הארץ: משרד הבריאות מתנגד לתיקון ופעילי סביבה מתריעים כי הוא מנוגד לחוק ויביא לאכיפה מקלה – אך המשרד להגנת הסביבה אישר
נוהל חדש שגיבש המשרד להגנת הסביבה מגדיר לראשונה את התנאים לאכיפה נגד מפעלים מזהמים – וקובע שאכיפה מחמירה תופעל רק במקרי זיהום שיוגדרו "מפגעי זיהום חמורים", בהם היתה חריגה של 300%-150% מהזיהום שהותר לפלוט לאוויר – כך דווח באתר הארץ. פעילי סביבה מבקרים בחריפות את הנוהל, טוענים שהוא עומד בניגוד לעקרונות חוק אוויר נקי ומביעים חשש מאכיפה מקלה במקרים של זיהום ברמות קלות יותר. גם במשרד הבריאות מודאגים מכך שהנוהל יאפשר רמות פליטה שמסכנות את הבריאות.
כיום פועלים המפעלים על פי היתר פליטה הקובע מה הן רמות הזיהום המותרות, בהתאם לחוק אוויר נקי שיישומו התחיל לפני כשמונה שנים. החוק לא קובע את אמצעי האכיפה נגד המפעלים החורגים מהנוהל, ומפנה את הטיפול בהם למשרד להגנת הסביבה. הנוהל החדש מגדיר מפגע חמור במקרים בהם נמדד זיהום ברמה של 150% בפליטת חומרים אורגניים נדיפים, חומרים מסרטנים או כאלו שפוגעים בפוריות. כמו כן מפגע יוגדר כחמור אם היתה חריגה של 300% בפליטת תחמוצות חנקן וגופרית או חלקיקי זיהום זעירים, שהם חלקיקים בקוטר זעיר החודרים למערכת הנשימה וכוללים מרכיבים כימיים שונים. בבדיקות פתע של ארובות מפעלים שערכו במשרד בשנים האחרונות, התגלו חריגות ברמות שונות בכ-30-50% מהמפעלים.
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה להארץ: "עמדת משרד הבריאות היא שנוהל זה מציג רמת חריגות שעלולות לגרום להעלאה משמעותית של החומרים האמורים באוויר בקרבת האוכלוסייה. חלק מהחומרים שלגביהם נקבעו חריגות של 300% מערך הפליטה התקני, נכללים בקבוצת החומרים המסרטנים על פי ארגון הבריאות העולמי. חריגות כאלה עלולות להוות סיכון בריאותי".
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה להארץ: "נוהל האכיפה טרם יושם מכיוון שהוא נמצא בבדיקה מחודשת בהתאם להערות משרד הבריאות וההערות העולות מהשטח לגבי יישומו. בהינתן מחסור חמור בכוח אדם בתחום האכיפה, המשרד מתקשה לעמוד בלוחות הזמנים הקצרים שנקבעו בו, ועל כן, האכיפה מתבצעת בלוחות הזמנים שלפני ייסוד הנוהל עד למיצוי כלל הבדיקות. הנוהל אינו סותר את חוק אוויר נקי, שבו אין כלל לוחות זמנים לאכיפה. הוא מגדיר מהן הפרות חוק חמורות במיוחד, וגוזר לוחות זמנים קצרים יותר להימשכות הליכי אכיפה, ביחס ללוחות הזמנים שנקבעו עבור הטיפול במפגעים רגילים.
"במסגרת מדיניות האכיפה של המשרד נקבעים סדרי העדיפויות בהתאם לדחיפות ובהתחשב במשאבים העומדים לרשותו", נמסר עוד. "העובדה שנקבעו מפגעים מסוימים בנוהל, אין פירושה כי מפגעים אחרים לא נאכפים. בתקופה זו מדיניות האכיפה של המשרד בכלל ובתחום מניעת זיהום אוויר בפרט מצויה בבחינה וחשיבה מחודשת. רשימת המזהמים המהווים עבירה חמורה בחריגה של 150% נקבעה בהתבסס על החלוקה הנהוגה בגרמניה של חומרים בעלי סיכון גבוה וסיכון נמוך. לפי הרגולציה הגרמנית (המהווה נקודת התייחסות לקביעת תקני איכות אוויר של המשרד, ונחשבת מתקדמת ומחמירה יחסית, צ"ר), חלקיקים ככלל לא נחשבים כגורם סיכון גבוה, אלא רק חלקיקים מסווגים (למשל מתכות). משרד הבריאות טוען שיש לצרף גם את החלקיקים הלא מסווגים לרשימת המזהמים".