה של אבנר מכטינגר, היועץ האסטרטגי מקרית מוצקין שידע לנבא מראש את תוצאות המירוץ לראשות העיר בשפלה
אורי אלוני, גל גפן
כשהסתיימו תרועות הפסטיבלים, מניין הקולות ומניין המרוויחים והמפסידים בעיר יבנה – עלה אבנר מכטינגר על מכוניתו, ונסע צפונה, לביתו שבקרית מוצקין. האיש מהקריות, שהיה היועץ האסטרטגי של צבי גוב ארי, בעצם לא היה מוכרח לבוא ליבנה בערב הבחירות. הוא חזה את התוצאות מראש, כמעט במדוייק. הוא בא למטה של גוב ארי, רק כדי לעודד, רגע רגע ושעה שעה, את רוחו של מי שפיקפק בניצחון המכריע של ראש העיר המכהן.
רגוע לחלוטין הוא פרש עוד לפני סגירת הקלפיות, וישב לאכול עם פעילת המטה, רחל שווילי, שיפודי פרגיות אצל שלמה סבבה ברחוב הערבה פינת התאנה. מאוחר יותר התיישב באפילת אולם האירועים "דרים" – יחד עם חבורה גדולה של פעילים וגוב ארי בראשם – וראה בתצוגה שהוקרנה על הקיר, כיצד המספרים והאחוזים נבנים בדיוק כמו שציפה.
מכטינגר, האיש שמאחורי הנצחון הגדול של גוב ארי, לא אוהב שקוראים לו "איש יחסי ציבור". יחצ"ן לדבריו בדרך כלל יקבל כל לקוח, בכל תחום שהוא, בתנאי שיקבל שכר נאות. מכטינגר מגדיר את עצמו כיועץ פוליטי, יועץ עסקי. הוא גר בקרית מוצקין , הקים וניהל במשך 15 שנה את "תיאטרון הצפון" בקרית חיים, והוא מחזיק בכמה שיאים ארציים בתחום התיאטרון: הגדול במדינה מבחינת מנויים – 32 אלף. הגדול ביותר מבחינת מקומות ישיבה – 1100.
במסגרת עיסוקו זה, הוא הכיר לפני שנים את נחום לנגזם, כיום מנהל היכל התרבות של יבנה. וכאן מתחיל הסיפור.
"חשבו שאני מגזים"
"פגשתי את נחום לפני הבחירות בענייני תיאטרון, והוא שאל אותי: למה שלא תבוא לעזור לגוב ארי? הוא לקח אותי אליו. נפגשנו וראינו שאנחנו מתחברים", משחזר מכטינגר. "כשבאתי ליבנה, לא הכרתי את כל הגוונים של הפוליטיקה המקומית. זה לא מעניין אותי. לא השמועות בשטח ולא הרכילויות בפייסבוק. מה שמעניין אותי תמיד זה התוצאה הסופית עבור מי שאני משמש לו יועץ אסטרטגי. אני אומר לאנשים שמי שיושב בתוך הקלחת ומאזין לכל השמועות – רואה כל צל הרים, כהרים.
"מי שמתעסק בפוליטיקה בכל עיר זה 200 עד 300 אנשים. כל השאר לא יודעים מה רוצים מהם בכלל. הם לא יודעים מתי הבחירות. לא מי נגד מי. הסברתי לאנשים שאני עובד אתם שלמה שהם שומעים, אין כל קשר למה שהאנשים הפשוטים חושבים או לא חושבים. לכן את המסרים צריך להעביר לשכבות יותר רחבות של אנשים. הדבר ראשון שעשינו זה סקר, כדי שנדע איפה אנחנו עומדים, ובאמת הסקר שיקף בדיוק את מה שהיה בסוף…"
האם יש הבדל בין ראש עירייה מכהן למי שמתמודד על התפקיד, מבחינת יחסי הציבור?
"בהחלט. יש הבדל בין ראש עיר לבין מישהו מהאופוזיציה. ראש העיר צריך לדבר על העשייה שלו. מה הוא עשה ומה הוא הולך לעשות. הוא לא יכול להבטיח הבטחות ולא לספר סיפורים, כמו מישהו מהאופוזיציה. אנשים מהאופוזיציה מבטיחים הבטחות לא ריאליות, כמו למשל שיורידו את הארנונה, כשברור שזה שטויות. אף אחד לא יכול להוריד את הארנונה. ראש העיר צריך להראות לתושבים מה הוא עשה ולכן יצאנו עם הסיסמה: יש כאלה שמדברים ויש כאלה שעושים…
"במקרה של גוב ארי ביבנה זה פשוט נכון מאד. באתי וראיתי את כל הדברים שהוא עשה בעיר ואז פרסמנו את החוברת שמסכמת את כל מה שנעשה בעיר בתקופה שלו. הכל אמת לאמיתה. ואני חושב שזה נדיר בפוליטיקה הישראלית שמראים דברים אמיתיים. אפילו אם דברים הם עדיין בבנייה, אני מראה אותם ואומר בדיוק מתי הבנייה תסתיים…"
איך תושב קרית מוצקין מצליח ללמוד תוך זמן קצר את הלך הרוחות ויחסי הכוחות של תושבי יבנה?
"קודם כל, בעזרת הסקר. אבל עוד לפני עשיתי מה שאני עושה במקרים כאלה: הולך למקומות שבהם מתרכז חתך של האוכלוסייה ושואל את האנשים שאלות, כמו מישהו מהצד. ביבנה הלכתי ל'פלאפל 4 טעמים' ול'קפה קפה'. ב'פלאפל 4 טעמים' למדתי על יבנה הכי הרבה. הייתי מגיע לשם שעתיים או שעה לפני הישיבה עם המטה של גוב ארי, לוקח מנה פלאפל, ותוך אכילה משוחח עם אנשים. אני מזכיר להם שיש בחירות עוד מעט, ושואל למי הם מצביעים. אני שומע כל מיני תגובות. אחד מהלל, אחד מקלל. אבל הרוב לא יודעים בכלל מה אני רוצה מהם. הם לא יודעים שיש בחירות".
אחרי שהתוצאות היו ברורות, עשיתם חגיגה? הרמתם את גוב ארי על כסא?
"גוב ארי הוא לא איש של חגיגות. הוא איש של עשייה. כל מה שהוא רצה זה לסיים את הערב ולחזור למחרת לעבודה. אני חושב שהוא מתייחס למערכת בחירות כעונש הכרחי. יש לו כל כך הרבה דברים לעשות – שהוא שמח שהכל נגמר…".