הנוהל החדש מאפשר לפאראמדיקים של מד"א להכריז על מוות בעצמם בזירת האירוע, באישורו הטלפוני של רופא מומחה הנמצא במוקד מד"א במשך כל שעות היממה * מטרתו של פרסום הנוהל למנוע עיכוב בפינוי נפטרים ויאפשר למשפחות האבלות לזרז את הליך הקבורה והנפקת תעודת הפטירה
בסוף השבוע פרסם משרד הבריאות הנחיות חדשות המסדירות את נוהל הכרזת מוות על ידי צוותי מד"א.
בעבר, קביעת מוות בזירת אירוע נעשתה אך ורק על ידי רופא המגיע לשטח ומאשר את קביעת המוות. אולם, נושא זה סירבל רבות את עבודתם של צוותי מד"א וגרם לעיתים לעיכוב בפינוי נפטרים, בהנפקת תעודות פטירה ובהליכי הקבורה.
על פי הנהלים החדשים שפורסמו ביום ה' (19.4.12), יתאפשר לפאראמדיק מד"א, במסגרת עבודתו בניידת טיפול נמרץ, לקבל החלטה על הפסקת החייאה בשטח ועל החלטה מסוג זה נקבעו נהלי בקרה ודיווח.
הנוהל שפורסם מאפשר המשך הטיפול בהליכי הקבורה גם בלא צורך בנוכחות פיזית של רופא בשטח, תוך שימוש באמצעים טכנולוגיים מתקדמים, ובאמצעות אישורו של רופא מומחה הנמצא במוקד מד"א והמאשר את הפסקת ההחייאה.
יצויין, כי לא מדובר בהרחבת סמכויותיו של הפאראמדיק אלא בהסדרה פרוצדוראלית של הליך קביעת המוות בשטח מתוך מטרה להסדיר את נושא הנפקת תעודות הפטירה. על פי החלטת משרד הבריאות, רשאים פאראמדיקים כבר שנים ארוכות שלא להתחיל או להפסיק פעולות החייאה על פי פרוטוקול מובנה ובאישורו של רופא מומחה הנמצא במוקד הרפואי לאורך 24 שעות ביממה.
המוקד הרפואי של מד"א, בו נמצא הרופא המומחה המאשר טלפונית את הכרזת המוות בשטח, מאוייש במשך 365 ימים בשנה, לאורך 24 שעות ביממה. במוקד נמצא כל העת רופא מומחה מתחומי הטיפול הנמרץ .
המוקד הרפואי מפקח אחר הפעולות המקצועיות המתבצעות בכלל הארגון ובתוך כך יוצר תמונת מצב עדכנית רוחבית אחר רמת הטיפול, ליקויים בטיפול והצורך הנדרש בשינויים ובשיפורים. המוקד הרפואי משמש כגורם המקצועי הבכיר לפניית אנשי צוות המבקשים סיוע במהלך האירוע בקבלת החלטות טיפוליות מורכבות ובכללם אישור להפעלת שלבים הנדרשים ע"פ הפרוטוקול בטיפול בחולים/נפגעים. המוקד הרפואי מחויב בכל משמרת לדגום אירועים ע"פ הנחיית אגף הרפואה של מד"א מכל אחד מ-11 מרחבי מד"א וכן לדגום אירועים מורכבים. לטובת המוקד אמצעי בקרה ממוחשבים לרבות יכולת לראות את הדוחות הרפואיים שממלאים הצוותים מייד בתום האירוע וכן מערכת הקולטת נתונים ממכשירי המוניטור/דפיברילטור המצויים בניידות ועוד.
מנכ"ל מד"א, רמ"ג אלי בין: "פרסום הנוהל ועיגונו בפרוטוקולים של משרד הבריאות יאפשר לפאראמדיקים של מד"א להמשיך ולהעניק טיפול מקיף ומלא לכל נפגע בזירות האירועים השונות. יצוין, כי מדי יום מצילים הפאראמדיקים ברחבי הארץ את חייהם של עשרות בני אדם, אולם במידה ועליהם לקבוע מוות, כדאי ורצוי שיהיה הנוהל פשוט ומקל ככל הניתן, על מנת לנהוג כראוי בכבוד המת ולהקל על המשפחה האבלה".