מתחת לאדמה: בתוך פחות מחמישה ימים, 50 תינוקות נולדו בבית החולים הממוגן ברמב"ם
במהלך חמישה ימים בלבד, נולדו 50 תינוקות, בהם שני זוגות תאומים ו-13 בניתוחים קיסריים, במתחם התת-קרקעי של בית החולים רמב"ם. מאז יום ראשון בצהריים, פועל מערך ההריון והלידה של בית החולים שלוש קומות מתחת לאדמה, בעקבות ההסלמה בגבול הצפוני.
בית החולים התת-קרקעי, הממוגן הגדול מסוגו, הפך למקום הלידה הבטוח ביותר עבור היולדות. עבור חלק מהן, החוויה יוצאת דופן. "זה פשוט מטורף, אני עדיין לא מאמינה שילדתי בחניון," מספרת בר סלמוב, בת 32 מטירת כרמל, שילדה את בתה ברמב"ם ביום חמישי בבוקר. "הכל היה פשוט מושלם, מרגע שהגענו כל איש מקצוע שפגשנו היה מדהים. הלידה עברה במהירות, ורק אחרי שהסתיימה אמר לי בעלי, 'בר, את קולטת? ילדנו בחניון!'".
זו לא הפעם הראשונה שסלמוב יולדת בנסיבות מאתגרות. את בנה השני היא ילדה בתקופת הקורונה: "12 שעות בחדר לידה עם מסכה. לא היה פשוט. כבר עדיף ללדת בחניון," היא צוחקת. "אבל ברצינות – מה שחשוב זה שכולם בריאים והכל עבר בשלום. לפחות יש לנו סיפור לנכדים, וגם אולי חניה חינם לכל החיים," היא מוסיפה בקריצה.
לקחים ממלחמת לבנון השנייה יושמו במתקן התת-קרקעי
המתקן התת-קרקעי של רמב"ם נבנה בעקבות הלקחים שנלמדו ממלחמת לבנון השנייה בקיץ 2006, אז יולדות נאלצו ללדת תחת מתקפות טילים. "חוויות הקשות ההן הובילו למחקרים ותכנון מתקדם יותר, וכיום אנו מתמקדים בעיקר בחוויית היולדת ובביטחונה," אומרת מיכל קרנצלר, מנהלת הסיעוד במערך ההריון והלידה של רמב"ם.
"בזמן מלחמת לבנון השנייה פעלנו בעיקר מתוך ראייה רפואית, היום הדגש הוא על חוויית הלידה עצמה. היולדות נמצאות במקום המוגן ביותר, ואנו מבטיחים להן תחושת בטיחות באמצעות טיפול הכולל 'אפס הפרדה' בין האם ליילוד. הצוות המקצועי זמין בכל עת כדי להבטיח שהן יכולות להתרכז אך ורק במה שחשוב – הלידה והחיים החדשים שהביאו לעולם," סיכמה קרנצלר.