עו"ד שרי ישראלי מחיפה היתה 17 שנים שוטרת במשטרת ישראל, תובעת משטרתית בתחום התעבורה, קצינת חקירות ונוער ויועצת משפטית של תחנת חיפה * באמצע משבר גיל ה-40 החליטה לשים קריירה משטרתית בצד ולפתוח משרד עורכי דין עצמאי שיעסוק כול כולו בנפגעי עבירות תעבורה ופלילי * שנים שראתה בבתי משפט את הנאשמים עומדים חסרי אונים מול מערכת החוק, מול משטרת ישראל, מול מערכת המשפט והבינה שבצד השני יש גם בן אדם. כיום, עם תיקים מכובדים מאד בתחום התעבורה אחד מהם הוא התאונה המפורסמת של עו"ד חנן גולד ז"ל, היא מתפנה לשיחה על נשיות, קריירה, המפקדת אהובה תומר ז"ל והרצון לשנות את התדמית של תחום התעבורה בארץ
מערכת קריות באינטרנט
"הגעתי לבית המשפט כתובעת בכתב אישום על עבירה תעבורה חמורה. השופט מקריא את האישומים, ונאשם מבוגר מודה במעשה. אני פותחת את התיק ומגלה שאין ראייה אחת. אני פונה לבית המשפט ואומרת שאני חוזרת בי מכתב האישום. השופט אומר: 'הנאשם הודה במעשים'. אני מתעקשת ואומרת 'אין כאן ראיות'. "בנקודה הזאת הבנתי שעם כל הרצון לשרת את האינטרס הציבורי, את המדינה עומד מולך בן אדם שלא היתה לא כוונה פלילית והודה במשהו שהוא לא אשם בו. אז הבנתי שאני מסוגלת גם בשם החוק להסתכל גם על הצד השני, על הנאשם".
הכירו את עו"ד שרי ישראלי, חיפאית אסלית בת 47, אמא חד הורית לתאומים בני 13 ממרכז חורב. במשך 17 שנה שירתה בתחנת חיפה, היתה חלק ממערכת של חוקים והיררכיה. קצינת תעבורה, קצינת חקירות ונוער ויועצת משפטית של תחנת חיפה. לפני שלוש שנים קטעה קריירה משטרתית פתחה דף חדש ועברה לצד השני. כיום, עורכת דין בתום התעבורה והפלילי עם משרד ברחוב עצמאות שפתחה יום אחרי שפרשה ממשטרת ישראל.
היא אלגנטית, מתנסחת בדייקנות, רהוטה ומספרת על המערכת מבפנים. לאחר שפרשה החליטה ליצור שיח חדש. בעוד שאנחנו במדינה עסוקים גם בתקשורת ברף ענישה בעבירות של תאונות דרכים ומיצוי הדין עם עבריינים, עו"ד ישראלי מסבירה שתיקים רבים נסגרים כי אין הוכחות, מערכת המשפט קורסת, הסדרי הטיעון באים כדי להקל בעונש והפחד משלטון החוק גורם לאנשים חפים מפשע להודות במעשים שלא עשו.
פה היא ניצבת איתנה לא פוחדת להוכיח את חפותו של הלקוח בבית המשפט ולא נכנעת ללחצים של תובעים משטרתיים להסדרי טיעון בעיקר שהיא יודעת איך העולם התעבורתי והפלילי מתנהל מבפנים.
"תאונות דרכים זה תחום רחב אבל הן קורות. בן אדם לא נכנס למכונית ויוזם תאונה, למעט תאונות בשכרות או בפסילה. במהלך העבודה במשטרה גיליתי צד אחר. הקריירה שלי במשטרת ישראל החלה מהשטח, צמחתי משם. בדרך כלל תובעי תעבורה מגויסים למשטרה, אני לא. אני שירתי ביחידת הסיור, בצעתי תפקיד שיטור רוחביים גם ביס"מ ויצאתי לקורס קצינים. התגייסתי למשטרת ישראל מתוך שליחות לשרת את המדינה", מספרת עו"ד ישראלי.
קצינה בעולם גברים
לפני 15 שנה, היא מספרת לא קבלו את זה שנשים יהיו קצינות במשטרה. אשה בתפקיד מפתח ועוד בקורס קצינים ייעודי. גם בילדותה מספרת ישראליהיתהמובילת דעת קהל. בשנת 1997 היתה הבחורה היחידה בקורס קצינים גברי. היא מונתה לקצינת חקירות בתחנת חיפה, בשלב מסוים היא משלימה את התואר במשפטים ומקבלת הסכמה של עו"ד. יום אחד נקראת למשרד המפקד וממונה לתובעת משטרתית בתחום התעבורה- תחום שכלל לא הכירה.
