האם רשות מקומית רשאית לגבות כסף מתושבי חוץ על כניסה לספורטק העירוני? בשאלה הזו ידון בקרוב הרכב של שופטי בג"ץ, בעקבות עתירה שהגישו השבוע הורים נגד עיריית קרית אתא ומשרד הפנים – כך מדווח אתר הארץ. בחודש אפריל השנה החליטה העירייה לגבות דמי כניסה לספורטק בסך 30 שקלים למבוגר ו-20 שקלים לקטין שאינם תושבי העיר.
"הארץ" מדווח כי העותרים, משפחות והורים תושבי שפרעם ואעבלין הסמוכים לקרית אתא, טענו באמצעות עורכי הדין עלא חיידר ואמירה עראף מעמותת הגליל כי החלטת העירייה יצרה הפרדה פסולה בין אזרחים, שכן רוב רובם של מבקרי החוץ הם בעיקר אזרחים ערבים מהיישובים הסמוכים כמו אעבלין, שפרעם, טמרה, כאבול וכפר מנדא, שבהם אין ולו פארק ציבורי אחד.
"ככל הנראה, שיקולים זרים של הרצון להדיר את רגלי האזרחים הערבים מהפארק, הם אלו אשר הניעו את הרשות המקומית. סברה זו אינה נובעת מאינטואיציות רגשיות ערטילאיות של האזרחים הערבים, גם לא מתוך רצון לנופף בדגל שחור של ‘גזענות', אלא היא תולדה של הלך הרוח ששרר ברחוב באותה העת", כתב עו"ד חיידר. לדבריו, הטענה שכל תושבי החוץ משלמים ולא רק הערבים אינה מוצדקת, מאחר ולרשות תושבי הישובים היהודים עומדים פארקים במקום מגוריהם. עוד ציינו כי הפארק מומן בחלקו בסיוע ציבורי של מפעל הפיס. כמו כן נטען כי פקודת העיריות אוסרת על גביית דמי כניסה לגן ציבורי אלא באישור חריג ממשרד הפנים – תיקון לחוק שהתקבל ב-2007 בעקבות מאבק נגד עיריית רעננה, שגבתה דמי כניסה לפארק העירוני.
בעירייה הסבירו כי דמי הכניסה נגבים על מנת לממן את העלויות הכרוכות בהפעלת הפארק. במסגרת ההליכים שקדמו לעתירה, טען היועץ המשפטי של העירייה במכתב תשובה לעורכי הדין כי "ספורטק אינו פארק ציבורי ולא גן ציבורי אלא מכלול מגרשים ומתקנים לפעילויות ספורט מגוונות", וכי "האמור בסעיף הרלוונטי לפקודת העיריות אינו נוגע למגרשי ספורט אלא לגנים ולגינות".
מעיריית קרית אתא נמסר להארץ: ״מדובר במתקן ספורט המצריך השגחה, טיפול וליווי מקצועי הכרוך בעלויות כספיות. אירוע קריסת הסל בתל אביב מוכיח את חשיבות תשומת הלב המקצועית במתקן בו קיימים מתקני ספורט. תשלום נגבה מתושבים שאינם תושבי העיר ללא קשר למקום מגוריהם".