"הכסף זורם אך לא למקום הנכון ומנהל האגף מאשר בעצמו את דיווחי הנוכחות שלו": מבקר עיריית חיפה פרסם השבוע את דוח מבקר העירייה האחרון שהוגש לאישורה של מועצת העיר. בדו"ח ביקורת נוקבת על תפקוד העירייה בתחומים מרכזיים וכולל התמקדות בתפקוד אגף הדוברות בעירייה, שבראשו עומד העיתונאי לשעבר אלירן טל, ומציג תמונה מדאיגה של ליקויים חמורים בניהול, תכנון, ובקרה. הדו"ח המעמיק, הכולל 54 עמודים, מתאר בעיות משמעותיות בתפקוד האגף, כולל עלייה חריגה של 51% בתקציב השכר * דובר העירייה, אלירן טל: "מודים למבקר העירייה על דו"ח מקיף ומקצועי"
דוח מבקר עיריית חיפה מעלה חששות בנוגע ליכולת האגף לעמוד באתגרים של ניהול המדיה העירונית, שימור שקיפות מול התושבים והיערכות לקראת מצבי חירום.
ליקויים בהחתמות כרטיס הנוכחות
דו"ח הביקורת מציין שבאגף הדוברות ישנם מקרים שבהם דיווחי נוכחות של עובדים אינם כוללים חתימות נדרשות. עובדים מסוימים לא החתימו את כרטיס הנוכחות שלהם כנדרש, ולעיתים לא ציינו את הסיבות לאי החתמת הכרטיס.
דוגמאות להפרות: בדיווחי הנוכחות של עובדים מסוימים נמצאו עדכונים ידניים רבים ללא סיבה ברורה. עובדת אחת הוזכרה בדו"ח כמי שלעיתים החתימה את כרטיס הנוכחות שלה בבניין אחר מזה שבו היא עובדת בפועל, בניגוד להנחיות.
בנוסף הדוח העלה כי מסמכים רגישים לא מתויקים כנדרש. תיעוד כגון בקשות לשעות נוספות, חופשות, ודיווחי נוכחות נמצא במקומות שאינם מתאימים, דבר שעלול לגרום לאי סדרים ולזליגת מידע רגיש.
אי סדר בהחתמת מנהלים
דווח כי מנהל האגף מאשר בעצמו את דיווחי הנוכחות שלו, מבלי להעבירם לאישור ראש העיר או מנכ"ל העירייה, כפי שנדרש על פי הכללים. השלכות של אי החתמה: הביקורת העלתה חשש לשימוש לא תקין במשאבי הרשות, כאשר אין פיקוח מספק על שעות העבודה וההיעדרויות.
אתגרי המדיה העירונית: נפח עבודה גדול לצד בעיות בניהול
הדו"ח חושף עומס עבודה כבד שמוטל על יחידת המדיה החברתית באגף, האחראית לניהול הפלטפורמות המרכזיות של העירייה, כולל עמודי הפייסבוק, הטיקטוק, הטלגרם, וקבוצות הוואטסאפ הרשמיות. בנוסף, האגף אחראי לשידור ישיבות מועצת העיר בשידור חי בפלטפורמות אלה.
למרות התרחבות השימוש ברשתות החברתיות, דו"ח הביקורת מצביע על חוסר בסדרי עבודה מוסדרים. היעדר נהלים ברורים פוגע ביכולת האגף לנצל באופן מיטבי את המדיות החברתיות, המשמשות כיום כלי מרכזי לתקשורת עם הציבור.
בכל הנוגע לאתר האינטרנט העירוני, שהושק בגרסה מחודשת ב-2021, נמצאו בעיות משמעותיות בתוכן, חוויית המשתמש ושיתוף הפעולה בין אגף הדוברות לאגף מערכות המידע. למרות ההשקה, האתר אינו מצליח לספק מענה מלא לתושבים, והתוכן המוצג בו לעיתים אינו מעודכן או חסר. לדוגמה, תחת לשוניות מסוימות מופיעים מספרי טלפון ישנים של עובדי עירייה שאינם רלוונטיים, מה שמעכב את מתן השירות לתושבים.
חריגות תקציביות: הכסף זורם, אך לא למקום הנכון
אחד הנושאים המרכזיים שעלה בדו"ח הוא החריגות התקציביות החוזרות ונשנות באגף. כך, למשל, בשנים 2020-2021 חלה עלייה חדה של 51% בתקציב השכר של האגף. בשנה זו אף נרשמו חריגות של 6% ו-12% בין התקציב המאושר לבין הביצוע בפועל.
הדו"ח מציין כי תקציבים המיועדים לפרויקטים ולפרסום הוסטו פעמים רבות לאגפים אחרים, מה שהקשה על אגף הדוברות לעמוד ביעדים שלו. בנוסף, חלק מהתקציבים נוצלו למטרות שאינן תואמות את תוכניות העבודה המוצהרות. ביקורת נמתחה גם על חוסר השקיפות בניהול התקציבים ועל כך שלא התבצעו בקרות מספקות למעקב אחר השימוש בכספי הציבור.