"זה היה מרתק. שנים של עבודה מול התיקים הגדולים ביותר במחוז. הכרתיאת החוקים וסוגי העבירות, בשונה מעבירות פליליות, בתעבורה עוסקים ברשלנות והענישה מחמירה מאד. לבוא ולשים את עצמך כתובע שצריך מצד אחד צריך שמור על האינטרס הציבורי ולייצג את המדינה אך מצד שני לראות שעומד מולך גם בן אדם שלפעמים לא היתה לו כוונה פלילית. מצאתי את עצמי מביאה את הפן האנושי".
כעבור חמש שנים מונתה עו"ד ישראלי לקצינת חקירות ונוער. "העבודה עם בני הנוער היתה נקודה שנחרטה בליבי בעיקר בעבירות מין, אז באמת החלו סוג של הרהורים האם אני במקום שאני רוצה להיות בו. כהודעתי שאני עוזבת את המשטרה היו שהרימו גבה איך אשה חד הורית, שמגדלת לבדה תאומים עוזבת את כחולי המדים עם תנאים ומשכורות ופנסיה לטובת הגשמת חלומות. אבל אלו היו שאיפות שתמיד אפיינו אותי.
"בתחנת חיפה היה מודל של תנ"צ אהובה תומר שהיתה חברה קרובה. הכרתי אותה מהיום שהתגייסתי למשטרה בכל שרשרת התפקידים, היא היתה שם. בסוף מונתה למפקדת התחנה. היא בחרה בדרך חיים קרייריסטית ואני מבינה את הצורך. שנולדו ילדיי גם כאמא מעולם לא בקשתי הקלות. מעולם לא מצאתי את עצמי פותרת בעיות בגלל שאני אם חד הורית, במהומות אוקטובר בשנת 2000 שבועיים אחרי ניתוח קיסרי ותינוק בפגיה הגעתי להקפצה. המפקד שלי שאל אותי 'אני יכול להבין מה את עושה כאן?' אמרתי לו; 'מה זאת אומרת כולם נקראו לא?'.
"במלחמת לבנון השנייה שטילים נופלים על חיפה, הייתי בקורס ובערב תגברתי שוטרים שהלכו למנוחה. ידעתי שיש לי חובה מוסרית, כך אני גם נוהגת עם הלקוחות שלי באותה חובה מוסרית. כשלקוח אומר לי, אני לא אשם אני אעשה הכל כדי להביא זאת לידי תוצאה ולהוכיח שהוא לא אשם לכן המעבר בין התפקידים היה עבורי היה קל מאד. הרגשתי שזאת המהות שלי סוג של שליחות מקצועית. הופעתי בבתי משפט, חקרתי שוטרים שהכרתי בתיקים מסוימים וללא סתירות פנימיות. אני סניגורית בנשמה, ראיתי חשודים כאנשים שצריך לדעת לשמור גם על הזכויות שלהם משהו שלא קיים אצל תובעים. אני לא חושבת שמערכת עושה עוולות כלפי אזרחים, אך המהפך האנושי שעברתי הגיע ממקום שבו חושבים אין מקום לחמלה ולא יכולתי להישאר אדישה אליו. תובעים במשטרה צריכים לייצג את המדינה ללא כחל וסרק ולעמוד על רגליים אחוריות אבל אני מאמינה שיש מקום שצריך גם ללכת אחורה ולא לעשות שימוש בתחמושת".
תיק מכוניות היוקרה
לפני מספר חודשים מקבלת עו"ד ישראליתיק תאונת קטלנית מפורסם בין מכוניות יוקרה של פורשה וב.מ.וו בסמוך למחלף בר אילן. עו"ד חנן גולד נהרג ובנו נפצעבאורח אנוש. בתקשורת מדווחים על חשד למרוץ מכוניות יוקרה בכביש 4 באמצע היום. הפוגע איש נורמטיבי אלכנסדרצו'רני מיוצג על ידי עו"ד ישראלי. לאחר דיון לילי במעצר בבית משפט בתל אביב שוחרר החשוד בגרימת התאונה למעצר בית.
