בצל מתקפות וירוסים על אתרים ושרתים ישראלים מצד האקרים פרו-פלסטינים, שי לנדמן, מנכ"ל חברת "גאון מחשבים" הנותנת שירותי מיחשוב עד בית הלקוח ובית העסק, מדגיש את הצורך באבטחה לכל מחשב, טאבלט ומדגיש שגם הטלפון החכם שלכם לא בטוח. וגם: טיפים שיגנו על המחשב שלכם
מאת: שי לנדמן
מאז שקיים המחשב האישי קיים במקביל מונח מטריד שנקרא "וירוס מחשב". מונח זה מגדיר בשתי מילים תוכנת מחשב זדונית שחודרת למחשב ללא ידיעת המשתמש, וגורמת לשיבושים רבים ולתקלות בהפעלת המחשב. וירוס מפיץ עצמה ממחשב למחשב ומריץ פקודות זדוניות שמשבשות ומוחקות נתונים. אבל למה זה נקרא וירוס? בגלל שוירוס ביולוגי פועל בצורה דומה – חודר לתאי גוף וגורם להם לבצע הוראות שכתובות בקוד הגנטי שלו. "וירוס מחשב" בנוי כך שהוא מאחסן עצמו בתחילת קובץ יישום לגיטימי או בתוך פקודות האתחול של מערכת ההפעלה וכותב לזיכרון המחשב באזור אקראי על מנת שיהיה קשה לאתרו. הסרת וירוס קיים היא עבודה למומחים, לעיתים רבות לא ניתן להסיר את הוירוס כלל, ונדרשת פעולה מורכבת של התקנת מערכת "נקיה" מחדש.
לאחרונה השקנו ב"גאון מחשבים" שירות טלפוני לתמיכה דרך האינטרנט בתקלות "מוקד תמיכה מרחוק 24/7" עם מספר טלפון מיוחד שהוקצה לכך – 1-900-20.11.20. בסטטיסטיקות שערכנו התברר שיותר מ-58% מקריאות השרות קשורות בצורה ישירה או עקיפה לוירוסים שחדרו למחשב ולנזקים שהם גרמו (לעיתים אף נזק פיזי לדיסק הקשיח) דברים שלא תמיד ניתן לפתור בתמיכה טלפונית. מסיבה זו מומלץ לגבות מידי יום קבצים חשובים המצויים במחשב, בטאבלט או בטלפון החכם.
אז איך בכל זאת מתגוננים? בשלב ראשון, מומלץ להתקין בכל מחשב, טאבלט, או טלפון חכם תוכנת אנטי-וירוס שתגן על המידע שלכם. אבל מה היא תוכנה טובה, אתם שואלים? כל תוכנה חוקית שנקנתה בכסף. טכנאי החברה, אשר נותנים שרות בבתי הלקוחות ובבתי עסק רבים באזור, יודעים לספר לי על לקוחות ש"רצו לחסוך" כמה עשרות שקלים, והורידו תוכנת אנטי-וירוס "חינמית" מהאינטרנט. תוכנות אלה (בגרסא החינמית) לא רק שאינן מתמודדות בהצלחה עם איומי אבטחה אמיתיים, אלא שבחלקן אפילו מכילות וירוס בעצמן, ויתכן שבמקרים רבים אף מדובר בתוכנות אנטי וירוס מזוייפות.
מה זה אנטי וירוס מזויף? זהו וירוס מאוד נפוץ וקשה להסרה, אפילו עם תוכנות אנטי וירוס הטובות ביותר. הוא מסווה את עצמו בצורה של אנטי וירוס ומדביק את המערכת שלכם בנוסף הוא יכול להרוס את הדפדפן עד למצב שלא תוכלו לגלוש באינטרנט כלל, הוא מוחק או משבש קבצים חשובים במחשב, ובאופן כללי פוגע קשות במערכת ההפעלה. הוירוס דואג לזרוע היסטריה בצורה גראפית מפחידה, ולייצר התרעות שווא על מאות וירוסים (כביכול) כאשר הוא עצמו זה הוירוס. הוא לרוב ימקם עצמו בקובץ הפעלה של המערכת ויופעל בכל פעם שתדליקו את המחשב. בנוסף להאטת האינטרנט והמחשב באופן דראסטי הוא עלול לשבש את הפעולה התקינה של המחשב, ואתם צפויים להידרש לשלם "רק" 49.99 דולר כדי לקנות את "התוכנה המלאה" (אחרי ש"הורדתם", כביכול, את גירסת הניסיון שלה).
אם בכל זאת תבחרו שכן לשלם – אז במקרה הטוב: יפסקו ההטרדות והמחשב ישוב לעבוד כרגיל (עד שהוירוס יתעורר מחדש וידרוש שוב תשלום נוסף, ועוד אחד, ועוד) במקרה הרע: ירדו מחשבונכם 50 דולר, אבל תוכלו לחסוך הרבה מאוד דולרים אם זה ימנע מקבצים חשובים או אף פרטי כרטיס האשראי שלכם לדלוף החוצה לגורמים עוינים, וזאת מבלי שיצאתם כלל מהבית…
ההיסטוריה הוכיחה שלא קיים מחשב או שרת שלא ניתן לפרוץ אליו, השאלה היא כמה זמן כלים ומוטיבציה נדרשים לשם כך. הסיכוי ש"האקר חרוץ" יבחר לפרוץ דווקא למחשב של גברת כהן מקרית ים קטן מאוד, עם זאת המחשב שלה בהחלט יכול להיפגע מכל וירוס מזדמן אחר.
חשוב לזכור שהימצאות תוכנת אנטי-וירוס טובה במחשב, היא ערובה להגנה מצויינת על המערכת, אבל עדיין לא מקנה הגנה של 100% כנגד מתקפות וירוסים, ספאמים או סוסים טרויאנים, אשר משתכללים מיום ליום. אז היכן הסכנה? לרוב בעת הגלישה באינטרנט קופצים כל מיני חלונות עם הודעות (לרוב באנגלית, כדי לבלבל את מי שלא מבין) ובחלק מהמקרים מדובר בספאם שרק יציק לך בלי הפסקה, ובמקרים אחרים (בהם הגולש לוחץ כן, רק כדי שיעזבו אותו בשקט, ויניחו לו להמשיך לגלוש), הלחיצה הזו עלולה להוביל להכנסת קוד זדוני למחשב, למרות האנטי וירוס שמותקן בו.