הרגלי האכילה השתנו וכך גם זמני השינה. על ההורים מוטלת האחריות להשיב את התלמידים רעננים עם כוחות מחודשים. מומחים בתחומם מציעים דרכים להתמודדות עם שינה נכונה, מסבירים למה חשוב לטעון את הגוף באנרגיה לאחר הצום של הלילה וגם מהו המשקל אידיאלי לנשיאת תיק גב?
חופשת הקיץ כבר במקצה הסיום, והרגלי החופש עדיין נושפים בעורפם של בני הנוער שהתרגלו להמעיט בשעות השינה בלילה, להירדם בשעות הקטנות ולהקיץ בצהרי היום. בכדי להתגבר על העייפות, פנינו לד"ר עופר בלומנפלד, מומחה לרפואת משפחה של מכבי, להתמודדות עם האתגר. "מומלץ שילדי בית הספר היסודי ישנו כעשר שעות שינה רציפה בלילה ועל כן, אם מתעוררים להסעות ב06:30 רצוי שילכו לישון עד לשעה 21:00. בהתאם מומלץ שבני הנוער הלומדים בחטיבות הביניים והתיכון ישנו בממוצע 9 שעות ועל כן ילכו לישון לא יאוחר מ22:00" לדבריו, כשבוע לפני החזרה ללימודים, על ההורים להחזיר לשגרה הכוללת הקפדה על שעות שינה מינימליות על פי גיל ועל שעת השינה. בנוסף, יש לשים דגש על צמצום זמן מסכים- משחקי מחשב, צפייה בטלוויזיה וטלפונים החכמים הבאים על חשבון פעילויות חברתיות בעולם האמיתי, על חשבון שעות השינה ומעודדים יושבנות –במקום אורח חיים פעיל.
הילדים גם יחזרו לשאת משקל רב בתיקי בית הספר שעלול להכביד על גבם. אז מה עושים? לימור אילוז, הפיזיותרפיסטית המחוזית של מכבי בצפון ממליצה כיצד לבחור את התיק המתאים ואיך לסדר אותו שיתאים באופן מיטבי. " המעבר לבית הספר מביא איתו יותר שעות ישיבה, תדאגו שהילדים יהיו יותר פעילים בשעות אחר הצהריים, מחוץ לבית או בחוגים. הטיפ המרכזי והחשוב מכולם הוא להשקיע מאמץ ומחשבה בבחירת הילקוט. ישנה חשיבות רבה להתאמתו שכן באמצעותו ניתן למנוע עייפות, כאבים חזקים ונזקים מצטברים לגב". לדבריה, חשוב להקפיד כי משקל הילקוט לא יעלה על 15% ממשקל הילד הנושא אותו. על הילקוט להיות עשוי מחומרים חזקים אך קלי משקל. בכדי להקטין את העומס, בתא הגדול, הקרוב ביותר לגב, יש לשים את הספרים הכבדים. בתאים הקטנים והרחוקים יותר יש לשים את הפריטים הקלים והקטנים.
בנוסף, תקופת החופש הביאה את הילדים להימצא יותר בביתם הצונן ואיתה רכישה מוגזמת של חטיפים ומתוקים שונים שגם הובילה לאכילה שלא מרעב אלא משעמום או מתוך רצון לנחמה לעיתים. איך נתגבר? רותי מיכאליס גרינולד, תזונאית במכבי טוענת כי אוכל לא בריא אינו הפתרון לשעמום ולרגשות של תסכול, דאגה, מתח ואפילו פחד ממה יהיה. תפקידכם ההורים, לשאול ולהקשיב, להבין ולדבר גם על הרגשות הללו ולא לפצות באוכל. חשוב להקפיד על אכילה ביחד עם מגוון של ירקות וגם קצת פירות, על הכנת אוכל בריא לבית ספר בתיאום עם הילדים. חשוב מאד לאכול בבית כבר לפני היציאה למסגרת, כדי לטעון את הגוף באנרגיה לאחר הצום של הלילה. לשתות רק מים והרבה ואם רוצים לשתות לפעמים מעט מתוק, אז עדיף להכין בבית עם הילדים ולא לקנות מוכן. שלבו את הילדים בהכנת הארוחות הבריאות . תנו להם משימות מותאמות והעבירו להם אחריות, אל תוותרו. חפשו יחד איתם חוגי ספורט מהנים וגם צאו איתם לפארקים לפעילות משותפת. הראו להם דוגמא אישית בריאה ואיכלו יחד למען המשפחתיות והבריאות.