הדוח הרבעוני הראשון ל-2016 של המשרד להגנת הסביבה מציג את פעולות התוכנית הלאומית לצמצום זיהום האוויר במפרץ חיפה, לפיו בוצעו 317 בדיקות פתע ב-37 ארובות ונקנסו במאות אלפי שקלים מספר מפעלים מזהמים – כך מדווח ערוץ 10. מנכ"ל המשרד: "פועלים בנחישות לשמירה על בריאות ואיכות חיי תושבי המפרץ"
המשרד להגנת הסביבה מפרסם היום (שני) את הדוח הרבעוני הראשון לשנת 2016 של פעולות התוכנית הלאומית לצמצום זיהום האוויר במפרץ חיפה, וזה מגלה כי המשרד הגביר בחודשים האחרונים את הפיקוח על המפעלים בכך שביצע 317 בדיקות פתע ב-37 ארובות ונקט בהליכי אכיפה כנגד חמישה מפעלים.
כתב חדשות10 אלי לוי דיווח כי עיקרי הדוח מגלים כי ברבעון האחרון 71 מתוך 75 מכשירים המנטרים באופן רציף את פליטות המזהמים מפורסמים לציבור הרחב באופן רציף באינטרנט (עלייה של כ-12% לעומת הרבעון הקודם), הוסדרו הדרישות ל-21 מתוך 26 המפעלים המופיעים בתוכנית, ב-91 מתוך 97 תחנות דלק במפרץ מותקנות מערכות ייעודיות להפחתת פליטות של אדי דלק והוצאו מקרקעית הקישון כ-20 אלף מ"ק קרקעות מזוהמות שנוקו מזיהום.
המשרד הגביר את האכיפה נגד מפעלים מזהמים, כשבין היתר הוא קנס במעל לחצי מיליון ש"ח את מפעל "ביטום" בעקבות אחסון וטיפול לקוי בחומרים מסוכנים והטיל קנס על סך כ-900 אלף ש"ח על "שמן תעשיות שמנים" בשל אי עמידה בתנאי היתר הפליטה. ברבעון האחרון צומצמו ב-67% מספר המשאיות הכבדות הנוסעות בשעות השיא בעיר התחתית לאחר שהוטל עליהן איסור כניסה לאזור בשעות השיא בבוקר ואחה"צ וב-91 מתוך 97 תחנות התדלוק במפרץ הותקנו מערכות להשבת אדים.
בנוסף, נקבעו תקנות שבהן הוחמרו התקנים לשישה מזהמי אוויר מסרטנים ורעילים כשלחלקם אפילו נקבע לראשונה תקן, הוצבו ניידות במקומות שבהם קיים פוטנציאל לזיהום אוויר גבוה מבחינה של מקורות הפליטה וחשיפת האוכלוסייה והוקם מערך בסיס מידע שיאפשר בחינה של הקשר בין התחלואה לזיהומי הסביבתיים.
"שנת 2016 היא שנת מפנה בצמצום זיהום האוויר ושיפור איכות החיים של תושבי מפרץ חיפה", אמר השר להגנת הסביבה אבי גבאי, "אנו נוודא כי המגמה שבה התחלנו להפיכת חיפה לאזור נקי מזיהום תתעצם בכל החזיתות, בתעשייה ובתחבורה גם יחד". גם מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, ישראל דנציגר, התייחס לפרסום הדוח: " אנחנו ממשיכים לפעול בנחישות לשמירה על הבריאות ואיכות החיים של תושבי מפרץ חיפה, זהו צעד חשוב בדרך למהפכה שיעברו ערים נוספות ולצעדים נוספים לצמצום זיהום האוויר ברחבי הארץ".
יונה יהב, ראש עיריית חיפה, הגיב על פרסום הדוח: "זוהי בשורה אמתית אשר יש לה משמעות מכרעת לעתידו של מפרץ חיפה. לראשונה מפשילים המשרדים הממשלתיים שרוולים ומגלים אחריות לאומית לבריאותם ולאיכות חייהם של תושבי חיפה. לפנינו עוד דרך ארוכה לשינוי המיוחל, יש להמשיך במלוא התוקף להחמיר את הפיקוח על המפעלים המזהמים, הן של המגזר הפרטי ובוודאי אלה של המדינה".
התוכנית המדוברת יצאה לדרך באוגוסט 2015 ומושקעים בה כ-330 מיליון ש"ח בחמש השנים הקרובות כדי שזו תוביל לשיפור איכות האוויר במפרץ חיפה. עם זאת, רק ביום חמישי האחרון הוגש למשרד להגנת הסביבה דוח הוועדה שבחנה את הזיהום במפרץ חיפה והשפעותיו, אך ממצאיו יישארו חסויים ויפורסמו בהמשך במועד לא ידוע.