עו"ד ישראלי: "לתקשורת יש תפקיד משמעותי בתיקי תעבורה. זה משפיע על המעצרים הראשונים. קרוב לוודאי שאם לא היתה מתפרסמת סברה שגויה על מרוץ מכוניות הלקוח שלי לא היה נעצר גם לכמה שעות.
"במקרה אחר, אני זוכרת שישבתי במשרד שלי, צלצל הטלפון ועל הקו היה צעיר שאמר לי "כרגע הרגתי בן אדם". שהגעתי לשטח יחד עם מומחים מטעמי ראיתי בדיוק את מה שבוחני התנועה והחוקרים ראו, קראתי את הראיות וסימני הבלימה אלה ממצאים של עין מקצועית. הליווי של אותו הלקוח מרגע התאונה ולא של יועצים מסביבו הביא לכך שלא רק שרשיונו אינו נשלל, התיק נסגר מחוסר אשמה. יש עורכי דין בתחום שישר היו הולכים להסדר טיעון, מציעים ללקוח שנתיים מאסר אני לא. למה להתחיל בפשרה? המטרה היא להתחיל לעורר את הספק הסביר ולזכות את הנאשם.
"בתיק אחר של תאונה קטלנית צעיר עמד להיכנס לכלא אחרי שהודה בכתב אישום. הוא אמר לי אני לא מרגיש אשם. אני תהיתי איך להפוך את הגלגל, אחרי שהוא נתן הודעה חופשית מרצונו שהוא אשם. זו היתה התלבטות הכנתי בקשה מנומקת מתוך ידיעה שהסיכויים באמת קלושים. עמדתי בבית המשפט ונאמתי אולי שעה וחצי. לבסוף פסק הדין בוטל, כפרנו באשמה. אחרי שמצליחים במאבקים כאלו זו הקלה. יצאתי מאולם בית המשפט וידאתי שזה היה מאבק למען הצדק".
רף ענישה גבוה
עו"ד ישראלי מסבירה כי רף הענישה במדינה גבוה. מצד אחד יש טרוניה של הציבור על הסדרי טיעון קלים ומקלים אבל לדבריה הסדרי טיעון הן כוח המציאות לא רק בגלל העומס שיש על בתי המשפט. "אם לא יהיו הסדרי טיעון , יהיו יותר זיכויים, מסבירה עו"ד ישראלי, "הסדרי הטיעון לא באים כדי לזרז את המערכת כפי שחושבים האזרחים או לחסוך בכתיבת פסק הדין. התביעה מעודדת הסדרי טיעון גם שזה נראה צורם ולא עומד בקנה אחד עם האישומים. אני לא מסכימה עם הגישה הזאת. הדרך הקלה ביותר היא לתקוע טריז בראיות התביעה וליצור ספק סביר בעיני בית המשפט וליצור אופציה של מחשבה שהוא לא חשב עליה. אם אין ראיות כלל, אני דורשת שיגיעו למיצוי הדין. בשביל זה צריך אומץ ואמונה מלאה בלקוח ובתיק.
"בחיפה למשל, יש הכל ומהכל. העבירות הן לא חריגות אבל יש פה עומס רב על השוטרים של התחנה. גם מבנה העיר לא מקל על המשטרה ומתן מענה מיידי. בתחום התעבורה יש חוסר מקצועיות. שוטר מטפל בממוצע ב-20 אירועים בלילה אחר כך חוסר המקצועיות מורגשת בבית המשפט, שם העבודה הקשה מתחילה משפטית. מי שמסייר בשטח הם אנשי החקירות ומה שנפגע הן לרוב תיקי החקירה, כי למחרת אותו חוקר יכול לשמור באיזה הפגנה ונפגעת המקצועיות.
לכן אני לא מציעה הסדרי טיעון ולא ממזערת נזקים אני אמיצה ועומדת על שלי. היום קוראים לזה ייצוג במשרדי בוטיק, זה הכל שטויות, אדם שפונה אליי מקבל אותי ואני מתכוונת להוביל שינוי בתפישה. אנשים ממהרים להודות בתיקים ולקבל את עמדת המשטרה, זו טעות כי משכנעים את הנאשמים שיש ראיות וחוות דעת של מומחים ושבית המשפט מקבל בדרך כלל את עמדת התביעה וזה לא נכון. זה מבחן בוזגלו שעובד לכיוון השני".
מודעות חסות:
> עורכי דין תעבורה בחיפה, בצלאל בניסתה
> DINEX מדריך עורכי דין בישראל
> עורכי דין בקריות