במאמר שפרסם תמיר בן שחר באתר גלובס הוא טוען כי "לחיפה יש מוקדי פעילויות חזקים כמו שלושה נמלי ים, שדה תעופה, חמישה בתי חולים, פארק מדע, מוסדות אקדמיים, חוף ים, עיר תחתית ושווקים • אלא שכל אלה אינם מנוצלים, ולצד היצע הבנייה הנמוך ובריחת הצעירים והמשפחות מהעיר – נוצר רצף אתגרים". מערכת חדשות חיפה והקריות מוסיפה כי בחיפה גם תאגיד עירוני בבעלות מלאה של העירייה, אותו מנהל כבר שנים אור שחף. אז למה זה קורה? ומה האחריות של החברה הכלכלית לחיפה למצב?
על פי המאמר, חיפה מיתגה את עצמה בשנים האחרונות בדימויים שליליים כמו "עיר החזירים" ו"היפהפייה הנרדמת". העיר שהייתה מוקד כלכלי חזק וצומח עד לפני שני עשורים, אינה מצליחה מאז לחולל צמיחה כלכלית ולעצור את ההגירה השלילית של משפחות אל הערים סביב בכלל, ושל צעירים בפרט – מה שהופך אותה ל"עיר מזדקנת".
מוקדי המשיכה הכלכליים
על פי הדיווח של בן שחר באתר גלובס, בחיפה כ-650 אלף מ"ר של שטחי מסחר, מתוכם כ-250 אלף מ"ר ברחובות. העיר ממוקמת שנייה בין ערי ישראל ביחס הכי גבוה של שטחי מסחר למשק בית – 5.9 מ"ר. אלה המרכזים הבולטים:
גרנד קניון – המוביל מבין המרכזים, ומשרת בעיקר את תושבי חיפה. יש בו כ-49 אלף מ"ר של שטחי מסחר, משרדים ושירותים. הקניון תופס כ-15% מכוח הקנייה המצוי בחיפה בלבד.
עזריאלי חיפה – הקניון של דרום חיפה, משרת את תושבי מערב ודרום חיפה, טירת הכרמל ויישובי חוף הכרמל. פועלים בו כ-23 אלף מ"ר של שטחי מסחר (כולל סופרמרקט בשטח של כ-3,000 מ"ר) ושטחי בילוי, בית קולנוע ומועדון הזאפה.
סינמול – מבוסס על העוגן, בית הקולנוע יס פלאנט עם 23 אולמות. בנוסף, פועלות בו גם תחנת רכבת, ובסמיכות "מרכזית המפרץ". היום מתפקד כמרכז בילוי, וככזה תקופת הקורונה פגעה גם בו. הקומה השלישית של הקניון מאכלסת את בית חולים אסותא.
חוצות המפרץ – ממוקם בחיפה, ברם, קרוב יותר ל"עיר הקריות" – ותופס כ-14% מכוח הקנייה בה. מתפרס על שטח של כ-55 אלף מ"ר.
"התדמית והפעילות הכלכלית בחיפה בשפל"
על פי הכתבה בגלובס, חיפה סבלה וסובלת מעודף היצע של שטחי מסחר, ומאבדת כוח קנייה ומבקרים ל"ערי הקריות", לנשר ולטירת הכרמל. לעיר דרושה מנהיגות עסקית וכלכלית שתממש תוכנית אסטרטגית כלכלית שתנצל את היתרונות התחרותיים המובהקים של העיר.
במקביל, צפוי כי שוק תלפיות ימשיך לצמוח, וייהפך למוקד קולינרי ארצי ואזורי, יימשך שדרוג העיר התחתית, הדר הכרמל יהפוך למוקד שכונתי בלבד, ייפתחו עסקי הסעדה, טברנות ופעילויות פנאי ונופש לאורך חוף הים של העיר, וציר יפה-נוף מוריה ישודרג ויחבר בין עוגני הפעילות הרבים שלאורכו – גם באמצעות מסלולי הליכה ואופניים.
הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'