אין ספק שכאשר חיי הנישואים של שני בני זוג נקלעים למשבר והם מחליטים להיפרד וליזום הליך גירושין מהיר, מדובר בדרך כלל בהחלטה קשה ומורכבת, הן מבחינה רגשית והן מבחינה מעשית, וזאת במיוחד כשהם חולקים ילדים ורכוש משותף רב.
באופן טבעי, השאיפה שמתעוררת בדרך כלל במקרה כזה הינה לסיים את הליך הגירושין באופן מהיר וחלק ככל הניתן, ועם כמה שפחות ויכוחים וסכסוכים, וזאת הן לגבי עצם ההסכמה למתן הגט, והן לגבי העניינים הנלווים לגירושים, כגון תשלומי המזונות לאשה ולילדים, קביעת משמורת הילדים והסדרי הראיה, ואופן חלוקת הרכוש המשותף.
מטבע הדברים, האם הליך גירושין מהיר או לא תלוי במידה משמעותית ברצונם הטוב של שני בני הזוג ובהיקף שיתוף הפעולה ביניהם. ככל שיש לשניהם נכונות אמיתית להגיע להסכמות הדדיות, להתפשר וללכת זה לקראת זה כדי להגיע לעמק השווה, כך גם גוברים הסיכויים להליך גירושין מהיר יותר.
כדי להבטיח ככל הניתן את ביצוע הליך גירושין מהיר, מומלץ להיעזר בכלים הבאים:
(1) התנהגות הדדית מתחשבת ומתוך כבוד.
בניגוד אולי למה שמקובל לחשוב בקרב חלק מהציבור, אזי גם אם נישואיהם של בני הזוג עלו על שרטון והם החליטו להיפרד, אין פירוש הדבר שהם חייבים לנהל מלחמות חורמה ולהכפיש זה את זה, כדי "להשיג כמה שיותר" במסגרת הליך הגירושין. נהפוך הוא. ככל שבני הזוג ינהגו בכבוד הדדי ומתוך איפוק במידת הנדרש, כך יתנהל הליך הגירושין ביניהם באופן מהיר יותר ולטובת שניהם, ולהיפך. כלומר, ככל שבני הזוג יתנהגו בחוסר כבוד זה כלפי זה ומתוך רגשי מרירות ונקם, כך צפוי הליך הגירושין להידרדר ולהסלים, ולהתארך יותר ויותר, ואולי אף להגיע למבוי סתום, ועקב כך גם לבזבז זמן יקר, כספים רבים, וכמובן לפגוע מאד ברגשותיהם של בני הזוג ובילדים המשותפים שלהם. אמנם, ברור שהדבר תלוי מאד בטיב היחסים בין בני הזוג ובמשקעים הרגשיים שנוצרו ביניהם במהלך שנות הנישואין, שלא תמיד קל ופשוט להתעלות מעליהם. יחד עם זאת, מומלץ מאד להשקיע מאמץ בעניין זה ככל הניתן וזאת כדי שלא להאריך את הליך הגירושין לשווא ויתר על המידה.
(2) עריכת הסכם גירושין.
הדרך היעילה והמהירה לסיום הליך הגירושין היא לערוך הסכם גירושין, ובמסגרתו לגבש ולפרט בכתב את ההסכמות אליהם הגיעו הצדדים, וזאת הן לגבי הליך הגירושין ומתן הגט במסגרת בית הדין הרבני והן לגבי הסוגיות הנלוות לגירושין, כגון חלוקת הרכוש המשותף, תשלומי המזונות, קביעת משמורת הילדים והסדרי הראיה.
באמצעות הסכם הגירושין ניתן להימנע ממחלוקות מייגעות, וכמובן לחסוך את קיומם של כל ההליכים המשפטיים המתישים והיקרים שיש לנהל בערכאות השיפוטיות (בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה) כדי להגיע להכרעה בעניינן, שלא פעם אורכים זמן רב נוכח העומס שמוטל על הערכאות הללו.
