לאחרונה אנו עדים לעשרות מקרים של הידבקויות בחצבת בקרב לא מחוסנים. היכולת להידבק היא בקלות, ולמעשה כל מי שלא חוסן או חלה במחלה חשוף אליה. ד"ר אמיר עמאשה, רופא משפחה במחוז הצפון של מכבי שירותי בריאות, מסביר על המחלה ועל דרכי ההתמודדות
חצבת היא מחלה מידבקת הנגרמת מזיהום נגיפי. היא גורמת בין השאר לחום גוף גבוה, לשיעול ולפריחה בצורת כתמים אדומים עם מרכז בהיר, המתפשטים על העור ועל ריריות הפה. זו מחלה בעלת כושר הדבקה גבוה מאוד.
הנגיף נישא ברסיסי טיפות רוק הניתזות מפיו של חולה המתעטש או המשתעל. מאחר שהנגיף שורד ברוק במשך מספר שעות, ניתן להידבק במחלה גם באמצעות מגע עם משטח מזוהם זמן רב לאחר שהחולה עזב את המקום. הסיכון להדבקה מתחיל שלושה ימים לפני הופעת הפריחה ונמשך עד חמישה ימים לאחר הופעתה.
החצבת נפוצה אצל ילדים מגיל שנה ועד גיל 4, אולם כל אדם שאינו מחוסן מפניה עלול לחלות בה. הסימפטומים של מחלת החצבת מופיעים 11-9 ימים לאחר ההדבקה ונמשכים עד 14 ימים. המחלה מידבקת במיוחד אחרי ההופעה של הסימפטומים הראשונים וטרם הופעת הפריחה.
סיבוכי המחלה:
דלקת ריאות (pneumonia).
זיהומים בעיניים ובאוזניים.
זיהום של דרכי הנשימה(croup).
חיסון נגד חצבת
הדרך היעילה ביותר למנוע את מחלת החצבת היא לחסן מפניה. החיסון נגד חצבת ניתן לילדים יחד עם החיסון נגד חזרת, אדמת ואבעבועות רוח. הוא ניתן בשתי מנות. המנה הראשונה ניתנת בגיל שנה, במסגרת החיסונים של טיפת חלב. מנה נוספת של החיסון ניתנת במסגרת החיסונים הניתנים בכיתה א' בבית הספר. משרד הבריאות ממליץ לחסן את כל הילדים נגד אדמת, חצבת, חזרת ואבעבועות רוח בחיסון ה-MMRV.
הסימפטומים
הסימפטומים של מחלת החצבת אשר מתחילים להופיע 11-9 ימים לאחר ההדבקה, והם:
תסמינים דמויי שפעת, כמו נזלת, דמעת, נפיחות בעפעפיים ועיטושים.
עיניים אדומות ורגישות לאור.
עייפות, רגזנות ותחושת חוסר אנרגיה.
חוסר תיאבון.
שיעול יבש.
פריחה של כתמים אדמדמים עם מרכז בהיר, המופיעה שלושה-ארבעה ימים אחרי תחילת הסימפטומים, ונמשכת עד שמונה ימים.
עלייה של חום הגוף שעלול להגיע לטמפרטורה של 40.6. לאחר מספר ימים החום יורד, אולם עלול לחזור כאשר מופיעה הפריחה.
הטיפול
לא קיים טיפול ספציפי נגד חצבת. לאחר שהפריחה החלה, יש לטפל בסימפטומים עד שמערכת החיסון של הגוף תכריע את הנגיף. מנוחה ותרופות להורדת חום הן הטיפול המתאים ברוב המקרים לילדים החולים בחצבת עד להחלמה מלאה. אם לא התפתחו סיבוכים, הסימפטומים יחלפו בדרך כלל תוך שבעה-עשרה ימים.
להלן מספר עצות שיעזרו לכם בהתמודדות עם המחלה:
בדקו את חום הגוף של ילדכם, ואם הוא גבוה נסו להוריד אותו.
ניתן להשתמש בתרופות להורדת חום ונגד כאב: פרצטאמול, איבופרופן (Ibuprofen) או (Paracetamol). לילדים ניתן לתת אותן בתכשירים נוזליים בהתאמת מינון מראש לילדים שאינן רגישים לתרופה.
עמעום האורות עשויים לעזור להקטין את הרגישות לאור.
השתמשו בצמר גפן לח כדי לנקות את הקרום סביב העיניים. השתמשו בפיסה חדשה של צמר גפן לכל עין ובכל ניגוב. נקו בעדינות את העין מן הצד הפנימי לחיצוני.
תרופות נגד שיעול עוזרות מעט מאוד. כדאי עם זאת לשים בחדרו של ילד משתעל קערת מים או מכשיר אדים, המגבירים את הלחות ויכולים להקל על השיעול.
ודאו שהילד שותה מספיק. שתייה חמה יכולה לסייע להרפיית דרכי הנשימה.
ילדים קטנים שיש להם חום עלולים לאבד נוזלים במהירות , רצוי שהילד ישתה הרבה ככל האפשר.
הכותב: ד"ר אמיר עמאשה, רופא משפחה, מכבי שירותי בריאות מחוז צפון