חגית יצחק, מומחית באסטרטגיה פרסומית ושיווק מתקדם – בעלת מאץ פוינט תקשורת שיווקית – בטור אישי לקריות באינטרנט: אתה משקיע כספים ומשאבים רבים בשיווק ופרסום העסק שלך, אך התוצאות אינן מספקות אותך? הסוד הפשוט – ארגז כלים יישומי למיצוי הפוטנציאל מבלי ללכת לאיבוד
סוד השיווק האפקטיבי טמון בשאלה המרכזית: למי אתה מתכוון למכור?
התשובה "אני פונה לכולם!" בה אני נתקלת בבואי לבחון פעילות עסקית של ארגון או בית עסק היא בדיוק התשובה אותה אני לא אוהבת לשמוע. קהל היעד שלך חייב להיות מוגדר וממוקד על מנת שתצליח להגיע אליו ביעילות, לבנות עבורו מסר שיווקי מנצח וכך גם לשמור על נאמנותו אליך לטווח הארוך.
הגדרת קהל היעד היא, בעצם, הצעד הראשון אותו עליך לבצע לפני כל פעילות שיווקית בה תנקוט. לאחר מכן תוכל לבחור בהתאמה את ערוצי השיווק, לבנות את קמפיין הפרסום ולהגדיר לעצמך יעדים. לכן המילה "כולם" היא מילה אותה אתה חייב להוציא מהלקסיקון כאשר מדובר בקהל יעד. שכן, ככל שהקהלים שלך יהיו מוגדרים, מאופיינים ומפולחים בקפדנות, התוצאות השיווקיות תהיינה טובות הרבה יותר.
קח בחשבון שהגדרה ואפיון קהל היעד היא בהחלט לא משימה פשוטה. עליך לאסוף כמה שיותר נתונים, מאפייני התנהגות ומאפייני סגנון חיים. הנתונים צריכים להיות מפולחים בהתאם לקטגוריות הבאות: מאפיינים דמוגרפיים (מין, גיל, מקום מגורים, מצב משפחתי, השכלה, תעסוקה, מצב סוציו אקונומי). מאפייני עניין (מה מעניין את קהל היעד שלך, מהם התחביבים שלו, איזה עיתונים הוא קורא, היכן הוא מבלה בשעות הפנאי שלו – בקניון, בגן שעשועים או על חוף הים). הרגלי צריכה (היכן הוא רוכש את המוצרים שלו, מי במשפחה אחראי על הרכישות ועל ניהול התקציב כאשר רוכשים את המוצר שאתה מוכר). מאפייני אופי (האם הקהל שלך שמרן, בזבזן, חסכן, פתוח לחידושים, יצירתי או חובב מיסטיקה). צרכים וטעמים (מה קהל היעד שלך אוהב, איזו מוסיקה מדברת אליו, איזה פרסומות הוא מעדיף, האם מסר קצר וקולע או מסר שמתאר במפורט את תכונות המוצר שלך, מהם הצבעים האהובים עליו, איזו אריזה מתאימה לו וכדומה).
לדוגמה, אם אתה מוכר ג'ינס חדש לבני נוער. חשוב שתבחין בין נערים לנערות, תגדיר טווח גילאים מתאים, כמה ילדים יש במשפחה שמתאימים למוצר, מי רוכש בגדים עבור אותם בני נוער, האם יש מביניהם כאלה שעובדים ומממנים את הרכישות שלהם בעצמם, האם המוצר שלך טרנדי ועונתי או שיוכל ללוותם לטווח ארוך יותר, האם הם אוהבים להיות חריגים בלבושם או הולכים עם הזרם, מהו סגנון החיים שלהם, מהו סדר היום שלהם, כמה פעמים בחודש הם רוכשים בגדים, עם מי, מתי והיכן. כל הנתונים האלה יעזרו לך להתמקד ולהגיע כמה שיותר קרוב לפילוח מדויק של מי ירכוש את אותו הג'ינס. בזכות האינפורמציה שתאסוף תוכל להיות יצירתי וחדשני גם בדרך שבה תחשוף את המוצר לבני הנוער.
אחרי שהגדרת מיהם קהלי היעד שלך תוכל לבחור את ערוצי השיווק והפרסום המתאימים: עיתונות ארצית או מקומית, רדיו, אינטרנט, רשתות חברתיות, שלטי חוצות, טלוויזיה וכדומה. כמובן שבניית הקמפיין הפרסומי מבוססת משאבים ותקצוב.
מכאן, שהגדרת קהל היעד שלך תסייע בידך לחסוך במשאבים, בזמן ותגדיל את רמת ההכנסות שלך. שהרי ככל שקהל היעד ממוקד יותר, כך תדע איך נכון יותר לפנות אליו בצורה חכמה, תשקיע בצורה נבונה את כספך ולא תתפזר על ערוצים שאינם מתאימים למוצרים שלך. וכמו שאני אומרת ללקוחותיי: בשיווק יעיל ככל שנצליח לפנות אל הלקוח ברמה האישית ביותר – נצליח לקלוע. עכשיו רק נשאר לנו לשבת ולחשוב איך עושים את זה…