על פי תביעה שהוגשה לאחרונה בבית המשפט, במהלך חודש מרץ 2022 חתם זוג צעיר על מסמך התחייבות לרכישת דירה חדשה מקבלן מוכר שבונה באזור חיפה והקריות. לטענת הרוכשים, הצדדים סיכמו וחתמו על מחיר המכירה המוסכם, יחד עם מספר הטבות שהעניק הקבלן לזוג, בין היתר הטבה משמעותית לפיה מחיר הדירה לא יוצמד למדד תשומות הבניה.
על פי כתב התביעה, לאחר החתימה, נשלחה מטעם הקבלן טיוטת חוזה מפורטת אל עורכת הדין ששכרו הרוכשים, אולם לאחר מספר ימים התבקשו הרוכשים להמתין לטיוטת חוזה מעודכנת, שתשלח אליהם לאחר שייחתם הסכם ליווי בנקאי לפרויקט והמתנה זו נמשכה למעלה משלושה חודשים לבקשת הקבלן.
עוד טוענים הרוכשים כי כאשר שאלו הרוכשים מעת לעת בתקופת ההמתנה מתי ניתן לחתום על ההסכם המפורט, נענו כי "עוד מעט חותמים". התובעים טוענים כי לאחר למעלה משלושה חודשים מיום ההתקשרות בין הצדדים, זימן הקבלן את הרוכשים למשרדו והודיע להם באופן חד צדדי ופתאומי כי הוא משנה את תנאי מסמך ההתחייבות החתום.
עו"ד אבי אברהם המייצג את הרוכשים אומר לאתר חדשות חיפה והקריות: "הקבלן הודיע כי בשל עליית מחירים בתקופת ההמתנה וחוסר כדאיות כלכלית, מחיר הדירה החדש יהא גבוה ב-150,000 שקל מהמחיר שהוסכם ונחתם בין הצדדים. בנוסף, ביטל הקבלן את הטבת העדר הצמדה למדד תשומות הבנייה שהעניק להם במסמך ההתחייבות".
לטענת הרוכשים, הם נפגעו כלכלית באופן משמעותי, שכן בזמן שהיו כבולים במסמך חתום עם הקבלן, עלו מחירי הדירות בשוק הדיור – ולבסוף נותרו הם מול שוקת שבורה.
על פי כתב התביעה על סך של 270,000 שקל שהוגש לבית משפט השלום בחיפה נטען כי הקבלן חזר בו לכאורה מהסכמותיו והתחייבויותיו וזאת בין היתר בשל טעות בכדאיות העסקה, עת אמר להם בן היתר: "עם המחיר הזה אני לא יכול לחיות היום כולל מדדים כולל הכל", "מצטער מאוד הדירה הזאתי אני מוכר אותה היום במיליון וחצי", "לא ידעתי שתהיה התייקרויות כאלה" – ועוד.
כנטען בכתב התביעה, הקבלן למעשה החתים את הרוכשים על מסמך ההתחייבות בכדי לכבול אותם ולהבטיח את עצמו. כך החזיק אותם כ"שבויים" בידיו משך שלושה חודשים – אם לא תהיה עליית מחירים בשוק הנדל"ן, הרי שיש קונים שבויים שממתינים "במגירה", במידה ותהיה עליית מחירים יבטל הקבלן במחי יד את ההסכמות עמם, ויציע את הדירה לכל המרבה במחיר.
עו"ד אבי אברהם שמייצג את בני הזוג מסר בתגובה: "מדובר בחוסר תום לב קיצוני מצד הקבלן. עולם החוזים בכלל ושוק הנדל"ן בפרט, אינם יכולים להתקיים כאשר צדדים להסכם קובעים מחיר ומשנים אותו לאחר מכן כאשר העסקה אינה משתלמת להם עוד או כי הם רוצים לייצר רווח נוסף".