הקיץ האחרון והחגים שזה אתה הסתיימו מלמדים שהישראלים למדו לנצל היטב את חוק "שמיים פתוחים" שהוביל עשרות חברות תעופה זולות להציע טיסות מישראל כמעט לכל יעד על פני הגלובוס במחירים אטרקטיביים לאורך כל השנה, גם בעונות שנחשבו בעבר ליקרות במיוחד.
ריבוי הטסים , הטיסות וחברות התעופה השונות, הגדיל גם משמעותית את הבעיות שיש בענף התעופה, ובעיקר את המצבים של איחור בטיסה מצידה של חברת התעופה, לעתים בצורה כזאת שפגעה בחוויית החופשה עבור הלקוחות שלה. בדיוק בשל כך נחקק חוק שירותי התעופה הידוע בכינוי חוק טיבי על שמושל חבר הכנסת שהוביל את החקיקה.
החוק מגדיר במפורש את התנאים בהם הלקוחות של חברת התעופה זכאים לפיצוי באופן אוטומטי מחברת התעופה, ללא צורך לתבוע בבית המפשט, וזאת במקרים של רישום יתר, איחור בטיסה, ביטול טיסה וכמה סעיפים נוספים העוסקים בסיטואציות אפשריות שונות שפוגמות בשירות לו זכאי הלקוח של חברת התעופה.
המקרה הנפוץ מכולם הוא זה של איחור בטיסה ולכן גם מרבית התלונות והפיצויים שנזקפים לזכות הלקוחות הם בנוגע לסעיף זה. במידה ועברתם חוויה שלילית של איחור בטיסה עם חברת תעופה כלשהי (אין זה משנה ישראלית או זרה) כדאי שתדעו את החוק ואת הזכויות שיש לכם.
איחור בטיסה נחשב איחור של שעתיים לפחות מצידה של חברת התעופה מהזמן הנקוב על כרטיס הטיסה להמראה. פרק הזמן של שעתיים נועד למנוע מצב שבגין כל דקה או שתיים של איחור יהיו לקוחות שינסו לתבוע את ברות התעופה ובמקום לפתור בעיה תיווצר בעיה וכאוס סביב הנושא. שעתיים הם זמן סביר שיכול להתרחש עכב עומס חריג בשדה התעופה, מצב ביטחוני שגורם לעיכוב, תקלה כלשהי במטוס חברת התעופה או מצב לא ראוי של המטוס בשל הטיסה הקודמת שהייתה בו.
איחור בטיסה בטווח של שעתיים מזמן הכרטיס הנקוב להמראה ועד 5 שעות מאותו הזמן נחשב המקרה הנפוץ ביותר של איחורים בטיסות. בפרק זמן זה על חברת התעופה להודיע לנוסעים שחל עיכוב בטיסה מעבר למתוכנן ולספק להם שתיה קלה, מזון, אמצעי תקשורת כמו טלפון או פקס למי שזקוקים לכך (להודיע על האיחור) ואף אפשרות של לינה במידה ומדובר בשעת לילה מאוחרת והדבר אפשרי בטווח הזמנים הזה.
במידה ומדובר על איחור בטיסה שהוא מעל 5 שעות ועד 8 שעות מזמן ההמראה המתוכנן במקור, על חברת התעופה להציע ללקוחות שלה לבחור בין שתי אפשרויות: ביטול הטיסה וקבלת החזר כספי, לעתים בתוספת פיצוי כלשהו מראש, או אפשרות של מציאת טיסה חלופית שמתאימה עבורם לאותו היעד ובהסכמה שלהם לעבור לטיסה החלופית.
איחור בטיסה מעל 8 שעות נחשב מבחינת חוק שירותי התעופה לשווה ערך של ביטול טיסה ולכן הלקוחות זכאים לכל התנאים שצוינו קודם לכן וגם לאפשרות לתבוע את חברת התעופה על נזק שנגרם להם בשל העיכוב המתמשך או ביטול לחלוטין של אותה הטיסה.
תביעות בית משפט או בכתב תביעה ישיר לחברת התעופה הוא על פי קריטריונים הקבועים בחוק על בסיס זמן הטיסה, מרחק היעד בטיסה ועוד. כמובן שבמקרים שאיחור בטיסה מעל 8 שעות גרם לנזק משמעותי ללקוח כלשהו, הוא ראי לתבוע פיצוי על אותו הנזק גם מעבר לקבוע בחוק וכל מקרה לגופו.
ישנם מספר עורכי דין שהפכו בשנים האחרונות את ההתמחות בתביעות פיצוי על פי חוק שירותי התעופה לעיקר עבודתם ורצוי להתייעץ עם עורך דין מומחה בכך בטרם ניגשים עצמאית להגיש תביעה לחברה כזו או אחרת.