nrg: שבועיים לאחר שמשרד האוצר ביצע סיבוב פרסה, ובדיקת הצורך בהקמת מפעל לייצור אמוניה בישראל, ייתכן שנמצא פתרון למשבר. עמותת "צלול": "הסיכון אף גבוה יותר מבעבר"
נמצא פתרון למשבר האמוניה? במשרד האוצר מנסים לקדם את האפשרות להקים מפעל לייצור אמוניה בדרום, לצד הצבת אוניית אמוניה בהיקף מצומצם מול חופי חיפה. זאת לאחר שהבוקר (א') כינס מנכ"ל משרד האוצר דיון כדי לבחון את החלופות השונות שעלו.
ב-nrg דווח כי הודעת משרד האוצר, יצאה ללא ידיעת אנשי המקצוע במשרד להגנת הסביבה, ונאמר שזוהי החלופה שלגביה נראה שיש היתכנות לקבלת אישורי כלל משרדי הממשלה. הצורך לבחון את החלופות עלה לאחר שלפני שבועיים, הודיע משרד האוצר על בחינה מחדש של הצורך בהקמת מפעל אמוניה בישראל.
ממשרד האוצר נמסר: "מעבר לעובדה שליישום חלופה זו לא נדרש כל מימון מתקציב המדינה, היא תתרום ליצירת תחרות בין ספקי האמוניה במשק לעומת המצב הקיים, צמצום שינוע האמוניה בכבישי הארץ, וכן עידוד הפיתוח הכלכלי בדרום הארץ. לנוכח חשיבות הנושא והצורך לקדם פתרון ארוך טווח בהקדם האפשרי, יפעלו כלל משרדי הממשלה לתת את האישורים וההיתרים הנדרשים בהקדם האפשרי".
יש לציין כי בעוד משרדי הממשלה, ובהם הכלכלה והגנת הסביבה, לא ניסו למצוא פתרון למשבר בשל הלחץ הציבורי הכבד נגד מכל האמוניה והסיכון שהוא מהווה. אך באוצר טוענים כי הם לא מתכוונים לעמוד מהצד אלא למצוא פתרון לסוגיה.
עוד דווח בnrg כי בעמותת "צלול" מסבירים שבכוונת האוצר לקבוע פתרון, בדמות העברת אמוניה ישירות מהאנייה למפעל בחיפה באמצעות מקשר ימי. אך עד שזה יקרה, מכל האמוניה, שנקבע בדוח המומחים כי הינו מסוכן, ימשיך ויפעל. משמעות ההחלטה היא הגעת 4-5 אניות בכל חודש אל הנמל, הליך מסוכן לכשעצמו.
"החלופה המסתמנת, עליה הודיע משרד האוצר, משמעותה השארת מיכל האמוניה על כנו והפקרת תושבי חיפה לסיכון, לעוד שלוש שנים לפחות. הסיכון אף גבוה יותר מבעבר משום שהמשמעות היא שבכל חודש יגיעו חמש אניות אמוניה – במקום אחת. חזרנו לנקודת ההתחלה רק שהפעם חיפה כימיקלים מסירה מעצמה את האחריות והציבור לומד, שוב, שאין לו על מי לסמוך״
ראש העיר חיפה, יונה יהב, הגיב על החלטת משרד האוצר ואמר: "החלופה הנוכחית היא בדיוק כמו להחליף בין נבלה לטריפה".
יש לציין כי הפתרון המוצע הוא לטווח הארוך ולא נותן מענה למחסור הגדול והמיידי של אמוניה בתעשיות הדשנים של חיפה כימיקלים. מהמשרד להגנת הסביבה לא התקבלה עד כה התייחסות.