חושדים שנגרם לכם נזק בריאותי כתוצאה מרופא שהתרשל? אפשר לשקול הגשת תביעה כנגד רשלנות רפואית. האם כדאי לתבוע את הרופא או את בית החולים, באילו מקרים יש סיכויים טובים לזכות וכמה זה עלול לעלות לכם. עו"ד אורנה זיסמן במדריך לשעת צרה
מאת: עו"ד אורנה זיסמן
בשנים האחרונות חלה עלייה במספר התביעות המוגשות בגלל רשלנות רפואית. יתכן שהעלייה במודעות הצרכנית היא זאת ששינתה את ההתייחסות של המטופלים, שלא מוכנים לקבל כישלון טיפולי כגזירה משמים.
מהי רשלנות רפואית?
רשלנות רפואית הינו ענף בדיני הנזיקין, העוסק בתביעות של פיצוי כספי למי שנגרם לו נזק כתוצאה מטיפול רפואי רשלני, או לחילופין, מהיעדר טיפול רפואי. רשלנות רפואית יכולה לבוא לידי ביטוי בכל תחומי הרפואה, ובין היתר היא כוללת את המקרים הבאים: רשלנות רפואית במהלך ההיריון או הלידה שגרמה לנזק לאישה ו/או לילוד, רשלנות באבחון מאוחר של מחלה, רשלנות באבחון המחלה עצמה, רשלנות במתן מינון גבוה מדי של תרופות, רשלנות בניתוחים למיניהם לרבות ניתוחים פלסטיים ועוד.
הגדרת הרשלנות ברמה המשפטית
רשלנות רפואית הינה סטייה מסטנדרט רפואי סביר. בית המשפט בוחן את דרכי התנהלות הרופא המטפל והצוות הרפואי ביחס להתנהלות הנדרשת במקרים דומים. טעויות בשיקול דעתו המקצועי של הרופא ואפילו סיבוך בניתוח או בפרוצדורה רפואית אחרת אינם בהכרח בגדר רשלנות רפואית.
מה נדרש מכם להוכיח במסגרת תביעת רשלנות רפואית?
על מנת לקבל פיצוי כספי בגין רשלנות רפואית, יהא עליכם להוכיח לבית המשפט את היסודות הבאים:
1. נזק גופני או נפשי שנגרם לכם כתוצאה מטיפול הרפואי, או לחילופין, מהיעדר טיפול רפואי.
2. התרשלות של הרופא המטפל, בית החולים בו טופלתם, הצוות הרפואי וכדומה.
3. הוכחת קשר סיבתי בין הנזק שנגרם לכם לבין ההתרשלות.
לצורך הוכחת היסודות הנ"ל יש לצרף לכתב התביעה חוות דעת רפואית של מומחה בתחום הרלבנטי למקרה. לעתים נדרשת הגשת כמה חוות דעת בתחומי רפואה שונים. למשל, בתביעת רשלנות רפואית בלידה שגרמה נזק מוחי לילוד יש להגיש חוות דעת של רופא מומחה בגניקולוגיה, שתתייחס להתרשלות של הצוות המיילד. בנוסף חוות דעת של מומחה בנוירולוגית ילדים, שתתייחס לנזק ולקשר הסיבתי שבין ההתרשלות לבין הנזק.
זכרו כי תקופת ההתיישנות בתביעות רשלנות רפואית היא 7 שנים מהיום בו אירע המעשה או המחדל שגרם לנזק. במצבים מסוימים ניתן להאריך תקופה זו, אולם הדבר אינו פשוט ומחייב לעמוד בתנאים שנקבעו בחוק ובפסיקה. כאשר מדובר בנזק שנגרם לקטין תקופת ההתיישנות מתחילה להיספר החל מהגיע הקטין לגיל 18.
בכל מקרה של חשד לרשלנות רפואית, מומלץ להיוועץ עם עורך דין מקצועי ומנוסה, העוסק בתחום דיני נזיקין בכלל ובתחום תביעות רשלנות רפואית בפרט. חשוב לפנות לעורך דין בזמן ולא לחכות לרגע האחרון לפני סיום תקופת ההתיישנות.
המידע במאמר זה אינו בגדר ייעוץ משפטי ואינו מחליף ייעוץ משפטי. לכן, מי שיבחר על דעתו להסתמך על תוכן המאמר עושה זאת על אחריותו בלבד.
> זקוקים לייעוץ משפטי? בקרו במדור עו"ד של קריות באינטרנט