בית הכנסת "אם הבנים" בטירת כרמל הוכרז הערב (חמישי) כאתר הראשון בעיר לשימור מורשת בישראל. בטקס החגיגי שנערך בבית הכנסת, במעמד ראש העיר, אריה טל השתתפו כ-250 מתושבי העיר.
ההכרזה הרשמית היא השלב הסופי בתהליך ממושך, בו שותפות עיריית טירת כרמל, המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל והעמותה המפעילה ומנהלת את בית הכנסת.
לבית הכנסת "אם הבנים" חשיבות ומשמעות היסטורית ואדריכלית יוצאת דופן: ממצאי חפירות ארכיאולוגיות שנערכו בסביבתו מעידים על ההתיישבות הרציפה במקום, החל בתקופת הברונזה ועד לתקופה הביזנטית. עדויות היסטוריות נוספות מצביעות על קיומו של כפר נוצרי במקום בתקופה הצלבנית, שהיה ידוע כ"סנט ג'ון דה טירה" המוזכר כמקום עלייה לרגל, ובמקום אף נבנה מבנה מרכזי ששימש כמוקד שלטוני וכלל מבצר וכנסיה.
בתקופה העות'מאנית התפתח במקום הכפר המוסלמי "אל טירה", שבמהלך המאה ה-19 היה מהגדולים באזור חיפה, ובמרכזו המסגד ("אלג'אמע אלכביר"). החוקר ויקטור גורין, שביקר במקום בשנת 1870, טען כי טרם הפיכתו למסגד שימש המקום ככנסיה צלבנית או כמבנה ציבורי אחר. בהמשך, בשנת 1906, החוקר השוויצרי אברהרד פון מולינן שביקר במקום איתר מעל פתח הכניסה הצפוני המוביל לאולם התפילה כתובת בערבית, שמורה היטב, בה מצוינת שנת 1579 לספירה כשנת בנייתו או הקדשתו של המבנה כמסגד. בכתובת צוין: "בשם אללה הרחמן והרחום, ציווה על בניית זה המקום המבורך האמיר עסאף בן נמר ביי בשנת 987" (שהיא שנת 1579 לספירה, לפי לוח השנה ההיג'רי).
עם סיום מלחמת השחרור התרוקן הכפר מרוב יושביו הערבים, ולאחר הקמת מדינת ישראל השמישו העולים החדשים ממרוקו את המתחם הגדול והנטוש, והפכו אותו לבית הכנסת המרכזי בטירת כרמל.
על פי הידוע, זהו אחד המבנים הבודדים בעולם ששימש מרכז תפילה עבור בני שלוש הדתות המונותאיסטיות – נוצרים, מוסלמים ויהודים.
על פי תוכנית המתאר של טירת כרמל, צפויים אתרים נוספים בעיר לקבל בעתיד הקרוב מעמד של מבנים לשימור, בזכות המשמעות ההיסטורית הרבה שלהם.
ראש העיר טירת כרמל, אריה טל: "אני מודה למועצה לשימור אתרי מורשת בישראל על ההכרה החשובה בבית הכנסת 'אם הבנים'. מדובר במבנה בעל משמעות עצומה להתפתחותה ההיסטורית של טירת כרמל, שהפך לאחד מסמליה של העיר במאה ה-21. ברכות ותודות לכל העוסקים במלאכה".
סגן ראש העיר ומחזיק תיק התיירות, דוד שחר: "מבנה בית הכנסת 'אם הבנים' הוא אחד המבנים העתיקים ביותר שנשתמרו באזור והמשמש כמבנה דת, מוסלמי ויהודי, במשך כ-450 שנה. האדריכלות של המבנה מרשימה ביותר, וכוללת עיטורים קלאסיים מהתקופה הצלבנית והרומית, מלפני כ-1,500 שנה, והאלמנטים הללו שרדו את השנים ללא נזק ניכר. אני שמח על המהלך החשוב של המועצה לשימור אתרי מורשת, שיאפשר לכולנו ליהנות מהמורשת המפוארת של בית הכנסת ושל העיר עוד שנים רבות".
דוד כהן, יו"ר עמותת "אם הבנים": "מדובר בבית כנסת קהילתי, יחיד ומיוחד, שמהווה עדות מרכזית וחיה לקהילות שהתגוררו וחיו באזור לפני מאות רבות של שנים. את תהליך השימור ליווינו מראשיתו, תוך הדגשת אופיו יוצא הדופן ומורשתו של בית הכנסת. אנחנו מודים לכל השותפים לדרך, ומברך על סיומו המוצלח והמשמח של התהליך".
צילומים: דוד עקיבא, דוברות עיריית טירת כרמל