תוכן שיווקי
לפני כמה עשרות שנים בלבד, המילה "חרדה" הייתה מוכרת ומובנת רק לאחוז קטן יחסית של האוכלוסייה אשר כלל מטפלות ומטפלים מסוגים שונים, ומספר קטן יחסית של אנשים אשר סבלו ממקרים קשים וחמורים במיוחד של חרדה. במהלך העשורים האחרונים המצב בתחום זה השתנה לחלוטין – על פי ארגונים מרכזיים ומומחים רבים ושונים, חרדה היא אחת המגפות העיקריות של המאה העשרים ואחת ומצב נפשי ממנו סובל אחוז ניכר מהאוכלוסייה.
מה הופך את החרדה למגפה הנפוצה של המאה העשרים ואחת? מהן דרכי הטיפול העיקריות במקרים של חרדה ומהם בעצם התקפי חרדה – מהסימפטומים החריפים יותר של מצב קוגניטיבי זה?
עידן ריבוי המידע והסטרס הנפשי – חרדה במאה העשרים ואחת
העוסקים בנושאים אלו אינם מתקשים להסביר את העובדה כי כיום אחוז ניכר מהאוכלוסייה בעולם מאובחנת כסובלת מחרדה מסוג זה או אחר. הסיבה לכך שחרדה הפכה במובנים רבים למגיפה הנפוצה ביותר של המאה העשרים ואחת נובעת, בין היתר, מאורח החיים המודרני אשר הביא את רמות הסטרס והמתח הנפשי שכולנו חווים על בסיס יומיומי לשיאים חסרי תקדים בהיסטוריה האנושית. הן שטף המידע האינסופי המאפיין את היומיום שלנו והן אורח החיים המהיר והתזזיתי, הדרישות המרובות של מקומות עבודה ומסגרות נוספות בימינו ועוד – כל אלו מביאים ישירות להיווצרות והצטברות של סטרס ומתח נפשי בקרב האדם המערבי הממוצע, ומזה שנים שתופעה זו זולגת בקצב מהיר גם לעולם השלישי ולמדינות מתפתחות.
טיפולים מגוונים ושונים לסוגים שונים של חרדה
החדשות הטובות בהקשר זה הן כי במקביל לתפוצה הנרחבת כל כך של חרדה בעולמנו, ולהגדרותיהם של סוגים רבים ושונים של חרדות, התפתחו גם סוגים שונים של טיפולים בחרדה. בעוד סוגים מסוימים של טיפול בחרדה אפקטיביים יותר עבור אנשים בעלי תכונות אופי מסוימות או נסיבות מסוימות, או עבור סוגים ספציפיים של חרדה, רבים ורבות מוצאים את הטיפול המתאים עבורם ומצליחים להתמודד בצורה טובה יותר ויותר עם החרדה, אשר ללא טיפול הולך עלולה לשבש את החיים ולהקשות עליהם בצורה משמעותית.
כך, ניתן למצוא למשל סוגים שונים של טיפול קוגניטיבי התנהגותי לחרדה (טיפול בו עובדים על אימוץ דפוסי מחשבה מועילים ודיכוי דפוסים מזיקים), טיפולים תרופתיים שונים (דוגמת טיפול בתרופות פסיכיאטריות), טיפול פסיכודינמי (אשר מזכיר בחלק ממאפייניו טיפול פסיכולוגי "מסורתי", אך מוכוון להתמודדות אפקטיבית עם חרדה) ועוד.
התקפי חרדה – סממנים ודרכי תגובה מועילות
כאשר מדברים על חרדה בחיי היומיום בימינו חשוב להזכיר גם את אחד הסממנים המשמעותיים ומפחידים יותר של מצבי חרדה קשים – התקפי חרדה. התקפים אלו עלולים לבוא לכדי ביטוי במגוון תסמינים, החל מהזעה מוגברת ודפיקות לב מואצות ועד סחרחורת, כאבי בטן וראש ואפילו התעלפות.
הדבר הראשון שחשוב לעשות במקרה של התקף חרדה הוא לא להילחץ יתר על המידה, על מנת שלא לחזק את החרדה ולגרום למצב להתדרדר עוד יותר. במידת האפשר יש להיעזר באנשים הקרובים אלינו, לשכב ולנסות לנשום עמוק ולהירגע בכל דרך שעובדת עבורנו. לאחר זמן מה ההתקף יעבור, ואז חשוב מאוד שלא להזניח את הנושא ולקוות שהתקף מסוג זה לא יחזור על עצמו – גשו לקבל ייעוץ וטיפול מקצועי על מנת לפתור את בעיית החרדה, ועימה גם סימפטומים בלתי נעימים דוגמת התקפי חרדה.