לקראת הבחירות החוזרות לכנסת שיתקיימו ב-17.9.2019, אמר מייסד ומנכ"ל עמותת "יד עזר לחבר" בחיפה ומייסד מוזיאון השואה בעיר, שמעון סבג: "מי שישלם את מחירה של מערכת בחירות חדשה הם אזרחי המדינה, כיצד יכול להיות שבתקופה כל כך קשה במדינת ישראל עומדים אנו לזרוק סכום עצום של 475 מיליון שקל על מערכת בחירות שהיא בכלל מיותרת בו בזמן שיש עשרות אלפי ניצולי שואה במדינה החיים במצב כלכלי נוראי ומתחת לקו העוני, בו בזמן שיש עשרות אלפי נזקקים שידם אינה משגת לכלכל את משפחתם, בו בזמן שיש נוער בסיכון ואין למדינה תקציבים לסייע להם ולבנות את חייהם, בחירות קרובות יהיו ממש פשע למדינת ישראל כולה מלנהל מערכת בחירות מיותרת בתקופה כל כך קשה. אני פונה לכל המועמדים לכנסת ואומר לכם כי ניצולי השואה הולכים ומתמעטים, חשוב מאד שאת ערוב ימיהם הם יעברו בלא מאבקים ובלא קשיים. יתכן שהבחירות הללו הן באמת ההזדמנות האחרונה לסייע לניצולי שואה רבים, זה הזמן להציב את ניצולי השואה בראש סדר העדיפויות הלאומי ולאפשר להם להזדקן בכבוד".
בתוך כך, יש לציין כי העלות המוערכת לתקציב המדינה היא כ-475 מיליון שקלים, מזה כ-283 מיליון שקלים לתקציב ועדת הבחירות המרכזית וכ-200 מיליון שקלים לתקציב מימון הבחירות. עלות נוספת ליום הבחירות בסך של כ-1.5 מיליארד שקלים היא בגין הנהגת יום השבתון ואובדן התוצר.
"יתכן שהבחירות הללו הן ההזדמנות האחרונה לסייע לעשרות אלפי ניצולי שואה זהו הזמן להציב את ניצולי השואה בראש סדר העדיפויות הלאומי. כמו בכל תקופת בחירות, המפלגות השונות והמועמדים, מחדדים מסרים: ביטחון, דיור מוזל, רפורמה אבודה בתחום החינוך או מדיניות החוץ שעל ראש שמחתנו. בתוך ההמולה הגדולה יש אוכלוסייה אחת חשובה שנזנחה לגמרי, גם על ידי המפלגות שמציגות תפיסת עולם חברתית: ניצולי השואה", הוסיף סבג.
הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, פירסמה רק ביום הזיכרון הבינלאומי לשואה האחרון שהתקיים בינואר 2019, נתונים עדכניים על ניצולי השואה בישראל. מהנתונים עולה כי מדובר באוכלוסייה הולכת ונעלמת; כ-212 אלף ניצולי שואה חיו בישראל בסוף שנת 2017, לעומת כ-221 אלף בסוף 2016. לפי התחזיות, בשנת 2020 יירד מספרם של ניצולי השואה בישראל ויגיע לכ-167,000 איש. היינו מצפים כי הניצולים, ששרדו בגבורה מאורעות נוראים, יזכו בערוב חייהם לחיות בנחת, או לכל הפחות – ברווחה. המציאות הכואבת והמקוממת היא שאיכות חיי הניצולים נמצאת בנסיגה מתמדת, ולפי הערכות – כשליש מהם חיים מתחת לקו העוני.
צילומים: יוסף הירש