היעדר תוכניות עבודה אסטרטגיות: פועלים "כיבוי שריפות"
למרות תפקידו הקריטי בקשר עם הציבור, אגף הדוברות פועל ללא תוכנית עבודה מסודרת. על פי הדו"ח, האגף מתנהל באופן תגובתי, בהתאם לדרישות שמגיעות מגורמים שונים בעירייה, במקום להוביל יוזמות באופן פרואקטיבי. הדבר גורם לכך שהאגף אינו מצליח לתכנן באופן אסטרטגי את פעילותו או להיערך מראש למצבים כמו משברים תקשורתיים או אירועים ציבוריים חשובים.
שימוש בעייתי במשאבי הרשות
אחת המסקנות המדאיגות בדו"ח מתייחסת לאופן שבו האגף מנהל את משאביו, ובפרט את כוח האדם שבו. נמצא כי דיווחי נוכחות של עובדים באגף אינם מתועדים בצורה מסודרת, ובחלק מהמקרים דוחות הנוכחות אינם כוללים חתימות או מכילים החתמות שלא בוצעו בהתאם להנחיות. הדבר יוצר חשש לשימוש לא תקין במשאבי הרשות ואף עלול להוביל להשלכות משפטיות.
בנוסף, במהלך התקופה שקדמה לבחירות המקומיות, התגלו ליקויים בשימוש במשאבי הרשות לצורכי פרסום. בדו"ח מצוין כי יש לוודא הקפדה יתרה על נהלים בתקופות רגישות אלו.
האם חיפה תיישם את השינויים הדרושים?
דו"ח הביקורת שופך אור על שורת אתגרים באגף הדוברות, אך גם מספק לעירייה הזדמנות להתארגן מחדש ולהשיב את אמון הציבור. שיפור ניהול האגף, לצד יישום ההמלצות, יכולים לחזק את תפקוד העירייה ולשפר את הקשר עם תושבי חיפה.
עם זאת, ללא צעדים ברורים ומעקב קפדני אחר ההמלצות, קיימת סכנה שהליקויים ימשיכו להשפיע לרעה על התפקוד השוטף של האגף ועל יכולתו לשרת את הציבור. כעת נותר לראות אם עיריית חיפה תצליח לעמוד במשימה.
מאלירן טל נמסר בתגובה לאתר חדשות חיפה והקריות: "אנחנו מודים למבקר העירייה על דו"ח מקיף ומקצועי. רוב ההערות שעלו בדו"ח טופלו ותוקנו אפילו עוד לפני שהדו"ח הרשמי פורסם".
מהתקשורת לדוברות: מי אתה אלירן טל?
אלירן טל, יליד כבן 47, משמש כדובר עיריית חיפה מזה כחמש שנים. בעברו שימש ככתב המדיני-פוליטי של ערוץ 20 וככתב הצבאי של ערוץ 1. טל נולד וגדל בחיפה, שם למד בבית הספר הריאלי. את דרכו בתקשורת החל כבר כנער, כשהיה כתב נוער בעיתון "ראש 1". לאחר שירותו הצבאי ביחידה 8200, המשיך לעבוד בתחום העיתונות המקומית ב"ידיעות חיפה" ולאחר מכן בחדשות המקומיות של HOT בצפון.
בהמשך, אלירן טל הצטרף לעיתון "ישראל היום" כסיקור אזור חיפה והגליל. בין השנים 2008–2017 עבד ברשות השידור, תחילה ככתב לענייני חיפה והצפון ובהמשך ככתב צבאי בערוץ 1. בתקופה זו ייסד את תא העיתונאים בחיפה ושימש כיו"ר הראשון שלו. בשנת 2017 עבר לערוץ 20, שם שימש כתב מדיני-פוליטי והגיש תוכניות כמו "אולפן פתוח" ו"בוחרים ב-20".
ביקורות על המינוי והפעילות כדובר המינוי של טל לתפקיד דובר עיריית חיפה עורר ביקורת, ובכתבות שפורסמו באתרי Ice ו"העין השביעית" נטען כי המינוי נעשה לאחר סדרת כתבות בהן "ליטף" את ראש העיר עינת קליש רותם וסגנה נחשון צוק. במסגרת תפקידו כדובר, יזם טל את הקמתו של ערוץ וידאו עירוני במתכונת של מהדורת חדשות וראיונות. הערוץ, שהוצג כערוץ אקטואליה מוניציפלי, ספג ביקורות רבות על כך שהוא מסקר את פעילותה של קליש רותם באופן מגמתי וחד-צדדי, תוך התמקדות בהצגת הישגיה כראש העיר.