תוכן ממומן
נושא ההפלות הינו נושא מורכב מאוד, הוא מכיל בתוכו היבטים רבים ומעלה שאלות משמעותיות בהקשרים של זכויות אדם, אפליה, דת ובריאות.
במדינת ישראל אשר חוקקה על דגלה את ערכי היהדות, החוק המאפשר הפסקת הריון דורש מהאישה לעבור ועדה ולעמוד באחד מהתנאים המפורטים בחוק. אין מדובר בחוק הנוקשה ביותר (ישנן מדינות בארה"ב אשר אסרו על הפלות למעט מקרים חריגים מאוד), אך גם לא מדובר על החוק הפלורליסטי ביותר.
הקריטריונים להפסקת הריון
כאמור הפסקת הריון בארץ מתקיימת לפי סעיף 316 לחוק העונשין. החוק קובע כי הפסקת הריון תתבצע רק על ידי רופא נשים ובתנאי שהטיפול נעשה במוסד רפואי מוכר ובמידה והאישה קיבלה אישור מהוועדה להפסקת הריון של אותו מוסד. בכל תנאי אחר הפסקת הריון בטיפול רפואי או בכל דרך אחרת תגרור קנס או 5 שנות מאסר.
הוועדה להפסקת הריון יכולה לאשר הפלה להריון עד גיל 24 שבועות ובכדי לקבל את אישורה של הוועדה להפסקת הריון יש לעמוד באחד מהתנאים הבאים:
- גיל האישה יהיה מתחת לגיל 18 או מעל גיל 40.
- הריון מחוץ לנישואים, הן לאישה נשואה והן לאישה רווקה.
- הריון אשר נגרם מפגיעה פלילית (כמו אונס) או מגילוי עריות.
- פגיעה מוכחת בוולד, בין אם בפן הפיזי ובין אם בפן הנפשי.
- סיכון נפשי או פיזי לחיי האישה ההרה.
במידה ומדובר על הריון העולה על 24 שבועות האישור הנדרש הינו מוועדה מיוחדת, אשר מונה בנוסף לשני רופאים ועובדת סוציאלית, גם שני רופאים מומחים.
ועדה להפסקת הריון
השלב הראשון בתהליך הפסקת ההיריון הינו קבלת אישור מהועדה להפסקת הריון. בדרך כלל ישבו בוועדה שני רופאים ועובדת סוציאלית. חברי הוועדה ישאלו את האישה שאלות הקשורות לפרטים אישים שלה (כמו גיל, מצב משפחתי, מצב בריאותי) ושאלות הנוגעות להריון עצמו (גיל ההיריון, מצב בריאותי של העובר).
באמצעות שאלות אלו הוועדה מנסה לברר האם האישה עומדת באחד מהקריטריונים להפסקת הריון המוגדרים בחוק. הבעיה העיקרית בשאלות אלו ובעצם קיומה של ועדה מהסוג הינה העובדה שמדובר בהפרה של זכות האישה לגופה. העמדה של ארגוני הנשים בעולם בכלל ובארץ בפרט היא שיש לאפשר לכל אישה לבחור אם היא רוצה לעשות הפלה.
החלטת הוועדה
ב-99% מהמקרים ההחלטה של הוועדה הינה חיובית והיא מאשרת את ההפלה. אף במקרים בהם האישה והריון אינם עומדים בתנאים היבשים של החוק ניתן למצוא פרצות כמו אישור מפסיכיאטר על פגיעה במצבה הנפשי של האישה או טיפולים רפואיים שונים אשר בוצעו וצפויים לפגוע בצורה משמעותית בעובר.
את ההחלטה הוועדה מעבירה בדרך כלל מיד לאחר סיום הדיון. האישור נמסר בכתב ומפרט את הסיבה המצדיקה את הפסקת ההיריון. עם אישור זה האישה יכולה לקבוע תור להפסקת ההריון. במידה והוועדה לא אישרה, האישה יכולה לפנות לוועדה במוסד אחר או לערער על ההחלטה.
תשלום על התהליך
כמה עולה הפלה? כיום ניתן לבצע את התהליך במגזר הציבורי (זול יותר ובחלק מהמקרים בחינם אך לוקח זמן רב יותר ובירוקרטיה רבה יותר) או במגזר הפרטי (מהיר אך יקר).
הפסקת הריון ניתנת כחלק מסל הבריאות אם מתקיים לכל הפחות אחד מהתנאים הבאים:
- גילה של האישה עומד על מתחת ל-33.
- ההיריון הינו תוצאה של אונס (או מעשה פלילי אחר) או גילוי עריות.
- העובר עשוי להיוולד עם מום נפשי או גופני.
- המשך ההיריון עשוי לפגוע באישה (גופנית או נפשית).
- סיבות רפואיות מוצדקות אחרות.
- הפסקת הריון לחיילות ימומן על ידי צה"ל.
במימון עצמי המחיר יכול להגיע לכמה אלפי שקלים. החל מתשלום של כ-450 ₪ תשלום לוועדה להפסקת הריון. ועד תשלום עבור ההפלה עצמה אשר נע בין 2,200 ₪ עד לכל סכום אותו קובע הרופא. יש לשים לב שישנו החזר של הקופה במידה ומבצעים את התהליך דרכה.
כל התהליך נעשה בשמירת סודיות מלאה, אין כל חובה לספר על התהליך לאפוטרופוס/הורים ואף לאב הילד. אך לתהליך עצמו ישנן השלכות בריאותיות ולכן יש להתייעץ עם רופא ולהחליט על התהליך בשלב המוקדם ביותר שניתן.
לעוד מידע, צרו קשר עם מרפאתו של ד"ר גיא גוטמן– גינקולוג מומחה מעל ל-20 שנה.