מחקרים מוכיחים כי קיימת אחוזי לקות שמיעה גבוהים יותר בקרב המשתמשים באוזניות בתדירות גבוהה בעקבות החשיפה הממושכת לרעשים, בהשוואה לאלו שמשתמשים באוזניות באופן מופחת או אינם משתמשים כלל- פנינו לריהאם ח'ורי פרח, אודיולוגית במרכז מומחים של מכבי שירותי בריאות, להבין את המשמעויות
חשיפה לרעש מזיק, מהווה גורם משמעותי ונפוץ לירידה בשמיעה, במיוחד בקרב האוכלוסייה המבוגרת עקב תעסוקה בסביבות רועשות (כגון מפעלים, שדי תעופה וכו’). לאחרונה העדויות המחקריות מציינות עלייה משמעותית בלקויות השמיעה בקרב האוכלוסייה הצעירה כתוצאה מחשיפה ממושכת למוזיקה דרך אוזניות במיוחד בעוצמות האזנה גבוהות.
מדוע אוזניות גורמות לירידה בשמיעה?
"האזנה למוזיקה בעוצמה חזקה וממושכת דרך אוזניות, הורסת את תאי השערה הקטנים שבאוזן פנימית וגורמת לפגיעה קבועה. בניגוד למה שקורה באופן טבעי בגוף האדם, השערות שנהרסות באוזן הפנימית אינן צומחות מחדש, לכן הנזק שנגרם הוא נזק בלתי הפיך והתוצאה היא ירידה קבועה בשמיעה"
אילו רעשים מזיקים לשמיעה?
"רעשי הדף ירייה או פיצוצים כגון רעשים אשר נחשפים אליהם בשירות הצבאי, מוזיקה עוצמתית בהופעות או אולמות אירועים ורעשים תעסוקתיים עלולים לגרום לירידה חמורה בשמיעה בתדרים גבוהים אשר מובילה לקושי בהבנת הדיבור על רקע רעש. לעיתים מתלווה לירידה בשמיעה זמזומים באוזניים או לתופעה שנקראת 'טינטון'-המהווה סימן מקדים לפגיעה בשמיעה. לפי הספרות המקצועית, חשיפה ממושכת של שעתיים לרעש בעוצמה של 85 דציבל, עלולה לגרום לנזק בלתי הפיך בשמיעה. זמן החשיפה הולך ומתקצר ככל שעוצמת הקול מוגברת, כך שחשיפה לדקות אחדות לרעש בעוצמה של 100 דציבל מספיק לגרימת לקות שמיעה".
איך ניתן לשמור על השמיעה בכל זאת?
"מומלץ להשתמש במגני אוזניים כגון אטמי אוזניים חד פעמיים או אטמים לפי מידה מיוחדת המותאמים במכוני שמיעה. כמו כן, הפחתת עוצמת הקול כשמאזינים למוזיקה דרך אוזניות תעזור גם כן. בנוסף, שליטה במינון, מומלץ להאזין למוזיקה דרך אוזניות לזמנים קצובים ולאפשר מנוחה לאוזן על ידי הפסקות תכופות".
? איך בוחרים אוזניות מתאימות
"לסוג האוזניות השפעה רבה על שמיעתנו, לכן כדאי לבחור אוזניות שמכסות את כל האוזן כגון Supra-aural headphones, המספקות איכות צליל גבוהה יותר מאשר אוזניות שנכנסות לתעלת השמע. במידה ובוחרים אוזניות מסוג Supra-aural חשוב לדעת כי קיימים שני סוגים עיקריים: אוזניות פתוחות המספקות צליל באס מדויק ואיכותי, אך מאפשרות לצליל לדלוף החוצה. לעומת, אוזניות סגורות האוטמות את האוזניים ומאפשרות האזנה באיכות גבוהה ומונעת דליפה אקוסטית של צלילים אך גורמות להתחממות האוזניים והזעה עם שימוש ממושך".
מה עושים אם חשים קושי בשמיעה או זמזומים באוזניים?
"במקרים כאלה חבל להתמהמה, מומלץ לפנות בהקדם לרופא אף אוזן וגרון לבדיקה ולבקש הפנייה לבדיקת שמיעה ולקבל חוות דעת מקצועית".