מתחם בתי הזיקוק בחיפה ייסגר? בחדשות2 דווח כי כשברקע המחאה הציבורית לסגירת המפעלים הפטרוכימיים במפרץ חיפה, לראשונה מאז קום המדינה נבחנת האפשרות לפנות את בתי הזיקוק. דוח שהוזמן מחברת ייעוץ בינ"ל נועד לבחון שלוש חלופות למתחם המזהם: השארת המפעלים בחיפה תוך הכבדת הדרישות הסביבתיות, צמצום הפעילות בבתי הזיקוק או העתקת כל המפעלים למקום אחר בארץ
מתחם בתי הזיקוק במפרץ חיפה נחשב פצצה מתקתקת מבחינה סביבתית ואיום ביטחוני חמור על חייהם של עשרות אלפי תושבי האזור. אחרי מאבק ציבורי ממושך שקרא לסגירת המפעלים הפטרוכימיים, מתברר שמאחורי הקלעים המדינה בוחנת אפשרות לפנות את המתחם.
בחדשות2 דווח כי לפני כחודש שכרה המדינה את שירותיה של חברת הייעוץ הגדולה בעולם "מקינזי" (McKinsey) על מנת שזו תבחן, לראשונה מזה 84 שנים, את עתידם של בתי הזיקוק והמפעלים הפטרוכמיים במפרץ חיפה. החברה התבקשה להגיש בתוך חודש דוח כלכלי שיבחן שלוש חלופות מרכזיות.
לפי החלופה הראשונה, המפעלים יישארו בחיפה אך הדרישות הסביבתיות יוכבדו. החלופה השנייה מציעה לצמצם את המתחם הפטרוכימי ולפנות קרקע לטובת מסחר ותעשייה לא מזהמת. החלופה השלישית שתיבחן היא העתקת כל המפעלים למקום אחר בארץ או סגירתם המוחלטת, תוך מציאת חלופות כמו ייבוא דלקים לארץ.
מי שהזמין את הדוח ומוביל את הנושא הוא ראש המועצה הלאומית לכלכלה, פרופסור אבי שמחון, שהקים גם ועדת היגוי שבה חברים נציגים מכל משרדי הממשלה הרלוונטיים. חברי הוועדה יבחנו את הממצאים ויגישו בתוך חודשים ספורים את ההמלצות שלהם לממשלה.
למרות שהתהליך נמצא רק בראשיתו, ניתן לומר במידה רבה של זהירות שהותנע כאן מהלך שעשוי להביא להסרת המפגע הסביבתי מעל חיפה וקריות. זו הפעם הראשונה שהמדינה בוחנת את העתקת המפעלים בחינה של ממש ולא כתרגיל מחשבתי.