מרכז הסיוע לנפגעות תקיפה מינית בחיפה והצפון: "נרשמה עלייה במקרי הפגיעה מינית דרך רשת האינטרנט. רוב הנפגעות הן נערות"
מאת: בן רומן
בחודשים האחרונים חלה עלייה במספר הפניות למרכז הסיוע לנפגעות אונס ותקיפה מינית בחיפה והצפון, מצד צעירות המדווחות על פגיעות באינטרנט. מנהלת מרכז הסיוע, עו"ד שני אלוני, מציינת כי ישנה מגמה מתמשכת של עלייה בפניות מסוג זה, בעיקר מצד נערות שהתבקשו ע"י בני שיחן בפורומים, בצ'אטים וברשתות החברתיות לשלוח תמונות של עצמן בעירום.
סוג אחר של פגיעה הינו הפצת תמונות או סרטונים בעלי אופי מיני של נערות או נשים ברשת. עו"ד אלוני: "ברוב המקרים הנפגעת צולמה או הוסרטה בניגוד לרצונה או שהתמונה הועלתה לאינטרנט בניגוד לרצונה. בחלק מהמקרים מדובר על קשרים שהתחילו דרך הפייסבוק וכללו גם שיתוף של תמונות ואז עברו לסחיטה של הפוגע את הנפגעת. חשוב להבהיר כי על פי החוק מדובר על עבירה פלילית לכל דבר, גם אם זו אינה כוללת מגע פיזי בפועל".
במרכז הסיוע מציינים כי מודעות גבוהה יותר מצד ההורים עשויה למנוע אירועים מסוג זה: "בעידן הדיגיטלי שבו אנו חיים, ילדים ובני נוער חשופים לפגיעה מצד גורמים חיצוניים גם בתוך הסביבה הבטוחה והביתית לכאורה, דרך מסכי המחשב והסמארטפון. חשוב לדעת שברוב המקרים מדובר באדם המוכר לנער או לנערה ויש להם אמון בו ולאו דווקא אדם זר. לכן, חשוב מאוד שההורים ינהלו ערוצי תקשורת פתוחים ורציפים עם הילדים שלהם על מה שהם עושים באינטרנט, יעודדו אותם לשתף את הוריהם במה שקורה להם ובתקשורת שהם מנהלים באינטרנט, ובעיקר בפייסבוק. כמו כן, חשוב לעורר בילדים רגישות גם כלפי מה שקורה לחברים שלהם ולעודד אותם לפנות לעזרה אם הם מזהים פגיעה בחבר.
עו"ד אלוני מדגישה כי למרבה הצער, לא ניתן למנוע את כל המקרים. במקרה של ילד שחווה פגיעה מינית אולם ניתן לזהות סימני מצוקה: "כהורים, אנו צריכים להיות רגישים לכל שינוי בהתנהגות הרגילה של הילד, כדי שלילדים תהיה אוזן קשבת ויד מנחה למתן מענה בסביבה הטבעית שלהם. מניסיוננו, התגובה הראשונה שמקבלים הילדה או הילד, ששולחים מסרים שונים של בקשת עזרה, משמעותית מאד לתהליך ההתמודדות שלהם בהמשך. אני מאמינה כי ידע וערנות בנושא יכולים במקרים רבים לצמצם את כמות הפגיעות ואף למנוע את הישנות הפגיעה".
לפניות לקו החירום במרכז הסיוע לנפגעות אונס ותקיפה מינית בחיפה והצפון, חייגו 1202, 24 שעות ביממה.