עקרונית, בני הזוג יכולים לערוך את הסכם הגירושין ולחתום עליו לבד, אולם מומלץ מאד לערוך אותו תוך התייעצות עם עו"ד שמתמחה בדיני גירושין, וזאת כדי להגיע להסכם הוגן שמטיב עם שני הצדדים. בנוסף, חשוב גם להיות מודע לכך שעל מנת שהסכם הגירושין ייכנס לתוקף, יש לאשר אותו על ידי בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה. אישור הסכם הגירושין לא נעשה באופן אוטומטי, אלא רק לאחר שבית הדין הרבני או בית המשפט וידאו שהצדדים אכן מבינים היטב את תוכנו ומשמעותו של ההסכם, ושהוא לא מקפח אף אחד מהם או את ילדיהם המשותפים. אישור ההסכם כאמור גם מקנה לו תוקף של פסק דין, כך שבמידה שהוא מופר חלילה, ניתן לאכוף אותו כשם אוכפים פסק דין, ולרבות באמצעות הליכי ההוצאה לפועל.
(3) גישור בהליך גירושין.
במידה שבני הזוג מסוגלים להגיע להסכם גירושין באופן עצמאי וללא תיווך של צד שלישי, אזי ברור שזהו המצב העדיף והמומלץ לשניהם. יחד עם זאת, אם הצדדים אינם מסוגלים להגיע להסכמות הדדיות, וזאת חרף רצונם הטוב להגיע אליהן, ביכולתם להסתייע בשירותיו של גורם מגשר, אשר יוכל לתווך ביניהם במסגרת המו"מ שלהם, ולסייע להם ליישב יחדיו את המחלוקות הבלתי פתורות.
מגשר מנוסה יכול להסביר לצדדים את זכויותיהם לפי החוק, לפשר יניהם, לרכך את עמדותיהם, וגם להציע להם פתרונות יצירתיים שהם אולי לא היו מודעים להם. אין חובה שהמגשר יהיה עו"ד, אולם מומלץ להיעזר בשירותיו של עו"ד שבקי בדיני גירושין ומיומן בהליכי גישור במסגרת גירושין.
ניתן לפנות להליך גישור הן לפני הפניה לערכאות השיפוטיות והן לאחר מכן, כאשר בכל מקרה יש להליך הגישור יתרונות מובהקים על פני ההליך השיפוטי. שכן, במסגרת הליך הגישור השאיפה היא להביא את הצדדים להסכמות הדדיות, שמקובלות על שניהם, בעוד שההליך השיפוטי נועד פעמים רבות להגיע להכרעה לטובת צד אחד בלבד, וכביכול "על חשבון" הצד השני. יתרון זה מבטיח ששני הצדדים יוכלו להגיע במהרה להסכם שיהיה מקובל על שניהם, במקום לנהל הליכים ארוכים ומתישים בבית המשפט עד לקבלת ההכרעה השיפוטית. ומאחר ששני הצדדים גם יהיו מרוצים מההסכם שהושג ביניהם במסגרת הליך הגישור, הם גם ישתדלו לקיים אותו ולכבדו, בעוד שבמידה שצד כלשהו לא ישלים עם ההכרעה השיפוטית שדחתה את טענותיו, הוא עלול להפר אותה ולא לכבד אותה, כמו גם לגרור את הצד האחר שוב ושוב לתוך כתלי בית המשפט ולנהל עמו הליכים בלתי פוסקים ומתישים.
בנוסף, הליך הגישור הינו הליך מהיר וגמיש מטבעו, ועל כן הוא גם הליך זול בהרבה מעלות ניהול ההליכים בבית המשפט, מאחר שהוא חוסך התדיינויות מרובות שכרוכות בעלויות יקרות, הן מבחינה כספית והן מבחינה נפשית. הליך הגישור גם נערך באופן לא פורמאלי, ללא הקפדה על סדרי הדין ודיני הראיות כפי שנעשה בהליך השיפוטי, ללא עריכת חקירות נגדיות, מתישות ובלתי נעימות, וללא צורך בהצגת ראיות. דבר זה מבטיח שההליך יתנהל באווירה ידידותית ונינוחה, ואף מאפשר לצדדים להגיע לפתרונות גמישים שלא ניתן להגיע אליהם במסגרת החוק היבש.
פנו אל עורכת הדין אסתר שלום, האמונה על ניהול תיקי משפחה מורכבים ובעלת ניסיון משמעותי בייצוג גירושין בהסכמה וקבלו תמיכה וייעוץ מקצועי!
יודגש כי המאמר אינו מהווה תחליף ליעוץ משפטי ובכל עניין בנושא מומלץ לפנות לעורך דין גירושין המתמחה בתחום.
עו״ד אסתר שלום
דרך אבא הלל 7, רמת גן, 5252204
טלפון: 052-970-6731
https://ester-law.co.il