כב' רשמת ההוצאה לפועל בלשכת נצרת, אלה פטל, הורתה לאחרונה על סגירת תיק שניהל בנק כנגד חייב שלא כדין במשך 3 שנים למרות שהחוב שולם על ידי הערבה.
כאמור בהחלטת הרשמת, המדובר בתיק תובענה שנפתח על ידי בנק בשנת 2015 לגביית חוב בסך של 16,723.27 ₪. בשנת 2017 אושרה בקשת הזוכה למיצוי הליכים ולמתן אישור לפעול כנגד הערבה, אחות של החייב.
בהתאם, נפתח בשנת 2018 תיק הוצל"פ כנגד הערבה וצוין, כי נכון ליום 12.11.17 עמדה יתרת ההלוואה על סך של 12,248 ₪, בעוד שבסמוך למועדים אלו עמדה יתרת החוב בתיק זה על סך של 9995 ש"ח בלבד (בשים לב לתשלומים שהתקבלו ע"ח החוב בתיק). הזוכה התחייב בכתב בעת פתיחת תיק הערבה להפחית מתיק זה כל תשלום שישולם בתיק של הערבה.
אלא שכבר בחודש 11/18 נסגר תיק הערבה לאחר שזו פרעה את מלוא החוב בחודש 10/18, ואילו תיק החייב נותר על כנו מבלי שהזוכה יפחית התשלומים ששולמו בתיק הערבה כמתחייב על פי דין ועל פי התחייבותו.
רק בחודש 1/22 הגישה הערבה בקשה לסגירת התיק כנגד החייב. הבנק בתגובתו אישר כי אכן לא בוצעו הקטנות חוב אולם טען, ללא כל אסמכתא או תחשיב, כי אין מקום לסגירת התיק עקב יתרת חוב שתיוותר לחייב. הבנק חויב לחדש התגובה בהתייחסו לכך שהחוב בתיק אופס, ואף נראה כי נגבו כספים ביתר. הבנק נדרש להתייחס גם לעניין חיובו בהוצאות. רק בתגובה משלימה של הבנק אישר הבנק, כי החוב נפרע וכי ישיב כספים שנגבו ביתר.
הרשמת קבעה כי לבנק חובה מוגברת לנקוט בתום לב ובזהירות בעת ניהול התיק, וכי הנ"ל הפר חובה זו עת לא ביצע הקטנות חוב בגין תשלומי הערבה וגם לאחר שגילה כי פעל שלא כדין כנגד החייב, לא טרח לבצע בדיקה מקיפה של יתרת החוב והיה נאות להמשיך לפעול כנגד החייב ללא כל עילה שבדין. הבנק אף לא הבהיר הפערים בין יתרות החוב בתיקים בעת פתיחת תיק הערבה. בהחלטה נקבע, כי "בסופו של יום, כתוצאה ממחדליו של הזוכה, למעשה נותר התיק פתוח כנגד החייב שלא כדין משך למעלה משלוש שנים ואגב התרשלות בניהול התיק, אותה לא ניתן לסבול מנושה מוסדי "מקצועי" כדוגמת בנק. בתקופה זו נותרו ההגבלות על החייב בתיק והתיק אף צבר הפרשי ריבית והצמדה שלא כדין, דבר אשר הוביל לגביה ביתר. התנהלות זאת מחייבת השבה ופסיקת הוצאות לדוגמא".
הרשמת הוסיפה, כי את ההשבה יש לבצע בצירוף ריבית לפי כלל החישוב בתיק, על מנת לאפס את הריביות שנגבו שלא כדין בגין החוב שנצבר ולבטל הגביה ביתר במלואה. משכך הורתה, כי הזוכה ישיב לערבה תוך 30 ימים את הסכומים הבאים- סך של 1,000 ש"ח, שהנו סך של 1582 ש"ח נכון להיום, וכן סך של 1,000 ש"ח, שהנו סך של 1565 ש"ח נכון להיום.
לעניין הוצאות כאמור ציינה הרשמת, כי בנסיבות העניין ועל מנת להימנע מהתנהלות חוזרת של הזוכה בתיק, יש לחייב את הזוכה בהוצאות לדוגמא. עם זאת יש לשקול גם את גובה החוב המקורי בתיק וכן את העובדה שהזוכה לא יזם הליכים חדשים כנגד החייב בתקופה הרלוונטית. משכך הורתה הרשמת, כי הזוכה ישלם לחייב ולערבה, ביחד או לחוד, הוצאות משפט בסך כולל של 5,000 ש"ח תוך 30 ימים.