תוכן שיווקי
התקן תוך רחמי הורמונלי הוא אמצעי מניעה לטווח ארוך, העושה שימוש בהורמונים למניעת הריון, באמצעות שחרור של הורמון פרוגסטרון שגורם לעיבוי ריר צוואר הרחם, דבר המונע מהזרע להגיע או להפרות את הביצית. זאת בנוסף לדילול רירית הרחם ודיכוי חלקי של הביוץ.
להתקן מסוג זה יתרונות וחסרונות שחשוב להכיר, ואולי אף לבחון אופציה של התקן שאינו מכיל הורמונים.
התקן הורמונלי – למה כן?
אמצעי מניעה המכילים הורמונים (אסטרוגן ופרוגסטרון או פרוגסטרון בלבד), כוללים את השימוש בהתקן תוך רחמי, נטילת גלולות, מתן זריקות, החדרת טבעת לנרתיק, ועוד.
כשמדובר על התקן תוך רחמי הכולל הורמונים, בנוסף למניעת הריון הוא יכול לסייע בהתמודדות גם עם תופעתו הלוואי של המחזור החודשי, כדוגמת התכווצויות ודימום כבד, ולעזור בטיפול בסימפטומים של מחלות כדוגמת אנדומטריוזיס.
יתרונותיו הנוספים של ההתקן ההורמונלי הם:
- היכולת להוציאו בכל עת;
- התאמתו גם לנשים הנמצאות 6-8שבועות לאחר לידה, ללא חשש לאובדן חלב או השפעה על תפוקתו;
- אי פגיעה באיכות חיי המין והחשק המיני;
עבור מי ההתקן מסוג זה אינו מתאים?
בנוסף ליתרונות המפורטים, להתקן התוך רחמי הכולל הורמונים ישנם גם חסרונות ותופעות לוואי שחשוב להכיר ולקחת בחשבון. זה כולל כאבי ראש;בחילות;כאבים בחזה;אקנה;השפעה על אופי ומועד הגעת המחזור החודשי, עד כדי דימום כבד במיוחד – מצב האופייני לחודשי השימוש הראשוני, ואמור לחזור לקדמותו בהמשך; הפרשות מוגברות מהנרתיק וצוואר הרחם; כמו גם סיכון מוגבר להתפתחות דלקות גינקולוגיות, זיהום ו/או ציסטות בשחלות.
איך בוחרים בשיטה המתאימה?
מכיוון שישנן מספר שיטות רלוונטיות למניעת הריון, עם דגש על התקן תוך רחמי הורמונלי או ללא הורמונים כלל, הבחירה באמצעי הנכון עבורך מבוססת על היסטוריה רפואית, מצב בריאותי, נוחות, תופעות לוואי אפשריות,והתכנון העתידי להיכנס להריון.
הקריטריונים להחלטה כוללים גם:
- יעילות.
- נוחות.
- תופעות לוואי הכוללות גם את ההשפעה על אורך המחזור החודשי ואופי הדימום.
- זמן שימוש.
- עלות.
- האפשרות להיות פורייה שוב, קרוב ככל האפשר להפסקת השימוש בהתקן.
במצבים מסוימים ההתקן הרחמי ההורמונלי אינו מתאים כלל עבורך, במיוחד במידה ואת סובלת מדלקת באגן, או בעלת מבנה רחם שונה מהרגיל. כך גם אם סבלת בעבר ממחלת כבד קשה או מסרטן השד.
בחירת סוג ההתקן ההורמונלי
במידה והחלטנו כי התקן תוך רחמי הורמונלי הוא אמצעי מניעה המתאים לך ביותר, נעבור לבחירת סוג ההתקן. גם כאן מדובר במגוון של אמצעי מניעה הנבדלים מהחומר ממנו הם עשויים, באופן בו הם פועלים, בתקופת השימוש ובתופעות הלוואי האפשריות. כדי לקבל החלטה נבונה ונכונה לך, נציג בפנייך את כלל האפשרויות, כולן מאושרות על ידי משרד הבריאות ומנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) .
למידע נוסף וקביעת פגישה, דברי איתנו:
את המאמר כתב ד"ר גוטמן גיא , רופא נשים.