את המתח והלחץ שאנחנו חשים כמבוגרים מרגישים גם הילדים שלנו. איך נהפוך את הסיטואציה למרגיעה? ד"ר שרון פלגי, פסיכולוגית ארצית במכבי שירותי בריאות, מספקת כמה טיפים שיוכלו לסייע לכם
אנחנו נמצאים במצב לחימה מורכב שלא הכרנו. מצב שגורם לכולנו רמה גבוהה של לחץ, עצב, דאגה וחשש גדול מהלא ידוע. בין אם אנחנו באזורי הדרום והחזית, בין אם באזורי המרכז, השפלה והשרון המופגזים מעת לעת ובין אם באזורים צפוניים יותר – מוגנים בגופנו, אך בנפשנו נמצאים עם כוחות הביטחון והאזרחים אשר נמצאים בסכנה.
את המתח והלחץ שאנחנו חשים כמבוגרים, מרגישים גם ילדינו. את המתח הם קולטים מאיתנו וגם דרך המידע שמגיע אליהם.
אחד הדברים שמשפיעים באופן המרבי על חוסן של ילדים הוא התגובה שלנו ההורים. אם אנחנו כמבוגרים נצליח לגייס חשיבה רציונלית ורגועה, לדבר על המתחולל ולהרגיע את עצמנו וגם את הילדים שלנו, ניצור תחושת חוסן משפחתי שתשפיע ותסייע על כולנו. יש כמה דברים שאנחנו יכולים לעשות כדי לאפשר זאת לנו ולילדינו.
שמרו על בטיחותכם ועל בטיחות ילדיכם
* חשוב להקפיד על הוראות והנחיות מערכת הביטחון – הישארו בממ"ד, במקלט או במקום מוגן.
* הפכו את האזור המוגן למקום שנעים להיות בו. הביאו שמיכות, חפצים, פעילויות פנאי וגם מזונות אהובים שיהיו זמינים עבורכם.
* אם אתם גרים באזורי "צבע אדום" ואתם חשים מתח רב מדי, הרשו לעצמכם לנסוע מחוץ לאזור המתיחות והטילים.
דברו ושתפו בהסבר על הדברים ועל רגשות
* הסבירו לעצמכם ולילדיכם את מה שקורה במילים פשוטות, ותוך שילוב בין אמירות כנות לבין שמירה על אופטימיות והרגעה – התאימו את ההסבר לגיל הילדים, למציאות בבית ולאופן בו הם שואלים או מתעניינים.
* דברו עם ילדיכם על הרגשות שהם חווים, תנו לרגשות מילים, תנו לגיטימציה לרגשות, אך שלבו גם מידע מרגיע לרגשות קשים. אפשר בהחלט לשתף גם ברגשותיכם שלכם, אך באופן מכבד ומרגיע.
* פעמים רבות, שיח משפחתי הכולל את כלל בני המשפחה מסייע – השיח מאפשר לילדים צעירים לשאול שאלות ולהביע דברים שלעיתים למבוגרים יותר קשה יותר לשתף, ומגייס תמיכה ושיתוף בין כלל בני המשפחה.
הפחיתו לחץ וחרדה
* שימו לב לתחושות שלכם ושל הילדים שלכם – וכיצד התחושות מפעילות אתכם. אם אתם או ילדיכם חשים רמה גבוהה של מתח או פחד, נסו לערוך במשותף פעילויות מרגיעות – נשמו באופן רגוע נשימות עמוקות והקפידו בעיקר על הוצאת אוויר איטית. נשמו פנימה כמו שאתם מריחים פרח, הוציאו אוויר כמו שאתם מכבים נר או מנפחים בלון. אפשר לנשום יחד עם הילדים, ממש כפעילות משפחתית.
מיון מודרך – צרו עם הילדים סיפור משותף שבו אתם נמצאים יחד ב"מקום בטוח" – מקום שנעים ומוכר לכם, מהחיים או מהדמיון, דמיינו כיצד אתם נמצאים בו – תוך שימוש בחושים שונים. כיצד הסביבה נראתה במקום הבטוח הזה, אילו צלילים יש מסביב, מה הטמפרטורה.
אפשר לספר לילדים שלנו סיפור על המקום הבטוח, ואפשר גם להציע להם שהם יספרו לכם סיפור שכזה. דרך נוספת היא לבקש מכל אחד מבני המשפחה לעצום עיניים, לדמיין מקום שכזה, ואז שכל אחד מבני המשפחה ישתף מה היה המקום הרגוע שלו.
אפשרו לעצמכם להתנתק
* צריכה גבוהה מדי של מידע ותקשורת מגבירה את עוצמת המתח והלחץ – נסו לצרוך חדשות במידה, עם עדיפות לקריאת מידע.
* שמרו על שגרת חיים רגילה ככל האפשר. תתלבשו ואל תישארו בפיג'מה, תאכלו יחד ארוחות בזמנים הרגלים, נסו לשלב ככל האפשר ביום פעילויות שאינן קשורות למצב.
* שלבו את כל בני המשפחה בפעילויות מעלות חיוך, מרגיעות ומהנות. אם אתם בבית עם הילדים, חפשו פעילויות שנעימות לכולכם (תחרות שירה, הומור, משחקים משתפים וכדו').
* שבו עם המשפחה במקומות שאתם חווים כבטוחים ונעימים – בבית, או מחוצה לו, אם אתם מתגוררים באזורים שמאפשרים זאת.
על רקע המצב הביטחוני, מפעילה מכבי קו סיוע מיוחד לתמיכה נפשית המאויש על ידי עובדים סוציאליים. המוקד זמין לחברי מכבי דרך מוקד מכבי ללא הפסקה במספר 3555*.