שני שינויים משמעותיים בתהליך אישורי הבנייה נכנסו לתוקף, והם צפויים לשנות את חוקי המשחק בענף הנדל"ן. עו"ד אורלי מנדלסון, לשעבר יועצת משפטית בעיריית חיפה בתחום המקרקעין והנדלן, וכיום מנהלת פירמה בתחום הנדל"ן והרשויות המקומיות, מסבירה את המשמעות מאחורי השינויים.
עד היום, יזמים יכלו לבקש הקלות בתוכניות בנייה, שאיפשרו להגדיל את שטחי הבנייה בשיעור של עד 30% ולעיתים אף לעקוף הוראות תוכניות קיימות. לדבריה של עו"ד מנדלסון, "ההקלות היו כלי משמעותי שתרם לגמישות כלכלית ולמימוש פרויקטים מורכבים, אך הן גם הובילו לעיכובים משמעותיים במתן ההיתרים, ולעיתים גרמו לאי-סדר בתהליך הרישוי".
החל מינואר 2025, האפשרות להגיש בקשות להקלות בוטלה כמעט לחלוטין, למעט מקרים בודדים כמו חריגה מקווי בניין לצורך הוספת ממ"דים או מרפסות בבניינים קיימים. עו"ד מנדלסון מוסיפה: "השינוי ידרוש מיזמים להסתמך על תוכניות מדויקות יותר בשלב התכנון המוקדם, מה שעשוי לשפר את יעילות ההליך אך גם להגביל את הגמישות הכלכלית".
ביטול ההקלות נתפס כמהלך שנועד לייעל את תהליך אישור הבנייה ולקצר את הזמן הדרוש לקבלת היתר. יחד עם זאת, יזמים חוששים כי העדר ההקלות יוביל לירידה בכדאיות הכלכלית של חלק מהפרויקטים, במיוחד כאלה המבוססים על תוכניות ישנות.
מנדלסון מדגישה: "המבחן האמיתי של הרפורמה יהיה ביכולת שלה לאזן בין הרצון לקצר את הליכי הרישוי לבין שמירה על כלכליות הפרויקטים. חשוב לזכור שלא כל התוכניות הישנות מותאמות למציאות הנוכחית, מה שעלול להוות אתגר ליזמים".
לסיכום, הרפורמה החדשה מביאה שינוי משמעותי בהתנהלות היומיומית של ענף הבנייה בישראל. על אף השאיפה לשפר את היעילות ולצמצם עיכובים, ישנם עדיין חששות לגבי ההשפעה הכלכלית על היזמים והפרויקטים השונים. עו"ד מנדלסון מסכמת: "התקנות החדשות עשויות להביא לשיפור בתהליך ההיתרים, אך חשוב ללוות אותן במנגנוני בקרה ותמיכה שיאפשרו את יישומן בצורה מיטבית".