החלטת ועדת הכספים לפצות עסקים בקריות בהיקף מלא לא חלה על קרית חיים וקרית שמואל, שכונות השייכות מוניציפלית לחיפה – וייאלצו להסתפק בפיצוי חלקי בלבד. בעלי עסקים מקומיים זועמים: "מה ההבדל בינינו לבין קרית מוצקין או קרית ים?"
חדש: חדשות חיפה והקריות בטלגרם! וגם באינסטגרם, בפייסבוק, בטיקטוק, בטוויטר, בוואטסאפ, בתרדס וגם באפליקציה לאייפון ולאנדרואיד.
עם התרחבות המערכה בצפון והגברת הפעולות באזור הקריות והמפרץ, הכריזה ועדת הכספים על מתווה פיצויים מורחב שיכלול את רוב הקריות בהיקף מלא. עם זאת, הפיצוי לא יחול על עסקים בקרית חיים וקרית שמואל שבחיפה, אשר יקבלו פיצוי מצומצם דרך מסלול "הוצאות מזכות", הכולל פיצוי חלקי בלבד על הוצאות עסקיות כגון שכר עובדים.
יוראי מצלואי, סמנכ"ל משרד האוצר, הציג את המתווה החדש בוועדת הכספים, והבהיר כי עסקים בקרית אתא, קרית מוצקין, קרית ביאליק וקרית ים ייכנסו למסלול הפיצויים המלא, בשל הנחיות פיקוד העורף המחמירות באזור. הוא הסביר כי שאר אזור המפרץ, כולל העיר חיפה על שכונותיה קרית חיים וקרית שמואל, ייכנסו למסלול הוצאות מזכות בלבד.
ההחלטה התקבלה בזעם רב בקרית חיים ובקרית שמואל, שם בעלי עסקים מתקשים להבין את ההבחנה שנעשתה בין הקריות השונות, ורואים בכך הפליה לרעתם.
"שוב שכחו אותנו," אומר בעל עסק מקרית שמואל. "כשמדובר בשיגור טילים, כולם בקריות נחשפים לאותו איום, אז למה שאנחנו נופלה לרעה? אנחנו פותחים וסוגרים את העסק לפי ההנחיות – אבל בלי פיצוי מלא אנחנו לא שורדים. פשוט אי אפשר להבין את ההיגיון בהחלטה הזו.
ל', בעלת בית קפה בקרית חיים, אומרת לאתר חדשות חיפה והקריות: "אנחנו נמצאים באותה הסביבה של קרית מוצקין וקרית ים, סופגים את אותן הפגיעות, אבל מסתבר שמבחינת המדינה, אנחנו 'שונים'. מי מחליט את זה? למה? השכנים שלי מקבלים פיצוי מלא ואני צריכה להסתפק בפיצוי חלקי שיספיק בקושי לשכר העובדים."
איש התקשורת יבגני זרובינסקי, אליו פנו עשרות בלי עסקים זועמים, התייחס להחלטה: "זה פשוט הזוי. אין מילה אחרת. בקרית חיים ובקרית שמואל מרגישים את אותן פגיעות, את אותן אזעקות, את אותה הירידה בהכנסות ועדיין נשארים עם פיצוי חלקי בלבד. נראה לי שבכנסת לא מבינים שהשכונות האלו נמצאות בחיפה "רק על הנייר". מישהו שם נפל על הראש? חייבים לתקן את ההחלטה".
עוד אומר זרובינסקי כי "מסלול הפיצוי החלקי בעייתי כי הוא לא מספק מענה שלם לעסק – לא מבחינת ההכנסות שאבדו ולא מבחינת ההוצאות הקבועות של המקום. מסלול כזה מתעלם מהפגיעה האמיתית בעסק שמתרחשת לא רק ביום של מתקפה, אלא גם בימים בהם התנועה דלה או נבלמת לחלוטין בגלל חששות ביטחוניים".
קריאות לשינוי ההחלטה
הדרישה לתקן את המתווה נשמעה גם מחברי הכנסת, ובמיוחד מחברת הכנסת אורית פרקש הכהן, שציינה את הסיטואציה הבעייתית בה נותרו חלק מהיישובים ללא מענה כלכלי הולם. "ישובים רבים שנכנסו למעגל המלחמה נאלצים להתמודד עם המצב בלי פיצוי מתאים," אמרה ח"כ פרקש בדיון. "זה בלתי נתפס שכל הקריות מקבלות פיצוי מלא, למעט חלקים מסוימים בגלל קו גבול מדומיין בין העיריות."
מתי יוכלו תושבי הקריות וחיפה לקבל פיצוי בפועל?
נציגי האוצר הבהירו כי הפעלת מסלולי הפיצוי דורשת תיאום, וכתיבת תקנות סבוכה שתאפשר קבלת תגובות ציבוריות. הם מקווים שהתקנות יהיו זמינות להערות הציבור כבר בסוף השבוע הבא, אך תאריך סופי לא נקבע. כמו כן, דיווחים על ירידת הכנסות ייפתחו רק ב-15 בינואר, מה שמותיר את העסקים ללא מענה כלכלי עד אז.
"אנחנו רק מנסים להבין מה הלאה," אומרת דנה וייסמן, בעלת מסעדה בקרית שמואל. "בלי פיצוי מלא, הרבה מאיתנו לא ישרדו עד ינואר. זה לא משהו שאפשר לדחות."
האם תוקם ועדה לשינוי המתווה?
יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, העלה בדיון את האפשרות לקיים דיונים נוספים לגבי מתווה הפיצויים, אך עדיין לא הוחלט אם תהיה היערכות מחודשת לשיפור המענה בקרית חיים ובקרית שמואל.